Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2022 14:55

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, στην Ημερίδα Ψυχικής Υγείας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ θερμά το Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για την πρόσκληση του, δίδοντάς μου την ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στην Ημερίδα Ψυχικής Υγείας, γεγονός που με τιμά ιδιαίτερα.

Η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους έχει θεσμοθετηθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Η ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση ευημερίας κατά την οποία το άτομο εκπληρώνει τις ικανότητές του και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό στρες της καθημερινότητας, να εργαστεί παραγωγικά και να συνεισφέρει στην κοινότητα. Η ψυχική υγεία, αναμφίβολα, έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο σκέψης, στα συναισθήματα και στις ενέργειες του ατόμου. Καθορίζει τις αντιδράσεις, τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους και τις αποφάσεις που παίρνει το άτομο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φροντίδα της είναι τόσο σημαντική, η όσο και η φροντίδα του φυσικού σώματος.

Σε μία εποχή όπου η πανδημία του COVID-19 εξακολουθεί να διατηρεί την παρουσία της στις ζωές όλων μας επηρεάζοντας τις σε σημαντικό βαθμό, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αποτελεί την ιδανική αφορμή για αναζωπύρωση των συλλογικών προσπαθειών όλων μας ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα βελτίωσης, διατήρησης και προστασίας της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμα και πριν από την πανδημία, ένας στους οκτώ συμπολίτες μας, ανά το παγκόσμιο, ζούσε με κάποιου είδους ψυχική διαταραχή. Παρά το γεγονός αυτό, κατά την εξάπλωση της πανδημίας τα κράτη παγκοσμίως, σε μία προσπάθεια να ανταποκριθούν άμεσα, εστίασαν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, συρρικνώνοντας  τις διαθέσιμες προσφερόμενες υπηρεσίες, τις δράσεις και τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης που σχετίζονταν με την ψυχική υγεία.

Τα υπάρχοντα δεδομένα καταδεικνύουν ότι εξαιτίας της πανδημίας και των συνεπειών της σε διάφορα επίπεδα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βιώνει έντονο στρες, το οποίο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά του. Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών.

Ξεκάθαρα, έχει διαφανεί ότι οι υπηρεσίες αξιολόγησης και θεραπευτικής στήριξης πολιτών με ψυχικές διαταραχές έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ της προσφοράς γενικότερων υπηρεσιών υγείας και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο εστιάζει και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, αφού σύνθημα της φετινής καμπάνιας είναι «Κάντε την ψυχική υγεία και ευεξία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα».

Η παγκόσμια αστάθεια, η  αβεβαιότητα, τα οικονομικά προβλήματα, και οι βίαιες συγκρούσεις που παρατηρούνται κατά τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, καταδεικνύουν ότι η ανάγκη για ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι αδιαμφισβήτητη. Η ανάγκη για καθολική, εύκολη και άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κράτη. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η έγκαιρη πρόσβαση που θα επιφέρει και έγκαιρη παρέμβαση στην κοινότητα, θα αποβεί σωτήρια για εκατομμύρια περιστατικά.

Δεδομένων των πιο πάνω, η σημερινή ημέρα είναι η ιδανική ευκαιρία για να μεταφέρουμε στην κοινή γνώμη ότι από κοινού θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας ώστε, στην χώρα μας, όλοι οι πολίτες να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν ισότιμα τις προσφερόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Επιπλέον, οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, ώστε να καταπολεμήσουμε το στίγμα και τις διακρίσεις από τις οποίες υποφέρουν τα άτομα που χρησιμοποιούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αναντίλεκτα, χρειάζεται να συνεργαστούμε ώστε να ενισχύσουμε τις δράσεις και τις δυνατότητες ένταξης τους και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Το Υπουργείο Υγείας από την δική του πλευρά, δεσμεύεται να ενισχύει και να υποστηρίζει ποικιλοτρόπως τις πρωτοβουλίες και δράσεις των διαφόρων φορέων προς αυτή την κατεύθυνση, όπου η ψυχική υγεία και ευεξία για όλους θα αποτελεί προτεραιότητα.

Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά, και εύχομαι κάθε καλύτερο στο έργο σας.

(AΦ)