Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2022 16:50

Αποφάσεις για τα περαιτέρω βήματα διερεύνησης της υπόθεσης του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας

Μακρά και άκρως εποικοδομητική συνάντηση των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας μεταξύ άλλων, με τους γονείς και τους δικηγόρους της οικογένειας του Θανάση Νικολάου – Σύμφωνη η οικογένεια με τις αποφάσεις που λήφθηκαν από τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, λέει η κα Ανδριάνα Νικολάου

Συγκεκριμένες αποφάσεις που σκοπό έχουν να συνδράμουν την προσπάθεια των αστυνομικών ανακριτών και του ποινικού ανακριτή κ. Αντώνη Αλεξόπουλου που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με σκοπό να συνδράμει το έργο της Αστυνομίας για διευκρίνηση τόσο της αίτιας θανάτου όσων και των ενόχων πίσω από τον θάνατο του άτυχου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου πριν από 17 χρόνια, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου 2022 ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης. Στόχος, είπε ο κ. Σαββίδης, είναι όπως εντός τριών μηνών να κατατεθεί η σχετική έκθεση των ανακριτών στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

Ο κ. Σαββίδης, μιλώντας μετά από το πέρας σημερινής, μακράς συνάντησης που έγινε στη Νομική Υπηρεσία μεταξύ των επικεφαλής και λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας με τους γονείς και τους δικηγόρους της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, στην παρουσία του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, των αστυνομικών ανακριτών και του ποινικού ανακριτή, απεύθυνε επίσης έκκληση προς όλους όσοι γνωρίζουν έστω και την πιο μικρή πληροφορία σε σχέση με την υπόθεση να τήν καταθέσουν είτε στην οικογένεια είτε στις Αρχές. Υπογράμμισε δε ότι ο στόχος της Νομικής Υπηρεσίας και της οικογένειας είναι ένας και είναι κοινός, και δεν είναι άλλος από το να φωτιστούν η αιτία αλλά και οι ένοχοι που οδήγησαν τον Θανάση στον θάνατο. 

Σήμερα, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, «έγινε μια αλληλογνωριμία της οικογένειας του Θανάση με την ανακριτική ομάδα. Αντηλλάγησαν απόψεις, εκφράστηκαν ανησυχίες, έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι όλοι έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό αποτέλεσμα. Κοινό αποτέλεσμα, που αποτελεί αποτέλεσμα του κοινού στόχου, ο οποίος είναι ο στόχος που έχει η παρούσα ανακριτική διαδικασία και τίποτε διαφορετικό».

Αυτή είναι, συμπλήρωσε, η διαβεβαίωση που έδωσα προς τους γονείς, «η διαβεβαίωση ότι η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, θα συνεχίσει να πράττει και να κάνει ότι είναι δυνατόν, υπό τις σημερινές συνθήκες, για να μπορέσει να φωτιστεί η αιτία αλλά και οι ένοχοι που οδήγησαν στον θάνατο τον άτυχο εθνοφρουρό.»

Εκφράζοντας τον πλήρη σεβασμό και την εκτίμηση τόσο του ιδίου όσο και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας «προς τη μητέρα, τον πατέρα και τα αδέλφια Θανάση και προς τον αγώνα που για τόσα χρόνια δίνουν για να διακριβωθούν τα αίτια θανάτου και οι ένοχοι που ευθύνονται για τον θάνατο του γιού τους», ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας συνέχισε με την ανακοίνωση των αποφάσεων του λέγοντας:

Κατά τη συνάντηση «έχουμε συμφωνήσει ότι θα υπάρξει πλήρης συνεργασία, συνεννόηση, ανταλλαγή απόψεων και ανταλλαγή πληροφοριών σε απευθείας επικοινωνία της οικογένειας με την ανακριτική ομάδα, η οποία είναι οι αστυνομικοί που έχει διορίσει ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας. Τα πρόσωπα αυτά είναι Αξιωματικοί της Αστυνομίας και Αστυνομικοί που δεν έχουν καμία σχέση με την επαρχία Λεμεσού, η οποία είχε εμπλακεί στα πρώτα στάδια των ερευνών της υπόθεσης του Θανάση Νικολάου. Θα υπάρχει πλήρης και ανοικτή γραμμή, και θα μεταφέρονται εκατέρωθεν οι όποιες πληροφορίες υπάρχουν, για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε σε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

