Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2022 19:00

Χαιρετισμός του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Ιωσήφ εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

Με ιδιαίτερη τιμή παρευρίσκομαι στην αποψινή Κληρικολαϊκή Συνέλευση, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, για να μεταφέρω τις θερμές ευχές και τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, που λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται σήμερα μαζί σας. 

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου αποτελεί ετήσιο θεσμό και συγκεντρώνει τους ιερείς και τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους των κατεχόμενων και ελεύθερων ενοριών και κοινοτήτων της Μητροπολιτικής περιφέρειας, μέλη της Θρονικής Επιτροπής, μέλη του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας, ιεροψάλτες, στελέχη και συνεργάτες στο κατηχητικό και κοινωνικό έργο των εν λόγω ενοριών, Bουλευτές Αμμοχώστου, δημοτικές και κοινοτικές Aρχές, εκπαιδευτικό κόσμο, εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων, εκπροσώπους οργανωμένων συνόλων καθώς επίσης οργανισμών και συνδέσμων της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου.

Η διοργάνωση στοχεύει, πρωτίστως, στην αγαστή συνεργασία, στη στενή επικοινωνία καθώς και στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων τους με τη Μητρόπολη.

Η σύγκληση των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων, με τη διευρυμένη μάλιστα αυτή σύνθεση, αναδεικνύει τη διαχρονική και ουσιαστική παρουσία, την πνευματική υποστήριξη και τη σημαντική αποστολή της Εκκλησίας μέσα στον σύγχρονο κόσμο, που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει ποικίλες προκλήσεις και προβλήματα.

Μετά την αναδημιουργία και ανασύστασή της, το 2007, η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, παρά τις όποιες δυσκολίες από το γεγονός ότι τα 2/3 της είναι κατεχόμενα, δραστηριοποιείται ενεργά σε ποικίλους τομείς της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων της επαρχίας, αναλαμβάνοντας παράλληλα θεάρεστο, φιλανθρωπικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο, με σκοπό την ανακούφιση, την ψυχική ανάταση και την πνευματική καλλιέργεια των πιστών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το θέμα της αποψινής Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, το οποίο εξ αφορμής της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, εστιάζει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες, ύψιστης συμβολικής σημασίας: Ελληνισμός - Ξεριζωμός, Μικρά Ασία - Κύπρος.

Φίλες και φίλοι,

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, η οποία έχει αφήσει ένα τραυματικό αποτύπωμα στην ιστορική συνείδηση όχι μόνο των Μικρασιατών, που υποχρεώθηκαν βίαια και απάνθρωπα να εγκαταλείψουν τη γενέθλια γη τους, αλλά και του απανταχού Ελληνισμού απ’ άκρη σ’ άκρη.

Ο πληθυσμός της Μικράς Ασίας, με την άφιξη και την ενσωμάτωσή του στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, μετέφερε ένα τεράστιο απόθεμα πολιτιστικού πλούτου και άσκησε καταλυτική επίδραση σε διάφορους σημαντικούς κοινωνικούς θεσμούς.

Η πολιτιστική κληρονομιά των Μικρασιατών αποτελεί ένα ιστορικό τεκμήριο για τις χαμένες και αλύτρωτες πατρίδες, το οποίο ξεδιπλώνεται περίτεχνα σε πράγματα χειροπιαστά, όπως αφηγήσεις και συναισθήματα, που πάντα θα προκαλούν βαθιά συγκίνηση, σε τραγούδια, σε ιδιαίτερες γεύσεις, σε εμπειρίες και βιώματα για ό,τι ιερό έμεινε πίσω.

Ο ξεριζωμός, η προσφυγιά και οι εικόνες βιβλικής καταστροφής της πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικης Σμύρνης, οδήγησαν στον οδυνηρό και βίαιο τερματισμό της τρισχιλιετούς Ελληνικής παρουσίας στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας.

Ο μεγάλος συμβολισμός και η συναισθηματική φόρτιση του ιστορικού αυτού γεγονότος μάς αγγίζει βαθιά, αφού συναισθανόμαστε απόλυτα τον ανθρώπινο πόνο, τον οποίο βιώσαμε κι εμείς το τραγικό καλοκαίρι του 1974, όταν και πάλι πολυάριθμος τουρκικός στρατός εισέβαλε στις ακτές της Κερύνειας, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου και καταλαμβάνοντας τη μισή μας πατρίδα.

Αναμφίβολα, το έτος 2022 που διανύουμε αποτελεί χρονιά ορόσημο, τόσο για τον οφειλόμενο ιστορικό αναστοχασμό και το πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας που επιβάλλεται να μας διακατέχει, όσο και για την αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των Μικρασιατών στον πολιτισμό, την οικονομία, τα γράμματα και τις τέχνες και γενικότερα τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού κράτους, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να καλωσορίσω στο νησί μας τον εκλεκτό προσκεκλημένο και κύριο ομιλητή της εκδήλωσης, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Καιρίδη, τον επιστημονικό και τεκμηριωμένο λόγο του οποίου αναμένουμε να ακούσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει, επικροτεί και σέβεται τις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος μαζί με τους κληρικούς και τη Θρονική Επιτροπή, όσο και οι συνεργάτες και οι εθελοντές, που συνδράμουν με ανιδιοτέλεια στην επίτευξη ευγενικών στόχων για την πνευματική πρόοδο, την ευημερία και το κοινό καλό.

Ως εκ τούτου, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις αξιόλογες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε, διατηρώντας παράλληλα μία γόνιμη συνεργασία γύρω από την υλοποίηση σημαντικών έργων, στα οποία η από κοινού συνδρομή πολιτείας και εκκλησίας είναι αναγκαία και απαραίτητη.

Τέλος, διαβιβάζω, για μία ακόμη φορά, τις εγκάρδιες ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας για καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο σπουδαίο και πολυδιάστατο έργο που επιτελείτε.

Σας ευχαριστώ. 

 

(ΡΜ/ΕΠ/ΝΓ/ΕΧΡ)