Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-07-2018 12:50

Η Κύπρος στη διάθεση των ελληνικών Αρχών για συνδρομή στη διενέργεια επιστημονικών εξετάσεων και ταυτοποιήσεων, δηλώνει ο Προεδρικός Επίτροπος

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του Γραφείου του Προεδρικού Επιτρόπου, έχει απευθυνθεί προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες στην Ελλάδα, ώστε εάν χρειαστούν την όποια βοήθεια και τεχνογνωσία για τις επιστημονικές εξετάσεις και ταυτοποιήσεις που διενεργούνται, να την προσφέρουμε, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου, μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά από το πέρας τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Αρμενίας για θέματα Διασποράς, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στην Λευκωσία.

Οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική, απασχόλησε την τριμερή συνάντηση του Προεδρικού Επιτρόπου, του Υπουργού Διασποράς της Αρμενίας κ. Mkhitar Hayrapetyan και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιου για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουίκ και προς τούτο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Φωτίου, Κύπρος, Ελλάδα, Αρμενία αλλά και Αίγυπτος, απευθύνουν έκκληση προς τη Διασπορά των χωρών τους για συνδρομή προς στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

«Είναι μία συναπόφαση των τεσσάρων μας, που απευθύνεται στη Διασπορά των τεσσάρων χωρών και έχει ως στόχο, αυτές τις δύσκολες ώρες, να στηρίξει και να συμπαρασταθεί στους συγγενείς των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική», είπε ο κ. Φωτίου.

Πρόσθεσε δε, πως «έχω ενημερώσει τον κ. Κουίκ και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο ότι σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του Γραφείου του Προεδρικού Επιτρόπου, έχει απευθυνθεί προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες στην Ελλάδα, ώστε, εάν χρειαστούν την οποιαδήποτε βοήθεια για τις επιστημονικές εξετάσεις και ταυτοποιήσεις που διενεργούνται, να την προσφέρουμε, διότι η Κύπρος κατέχει αυτήν την τεχνογνωσία, που αποκτήθηκε από τις ταυτοποιήσεις της τραγικής πτυχής των αγνοουμένων μας».

Ως προς το πεπραγμένα της Τριμερούς, ο κ. Φωτίου είπε ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αρμενία έθεσαν βάσεις για στενή συνεργασία σε ό,τι αφορά στη Διασπορά. «Η Διασπορά των τριών χωρών είναι ιδιαιτέρως ισχυρή, κυρίως στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και την Αυστραλία, όπου εκεί μπορούν τα οργανωμένα σύνολα της Διασποράς μας να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως προς την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων στα ισχυρά κέντρα λήψεως αποφάσεων».

Ιδιαίτερη σημασία, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, δόθηκε στη νεολαία, όπου και οι τρεις χώρες προσδίδουν έμφαση στους τρόπους με τους οποίους η νεολαία των χωρών θα μείνει συνδεδεμένη με την Ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας. Εξού και σήμερα λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, για συγκεκριμένες δράσεις που θα γίνουν κατά τους επομένους μήνες, είπε. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην Κρήτη τον Αύγουστο, στο Παρίσι τον Οκτώβριο – πόλη όπου η Αρμενία έχει ισχυρή παροικία Αρμενίων, στην Αρμενία τον Δεκέμβριο και στην Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Μιλώντας στα Aγγλικά, ο Υπουργός Διασποράς της Αρμενίας μετέφερε τα συλλυπητήρια του αρμενικού λαού προς τον ελληνικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων. Συμμεριζόμαστε τον πόνο σας και ο αρμενικός λαός συμπαρίσταται, είπε.

Για τα της Τριμερούς, ο Αρμένιος Υπουργός τόνισε τη σημασία των σχέσεων της Αρμενίας και με την Κύπρο. Διαβλέπουμε μεγάλες προοπτικές για τη σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας με την Κύπρο και την Ελλάδα. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε και να εμπλουτίσουμε αυτές τις σχέσεις. Η νέα Κυβέρνηση της Αρμενίας έχει τη θέληση να είναι ενεργότερη ως προς τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών, είπε.

Ο πόνος είναι βαρύς και ανακαλύπτουμε τους φίλους μας σε τέτοιες τραγικές στιγμές για την Ελλάδα. Ευχαριστώ την Ομογένεια όπου και να βρίσκεται, ευχαριστώ τις φίλες χώρες που έσπευσαν – ακόμη και εκείνες με τις οποίες έχουμε πολιτικές διαφορές.  Εκτιμώ αφάνταστα την απόφαση των τριών χωρών – Κύπρου, Αρμενίας και Αιγύπτου – ότι θα έχουμε τη βοήθεια τους μέσω συγκεκριμένων δράσεων στο επίπεδο της Διασποράς μας σε όλες τις χώρες, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τα της Τριμερούς, ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου, στην Κρήτη, με θέμα τη βιοηθική στην ιατρική επιστήμη. Ως προς την εκδήλωση των Παρισίων, το θέμα είναι οι νέοι στην πολιτική εναντίον της διαφθοράς. «Ένα θέμα που αφορά άμεσα την Ελλάδα, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε στην επόμενη γενεά μια πολιτική απαλλαγμένη από την εφιαλτική κατάσταση της εμπλοκής πολιτικών [και] επιχειρηματιών στα παίγνια της διαφθοράς και της μίζας», είπε ο κ. Κουίκ.

Η τριμερής συνάντηση για θέματα Διασποράς πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ), που διεξάγεται μεταξύ 25-27 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

(ΜΛ)