Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-10-2022 15:05

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση της CYMEPA για τη σκυταλοδρομία «Running out of time», για την κλιματική αλλαγή

Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω στην Κύπρο τους συμμετέχοντες στην πρωτοποριακή δράση «Running out of time», μια εξαιρετική διεθνή πρωτοβουλία που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια γιγαντιαία και χωρίς στάσεις σκυταλοδρομία, που ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τη Γλασκώβη, την πόλη που φιλοξένησε τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26 το 2021, και θα τερματίσει στις 6 Νοεμβρίου 2022 στο Σιαρμ Ελ Σιέιχ, την πόλη που θα φιλοξενήσει τη φετινή Διάσκεψη COP27.

Στη σκυταλοδρομία συμμετέχουν χιλιάδες δρομείς, ποδηλάτες και ιστιοπλόοι από ολόκληρο τον κόσμο, για ένα επιτύχουν ένα επικό ρεκόρ 7.767 χιλιομέτρων από τη Σκωτία στην Αίγυπτο χωρίς στάση, και να μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου, ενόψει της Διάσκεψης COP27. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με το μήνυμα που μεταφέρουν, προτρέπουν τους ηγέτες να παρέμβουν δραστικά έτσι ώστε  να παρέχονται στους νέους τα απαραίτητα εφόδια, η εκπαίδευση και τα μέσα, για να μπορέσουν να καταστούν πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για έναν αειφόρο πλανήτη.

Αξίζουν, λοιπόν, θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές της δράσης αυτής, όπως βέβαια και σε όλους τους συμμετέχοντες σκυταλοδρόμους. Συγχαρητήρια αξίζουν και στο αυτόνομο και μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Κύπρου CYMEPA, τόσο για τη συμμετοχή του στη δράση «Running out of time» και τη διοργάνωση της σημερινής ξεχωριστής εκδήλωσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του, όσο και για τη σημαντική διαχρονική συνεισφορά του στα περιβαλλοντικά δρώμενα του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι,

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη μας είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένας αγώνας που μπορούμε ακόμα να κερδίσουμε, εάν ενεργήσουμε με ταχύτητα και συνέπεια για να ανεβάσουμε το επίπεδο των φιλοδοξιών μας και επιταχύνουμε τη δράση για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Στη βάση της Συμφωνίας αυτής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν υποβάλει μια εθνικά καθορισμένη συνεισφορά για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990, μέσω του νομοθετικού πακέτου Fit-for-55. Προτρέπουμε τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον πλανήτη να κάνουν το ίδιο, να κλιμακώσουν δηλαδή τη συμβολή τους στη διεθνή προσπάθεια για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Στον επείγοντα χαρακτήρα της πρόσκλησης για δράση, η Κύπρος, η οποία είναι ήδη μάρτυρας των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, έχει θεσπίσει Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής και Σχέδιο Δράσης. 

Παράλληλα, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση και τις άριστες σχέσεις της με όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής, η χώρα μας έχει αναλάβει επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε περιφερειακό επίπεδο. Η πρωτοβουλία μας στοχεύει στην ανάπτυξη ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης που θα αποτελείται από κατάλληλες πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπιση των ειδικών προκλήσεων της περιοχής που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Για τον σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τους αρχηγούς των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για από κοινού αντιμετώπιση των περιφερειακών θεμάτων που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, μέσω συγκεκριμένης δήλωσης πολιτικής που αφορά στο περιφερειακό σχέδιο δράσης. Η δήλωση αυτή αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της COP27, στις 8 Νοεμβρίου 2022.

Όραμα μας είναι η περιοχή μας να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία και να χρησιμοποιήσει την κλιματική πρόκληση ως ευκαιρία για να δείξουμε με υπερηφάνεια στον κόσμο τι μπορούν να επιτύχουν οι λαοί μας, όταν συνεργάζονται. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι έφτασε η ώρα να δράσουμε, όλοι μαζί, για την προστασία του πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή, καθώς και για την από κοινού αντιμετώπιση όλων των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Καταλήγοντας, και αφού απευθύνω και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου σε όλους, εύχομαι ό,τι καλύτερο για το ταξίδι που απομένει για συμπλήρωση της σκυταλοδρομίας. Καλό δρόμο και καλή αντάμωση στο σημαντικό σταυροδρόμι προς την κλιματική ουδετερότητα, στο σταυροδρόμι του Σιάρμ ελ Σιέιχ.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΠ/ΕΧΡ)