Έχουμε, επίσης, συμφωνήσει ότι θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα επαφές της ανακριτικής ομάδας με την οικογένεια και τους δικηγόρους της, ενώ, σε οποιαδήποτε έκτακτη βάση, οποιαδήποτε πληροφόρηση προκύψει από τον οποιονδήποτε, θα μεταφέρεται αυτόματα και ανεξαρτήτως της προέλευσής της στην ανακριτική ομάδα, για να μπορέσει να την αξιολογήσει και να δουλέψει για να την αξιοποιήσει.

Θα υπάρχει πλήρης συνεργασία της οικογένειας, της Αστυνομίας και των ανακριτών υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας και των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας. Η διάρκεια των ανακρίσεων θα είναι τρεις μήνες και έχουμε συνεννοηθεί με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η συγκεκριμένη ομάδα θα δουλεύει αναπόσπαστα για προώθηση αυτής της υπόθεσης. Στους τρεις μήνες θα μου υποβληθεί έκθεση, για να δούμε πώς προχωρούμε.

Τέλος, έχουμε αποφασίσει και έχουμε συμφωνήσει ότι, είναι προς το συμφέρον της διερεύνησης της υπόθεσης η αποφυγή των οποιωνδήποτε δηλώσεων από τον οποιονδήποτε. Για αυτό εμείς, η οικογένεια, οι δικηγόροι, η Αστυνομία απευθύνουμε έκκληση για σεβασμό της απόφασής μας αυτής για το χρονικό διάστημα των τριών μηνών. Πρόθεσή μας είναι να μην γίνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις για να μην δυσχεραίνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το έργο των ανακριτών.»

Ιδιαίτερη ήταν η έκκληση του κ. Σαββίδη για τη συνδρομή όλων όσοι γνωρίζουν έστω και το παραμικρό σε σχέση με την υπόθεση: «Θέλω να τελειώσω με μια έκκληση και με μια παράκληση προς όλο τον κόσμο: Αν οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε το οποίο είναι, έστω, ενδεχόμενο να βοηθήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την εξακρίβωση των αιτίων ή των ενόχων, τον παρακαλούμε να δώσει την πληροφόρηση αυτή είτε στην οικογένεια, είτε στην Αστυνομία, είτε στον κ. Αλεξόπουλο. Είναι σημαντικό η οποιαδήποτε πληροφορία, όσο μικρή και αν είναι, να φθάσει εκεί που πρέπει για να μπορέσουμε να συντονίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το ανακριτικό έργο και να καταλήξουμε -ελπίζω- σε όσον το δυνατόν πιο θετικά αποτελέσματα.»

Από την πλευρά της η μητέρα του Θανάση, κα Ανδριάνα Νικολάου είπε πως «συμφωνούμε με ό,τι είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόθεσή του να συνεργαστούμε για να φτάσουμε εκεί που πρέπει, για να τελειώσει αυτός ο ψυχοφθόρος αγώνας που αγωνιζόμαστε εδώ και 17 χρόνια.»

Συνέχισε δε σημειώνοντας πως «η δικαίωση θα επέλθει μόνο με τη σύλληψη των δραστών. Παρακαλούμε, όπως είπε ο κ. Γενικός Εισαγγελέας, όλους όσοι είδαν ή γνωρίζουν κάτι να μάς το πουν. Θα βοηθήσει πάρα πολύ. Θέλουμε να φθάσουμε σε ένα τέλος σε αυτόν τον αγώνα. Εδώ και 17 χρόνια ζούμε σαν ζωντανοί νεκροί, ζώντας τον θάνατο του παιδιού μας κάθε μέρα.»

(ΜΛ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα