Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2022 08:39

Συνάντηση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελλάδας

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελλάδας κ. Κωστή Χατζηδάκη με την ομάδα του υποδέχθηκε χθες, 18 Οκτωβρίου 2022, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος.

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη συνόδευαν  ομάδα  αξιωματούχων και λειτουργών του Υπουργείου Εργασίας της Ελλάδας.

Ο κ. Κούσιος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Έλληνα Υπουργό για τη συνεργασία,την πολύτιμη συμπαράσταση αλλά και για την επίσκεψη του στην Κύπρο. Έχουμε υπογράψει, σημείωσε ο κ. Κούσιος, ένα μνημόνιο συναντίληψης με τον κ. Χατζηδάκη για να μας παραχωρηθεί το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, το οποίο θα μετατραπεί σε ΕΡΓΑΝΗ Κύπρου με τις ανάλογες προσαρμογές. Έχει γίνει μια προεργασία στην Ελλάδα, συνέχισε, και τώρα η αποστολή από το Υπουργείο της Ελλάδας είναι μαζί μας για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και για να μπορέσουμε το ταχύτερο να θέσουμε σε λειτουργία το λογισμικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει το δικό μας Υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι είναι μεγάλη η χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο με την αντιπροσωπεία του και που αναβαθμίζεται η συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία. Ανέφερε επίσης ότι ήταν από φοιτητής ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την Κύπρο. Η παρουσία του στην Ευρωβουλή σε πολιτικό επίπεδο έκανε αυτή τη σύνδεση ακόμα πιο στενή και πάντοτε εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Κύπρο, επιχειρώντας στον βαθμό του δυνατού μαζί με όλη την Ελληνική Κυβέρνηση να βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδεχθήκαμε το αίτημα της Κυβέρνησης, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του φίλου Υπουργού του Κυριάκου Κούσιου να συνεργαστούμε για το ΕΡΓΑΝΗ και την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Δήλωσε, επίσης, ότι έχουν κτίσει τα τελευταία χρόνια το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για να ελέγξουν τα πράγματα και να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά εργασίας. Πάνω στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κτίζουμε και την ψηφιακή κάρτα εργασίας που είναι το βασικό εργαλείο για τη διατήρηση των δικαιωμάτων ιδιαίτερα του ωραρίου των εργαζομένων και των υπερωριών τους αλλά και ένα βασικό εργαλείο για ένα δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Νομίζω, ανέφερε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ότι θα έχει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία αυτή η συνεργασία. Σε μας ήδη τα αποτελέσματα φαίνονται από την εισαγωγή του ΕΡΓΑΝΗ και φαίνονται τώρα περισσότερο με την πρώτη φάση της εισαγωγής και θεωρώ ότι στο πρόσωπο του Κυριάκου Κούσιου πάλι για ακόμη μια φορά η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυπριακή Κυβέρνηση δείχνουν τον πραγματισμό της.

Ευχαρίστησε ακόμη μια φορά τον κ. Κούσιο για την υποδοχή που τους έγινε στην Κύπρο και διαβεβαίωσε τον κ. Υπουργό ότι αυτός και η αντιπροσωπεία του θα κάνουν ότι μπορούν για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη του για τη συμφωνία που έχουν υπογράψει για το ΕΡΓΑΝΗ και την ψηφιακή κάρτα.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκος Κούσιος ευχαρίστησε στο πρόσωπο του κ. Κωστή Χατζηδάκη την Ελλάδα, την Ελληνική Κυβέρνηση για τη διαχρονική συμπαράσταση και βοήθεια, η οποία δεν είναι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη με πολλούς πραγματικά τρόπους.

Σε δηλώσεις, οι δύο Υπουργοί Εργασίας προέβησαν και μετά από τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι υπέγραψε νωρίτερα μαζί με τον ομόλογό του μια πολύ σημαντική συμφωνία τόσο για την Ελληνική Δημοκρατία όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανέφερε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι εξάγουν τεχνογνωσία και ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι που εντείνουν τη συνεργασία με τους Κύπριους αδελφούς

«Για την Κυπριακή Δημοκρατία νομίζω είναι σημαντική αυτή η συμφωνία διότι με την ψηφιακή κάρτα εργασίας μπορούν επί της ουσίας, χωρίς να υπάρχει αμφισβήτηση,  να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και ιδιαίτερα το ωράριο των εργαζομένων, δεν θα μπορεί να τους κλέβει κανένας κακός εργοδότης γιατί με ένα ψηφιακό τρόπο, όπως ξεκίνησε στην Ελλάδα, θα καταγράφεται πότε πήγε στη δουλειά ο εργαζόμενος, πότε έφυγε, πόσες υπερωρίες έκανε», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί εγγύηση και αποδεικτικό στοιχείο στα δικαστήρια και επίσης είναι ένας τρόπος να επιβάλλεται ένας δίκαιος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι αυτοί που έκλεβαν μέχρι τώρα ώρες από το ωράριο των εργαζομένων τους και είχαν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι στις επιχειρήσεις που σέβονταν τους κανόνες, θα πάψουν να το έχουν. Είναι, είπε, ένα μέτρο που αξιοποιεί την τεχνολογία προς όφελος της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι βρίσκεται ήδη στην Κύπρο μια ομάδα από το Υπουργείο Εργασίας της Ελλάδας με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα κα Άννα Στρατινάκη, η οποία συνεργάζεται και θα συνεργαστεί  με τους συναδέλφους από το Υπουργείο Εργασίας της Κύπρου προκειμένου «να μην μείνουμε στη θεωρία, αλλά να περάσουμε στην πράξη το συντομότερο δυνατό. Άλλωστε αυτό μας έχει πει και ο συνάδελφος Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος είναι άνθρωπος της πράξης και του αποτελέσματος».

Ο κ. Κούσιος εξέφρασε μεγάλη χαρά για τη συνάντηση και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Χατζηδάκη για τη συνεργασία, την ανταπόκριση και βοήθεια.

Ανέφερε ότι η συνεργασία ήταν άμεση τόσο του ιδίου όσο και των συνεργατών του και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου της Ελλάδας κα Στρατινάκη  για τη μεγάλη της βοήθεια και συμπαράσταση.

Η συνεργασία μας, τόνισε, είναι δεδομένη σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Κούσιος ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελλάδα γενικότερα για τη συνεχή στήριξη για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως κράτος και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να έχει τα αποτελέσματα της συμφωνίας για εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

(ΜΓ/ΕΧΡ)