Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-11-2022 13:21

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στη Γενική Συνέλευση των μελών της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων

Σεβαστοί συγγενείς των ηρώων μας,

Κυρίες και Κύριοι,

Για μια ακόμη φορά, καλούμαστε να κάνουμε ένα απολογισμό των προσπαθειών για διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων μας. Να αξιολογήσουμε τη μέχρι τώρα κατάσταση, τι πρέπει να κάνουμε στο εξής και πού θα πρέπει να επικεντρωθούμε, αλλά και να διαβεβαιώσουμε, σε ό,τι αφορά εμάς, για την  προσήλωση στο ανεκπλήρωτο χρέος μας να αναλώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας προκειμένου να φθάσουμε στη στιγμή κατά την οποία θα μπορούμε να μιλήσουμε με καθαρότητα και βεβαιότητα για οριστική επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος των αγνοουμένων.

Πέρασαν 48 χρόνια και η πραγματικότητα μάς θλίβει. Μας θλίβει πολύ. Και έντονα. Όχι μόνο γιατί αναφερόμαστε στην τύχη αγαπημένων προσώπων αλλά και γιατί η διαπίστωση για τη μεγάλη αυτή εκκρεμότητα  παραμένει μία και μόνη:

Η Τουρκία συνεχίζει την απάνθρωπη της τακτική να παίζει κυριολεκτικά με την αγωνία και τον πόνο των συγγενών αγνοουμένων και να μην ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις τόσο των συγγενών όσο και της διεθνούς κοινότητας να επιδείξει, επιτέλους, ένα ανθρώπινο πρόσωπο και να συνεργαστεί ουσιαστικά με ανθρωπισμό και ειλικρίνεια για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών. 

Η απάνθρωπη πολιτική της κατοχικής δύναμης προκαλεί καθημερινά για σχεδόν μισό αιώνα πόνο και αγωνία στις οικογένειες των αγνοουμένων μας που αναμένουν τη διευκρίνιση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι μια απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση που δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.  Η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να συνεχίσουν να ανέχονται τον εμπαιγμό και την αλαζονεία της Τουρκίας σε βάρος των συγγενών ούτε και την περιφρόνηση που επιδεικνύει στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ευθύνες και υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι τεράστιες όχι μόνο ως προς τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνιση του με τακτικισμούς και προσκόμματα. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες για την επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί όσον αφορά την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, την απρόσκοπτη πρόσβαση της ΔΕΑ στις ούτω καλούμενες στρατιωτικές ζώνες στα  κατεχόμενα, στην υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής και την υπόδειξη των χώρων μετά από τις σκόπιμες μετακινήσεις των οστών των αγνοουμένων μας.  

Τα τελευταία χρόνια μάς προβληματίζει και μας ανησυχεί η δραματική μείωση. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που παρατίθενται στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Δεν υποτιμούμε το έργο της ΔΕΑ. Ούτε και τις προσπάθειες του δικού μας Εκπροσώπου και των λειτουργών του γραφείου του. Αναφερόμαστε στο πρόβλημα και επισημαίνουμε, υπογραμμίζουμε, τον κύριο λόγο της εκκρεμότητας που υπάρχει και μας βασανίζει εδώ και 48 χρόνια.

Προς όλες τις κατευθύνσεις προς τις οποίες δραστηριοποιούμαστε, δεν διστάζουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων. Αυτό επιδιώκει η Τουρκία, αν θα συνεχίσει την ίδια αρνητική προσέγγιση. Κρίμα και άδικο για όλους τους αγνοουμένους μας. Εμείς προβάλλουμε στις προσπάθειές μας την ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος και το χρέος μας ιδιαίτερα προς τους συγγενείς, πάρα πολλοί εκ των οποίων φεύγουν από τη ζωή με αναπάντητα τα ερωτήματα για την τύχη των αγαπημένων τους.  Ενώ για την Τουρκία εκείνο που προέχει είναι η απόκρυψη των ευθυνών της για τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματά της.

Η Τουρκία θα πρέπει ιδιαίτερα να κατανοήσει ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν απαλλάσσεται των ευθυνών της, πόσο μάλλον όταν αυτές καθορίζονται με σαφή και απόλυτο τρόπο από αποφάσεις διεθνών οργανισμών και θεσμών, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θέλω να τονίσω και να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, παρά την άρνηση της κατοχικής δύναμης και της απάνθρωπης περιφρόνησης της προς τις αρχές και αξίες της πολιτισμένης ανθρωπότητας, δεν εφησυχάζουμε ούτε θα ενδώσουμε στους τακτικισμούς και τις μεθοδεύσεις της κατοχικής δύναμης για κλείσιμο του προβλήματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι μας θέτουμε κατά τις επαφές μας ως προτεραιότητα την επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων. 

