Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-10-2022 10:29

Χαιρετισμός της Πρώτης Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη στα εγκαίνια της έκθεσης «Η γοητεία του οικείου» του Βίκτωρα Ιωαννίδη στην Αθήνα

Αποτελεί ξεχωριστή χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να τελέσω τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης των έργων του καταξιωμένου Κύπριου καλλιτέχνη Βίκτωρα Ιωαννίδη, εδώ στην πόλη της καρδιάς του, την αγαπημένη του Αθήνα.

Ο Βίκτωρας Ιωαννίδης, εκ των κορυφαίων της εποχής του, διακρίθηκε για το σπουδαίο ταλέντο του στη ζωγραφική τέχνη, το οποίο του επέτρεψε μαζί με τους υπόλοιπους της πρώτης γενιάς των Κυπρίων δημιουργών, να θεμελιώσουν την καλλιτεχνική έκφραση στον τόπο μας.

Έχοντας το μοναδικό προνόμιο, όσο ελάχιστοι την εποχή εκείνη, να φοιτήσει στη Σχολή Καλών Τεχνών της ελληνικής πρωτεύουσας, κατάφερε στη μακρά καλλιτεχνική του διαδρομή, να ανακαλύψει προσωπικές τεχνοτροπίες σε «ΤΕMPERA», να τις εξελίξει και ως εκ τούτου να αποτυπώσει στον καμβά μοναδικά δείγματα της τέχνης με την οποία συνέδεσε στενά το όνομά του.

Την ίδια στιγμή, ξεχώρισε, επίσης, ως σκιτσογράφος και ως μάστορας στο σχέδιο δημιουργώντας, πέραν των ζωγραφικών έργων, και εξίσου σημαντικά έργα με  μολύβι και με σινική μελάνη, δείγματα τα οποία θα έχετε την ευκαιρία σε λίγο να θαυμάσετε.

Έργα τα οποία, εκτός της μοναδικότητάς τους όσον αφορά την υψηλή ποιότητα και τεχνική, αναγνωρίζονται στο σύνολό τους και ως ιστορικής σημασίας.

Ο Ιωαννίδης πέτυχε μέσα από τα δικά του χρώματα, τις γραμμές, τα σχέδια, τα πρόσωπα, τη φύση και ό,τι άλλο, εμπνεύστηκε και δημιούργησε, να περάσει τη στιγμή στην αιωνιότητα.

Να συντηρήσει και να μεταφέρει σε εμάς τοπία, ανθρώπους, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις αξίες και τις παραδόσεις μας.

Είναι στο πλαίσιο αυτό, που μπόρεσε να κρατήσει και τον ίδιο του τον εαυτό στην αιωνιότητα, αφού η εργογραφία του αντανακλώντας τα όσα βίωσε, τα όσα ένιωσε, τα όσα τον όρισαν και τον καθόρισαν, αποτελεί τον καθρέφτη της ψυχής του.

Αυτή ακριβώς την εικόνα του Βίκτωρα Ιωαννίδη, κρατώ και γω στο δικό μου μυαλό, στη δική μου καρδιά.

Την εικόνα του ανθρώπου που είχα την ευλογία να παρακολουθήσω ως καθηγητή μου στο σχολείο, να μετατρέπει κάθε τι που του προκαλούσε ενδιαφέρον σε σκίτσα και πίνακες.

Και πράγματι υπήρξε για μένα αλλά και τον κάθε μαθητή του, ευλογία η παρακαταθήκη που μας άφησε διδάσκοντάς μας την αξία του να δινόμαστε με αφοσίωση σε ό,τι αγαπάμε.

Ένα γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η κάθε πινελιά σε κάθε έργο του Βίκτωρα Ιωαννίδη.

Αυτή την παρακαταθήκη είναι που κάνουν κτήμα για το ευρύ κοινό το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας,  το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και το Ίδρυμα Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη, παρουσιάζοντας την αναδρομική έκθεση, «Η γοητεία του οικείου», υπό την επιμέλεια της αξιόλογης ιστορικού τέχνης Δόκτορος Ελένης Νικήτα.

Τους συγχαίρω όλους θερμά.

Ερχόμενος σ’ επαφή με μέρος της πλούσιας δημιουργικής έκφρασης του καλλιτέχνη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, την πόλη που καθοδήγησε τη μετέπειτα εικαστική του πορεία,  ο κάθε επισκέπτης γίνεται κοινωνός της δουλειάς και της ψυχής του Βίκτωρα Ιωαννίδη της ουσιαστικής προαγωγής του πολιτισμού μας αλλά και των μακροχρόνιων καλλιτεχνικών δεσμών Ελλάδας και Κύπρου.

Ιδιαιτέρως θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Στέλιο Ιωαννίδη, γιο του Βίκτωρα Ιωαννίδη, ο οποίος τρέφοντας ξεχωριστή αγάπη και ο ίδιος για τις τέχνες και τον πολιτισμό, αναλαμβάνει συχνά εγχειρήματα που εμπλουτίζουν και προάγουν το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην έκθεση, η οποία αναμφίβολα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το φιλότεχνο κοινό.

(ΡΜ/ΜΧ/ΕΧΡ)