Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-10-2022 15:40

Επίσκεψη του Επιτρόπου Προεδρίας στην Αρμενία

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διασποράς της Αρμενίας, στο Γερεβάν, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό.

Κατά την παραμονή του στην Αρμενία πραγματοποιήθηκε Τριμερής Συνάντηση Κύπρου- Ελλάδας- Αρμενίας για θέματα Διασποράς, στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και του Ύπατου Αρμοστή για θέματα Διασποράς της Αρμενίας κ. Zareh Sinanyan.

Οι τρεις πλευρές τόνισαν, μεταξύ άλλων, τους στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν τις τρεις χώρες, καθώς και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η θέληση για ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών επί δράσεων που αφορούν θέματα Διασποράς.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε συναφώς στην επικείμενη Έκθεση Φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Κύπρο, με θέμα τις εθνικές τραγωδίες που βίωσαν οι τρεις χώρες τον 20ο αιώνα, ήτοι: την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τη γενοκτονία των Αρμενίων. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 11 Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα, συζήτησαν και αποφάσισαν μελλοντικές δράσεις σε χώρες με ισχυρή Διασπορά των τριών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία. Οι εν λόγω δράσεις θα αφορούν κυρίως τη νέα γενιά των Αποδήμων μας, καθώς αυτή αποτελεί το μέλλον της Διασποράς μας.

Τέλος, ο Επίτροπος ευχαρίστησε τον κ. Sinanyan για την πρόσκληση και φιλοξενία και προσμένει να υποδεχθεί και τους δύο ομολόγους του στην Κύπρο τον ερχόμενο Νοέμβριο.


(ΡΜ/ΜΒ)