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου ώστε να ασκηθούν οι αναγκαίες πιέσεις προς την κατοχική δύναμη για να συνεργαστεί επιτέλους. 

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία λήφθηκαν σοβαρές αποφάσεις για τις παραπέρα ενέργειες και χειρισμούς μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στον διεθνή χώρο, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, που είναι σε θέση και μπορούν να συνδράμουν τις προσπάθειές μας.  Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και έγκαιρα τα όποια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των αγνοουμένων μας, ειδικά οι εν ζωή γονείς, σύζυγοι και άλλοι συγγενείς.  Αυτό για εμάς δεν αποτελεί υπηρεσιακή υποχρέωση αλλά χρέος και επιταγή απέναντι στις οικογένειες των ηρώων μας.

Φίλες και Φίλοι,

Χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία ανάμεσά μας της Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, κας Μαρίας Καλμπουρτζή. Στο πρόσωπό της εκφράζω τη μεγάλη εκτίμηση και το σεβασμό μας προς όλους τους Ελλαδίτες συγγενείς αγνοουμένων, οι οποίοι έχουν συνδέσει τόσο έντονα και καταλυτικά την ψυχή και τη ζωή τους με την Κύπρο μας.

Οι δικοί τους άνθρωποι κλήθηκαν από την Ιστορία να φυλάξουν Θερμοπύλες στο νησί μας. Να υπερασπιστούν την ελευθερία και την εδαφική μας ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια και τους ίδιους τους εαυτούς μας.

Χαιρετίζω επίσης την παρουσία ανάμεσά μας του Προέδρου των Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου κ. Νεοκλή Νεοκλέους,  και τον ευχαριστώ για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει η Οργάνωσή του στην προώθηση του θέματος των αγνοουμένων σε μια ισχυρή χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που μπορεί να επηρεάσει την Τουρκία για αυτό το ανθρωπιστικό θέμα. 

Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκο Σεργίδη και τα μέλη της Οργάνωσης για το έργο που επιτελούν σε όλα τα επίπεδα για το θέμα των αγνοουμένων μας.  Σε ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε Νίκο Σεργίδη, για την ειλικρινή, παραγωγική και στενή συνεργασία. 

Κυρίες και Κύριοι,

Η επιθετική και εκβιαστική πολιτική και τακτική της Τουρκίας σε βάρος και της Ελλάδας και της Κύπρου δεν κάμπτει το φρόνημα και τη θέλησή μας να δικαιώσουμε τη θυσία όλων των ηρώων και των μαρτύρων μας. Ελλάδα και Κύπρος, ολόκληρος ο Ελληνισμός μαζί, λέμε όχι στον αναθεωρητισμό και την επιθετική και εκβιαστική τακτική της Τουρκίας.

Το βάρος της ιστορικής μας ευθύνης παραμένει και ενισχύεται. Η σύληση της μνήμης των νεκρών και των αγνοουμένων μας, η καταπάτηση των ιερών χώρων λατρείας της ελληνορθόδοξης πίστης μας, ο εκτοπισμός και η παράνομη κατοχή μεγάλου τμήματος της ιδιαίτερης πατρίδας μας, ηχούν διαρκώς στη συνείδησή μας.

Αμετάθετος στόχος μας η λύτρωση του προδομένου και αδικημένου λαού μας.

Μεταφέρω σε όλους τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και την προσωπική εκτίμηση και το σεβασμό του προς όλους τους συγγενείς των αγνοουμένων και τις οικογένειές τους.

Αξίζετε όλες τις τιμές και τις αναγνωρίσεις για τη μεγάλη προσφορά σας προς την πατρίδα.  Είσαστε η ζωντανή υπόμνηση της ηρωικής θυσίας των παιδιών, των συζύγων και των γονέων σας, τα ονόματα των οποίων γράφτηκαν με ανεξίτηλα γράμματα στο πάνθεον των αθανάτων μας.  Είσαστε ακόμα η ζωντανή υπόμνηση του δράματος που έζησε η Κύπρος με την προδοσία και την καταστροφή του  1974, είσαστε αυτοί που η κάθε ώρα και μέρα της ζωής σας φέρει το στίγμα της αγωνίας και του πόνου για την εξαφάνιση των αγαπημένων σας.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.

(ΡΜ/ΕΠ)