Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-10-2022 10:21

Παρέμβαση της βουλεύτριας κ. Σάβιας Ορφανίδου στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στην Πράγα, οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

H βουλεύτρια κ. Σάβια Ορφανίδου, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας της Ευρώπης προς αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Η κ. Ορφανίδου ανέφερε ότι η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει  πολυάριθμες κρίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της και προέβη σε θεσμικές αλλαγές, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητάς της να αντιμετωπίζει πιθανούς μελλοντικούς οικονομικούς κλυδωνισμούς. Σημείωσεότι η ανάκαμψη από την πανδημία του Covid-19, η οποία έπληξε την παγκόσμια οικονομία, υποστηρίχθηκε με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας της ΕΕ, μέσω της παροχής χρηματοδοτικής στήριξης για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

H κ. Ορφανίδου επισήμανε περαιτέρω ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία της ΕΕ, θέτοντάς την σε τροχιά χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η ανάκαμψη από την πανδημία θα σημειώσει σημαντική καθυστέρηση. Η Κύπρια βουλεύτρια υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους αξιοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να τεθεί η Ευρώπη σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της παροχής μεγάλης κλίμακας χρηματοδοτικής στήριξης για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Η κ. Ορφανίδου εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή της στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του Σχεδίου RepowerEU, το οποίο, όπως ανέφερε, στηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ για απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα.

Η κ. Ορφανίδου έκανε μνεία στις δηλώσεις της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Roberta Metsola, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο, για περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη προς αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων, όπως η  ενεργειακή κρίση, τα ζητήματα ασφάλειας, οι αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για την επικράτηση των θεμελιωδών αρχών και αξιών της ΕΕ, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ισότητα και η ελευθερία, τόνισε η κ. Ορφανίδου.

Ειδικότερα όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, η κ. Ορφανίδου χαιρέτισε τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και των διαταραχών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)