Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2022 14:03

Δημοσιογραφική Διάσκεψη στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Επανεκκίνησης της Καρδιάς» για την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς στις 16 Οκτωβρίου

Το Υπουργείο Υγείας μέσω των Υπηρεσιών Αναζωογόνησης του, πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022, δημοσιογραφική διάσκεψη στο πλαίσιο εβδομάδας δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς, η οποία ορίστηκε ως η 16η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Επανεκκίνησης της καρδιάς», που διοργανώνεται από τις Υπηρεσίες Αναζωογόνησης Υγείας του Υπουργείου για την εβδομάδα 10-16 Οκτωβρίου 2022, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 αναφορικά με την εγκαθίδρυση της Ευρωπαϊκής μέρας επανεκκίνησης της καρδιάς, η οποία στην πορεία υιοθετήθηκε ως παγκόσμια ημέρα.

Η «Εβδομάδα Επανεκκίνησης της καρδιάς» πρόκειται για μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την αντιμετώπιση της Καρδιακής Ανακοπής εκτός νοσοκομείου μέσω της άμεσης έναρξης Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και της χρήσης Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ). Ο ΑΕΑ είναι μια εύχρηστη συσκευή, που σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς από άτομα ακόμα και χωρίς επίσημη εκπαίδευση. Μόλις τεθεί σε λειτουργία δίνει φωνητικές οδηγίες και καθοδήγηση στον χειριστή του.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, δήλωσε πως το έργο του Υπουργείου σε ότι αφορά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των καρδιακών ανακοπών είναι πολυδιάστατο, και πως η υλοποίηση του στηρίζεται στις στενές συνεργασίες που διατηρεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, διαχρονικά ενεργεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να διαφυλάσσεται η ανθρώπινη ζωή και να προάγεται η Υγεία, ως υπέρτατο αγαθό.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χατζηπαντέλα πρόσθεσε πως εντός των επόμενων εβδομάδων, το Υπουργείο Υγείας θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών Kids Save Lives, για τη δωρεάν χρήση του application iSAVElives που θα υποβοηθήσει στην ανάπτυξη του Δικτύου Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs) και Πρώτων Ανταποκρινόμενων της Κοινότητας, με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή συμβάντων, μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας.

Στο αρχείο του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν μέχρι στιγμής καταχωρημένες 100 χρήσεις ΑΕΑ, από τις οποίες 42 άτομα επανάκτησαν αυτόματη κυκλοφορία (επανήλθαν στη ζωή) πριν την άφιξη τους στο νοσοκομείο. Η άμεση έναρξη ΚΑΡΠΑ και η χρήση ΑΕΑ διπλασιάζει ή/και τριπλασιάζει τις πιθανότητες επιβίωσης του ατόμου που υπέστη αιφνίδια καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου.

Οι Υπηρεσίες Αναζωογόνησης Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της «Εβδομάδας επανεκκίνησης της καρδιάς» προγραμματίζουν μεταξύ άλλων τις πιο κάτω κοινές εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης:

-        Σάββατο 15 Οκτωβρίου εκδήλωση στο Nicosia Mall 2μ.μ. – 5μ.μ., επιδείξεις ΚΑΡΠΑ και χρήσης ΑΕΑ

-        Κυριακή 16 Οκτωβρίου εκδήλωση στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού 4μ.μ. – 7μ.μ., επιδείξεις ΚΑΡΠΑ και χρήσης ΑΕΑ.

Μέσω των προγραμματισμένων αυτών δράσεων, οι Υπηρεσίες Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας προωθούν το μήνυμα «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή! Μπορείς κι εσύ, με τρεις απλές κινήσεις: Κάλεσε 112, κάνε αδιάκοπα θωρακικές συμπιέσεις, σπρώξε ρυθμικά και δυνατά, ζήτησε ΑΕΑ, ενεργοποίησε κι ακολούθησε τις οδηγίες του».

(AΦ)