Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-11-2022 13:19

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Αστυνομίας

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε έναν από τους βασικότερους στόχους που έχουμε θέσει στις προτεραιότητές μας, την οικοδόμηση ενός πιο ανθρώπινου προσώπου και μιας σταθερής σχέσης σεβασμού και εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αστυνομία μας και την κοινωνία, που την χρειαζόμαστε.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα κανάλι άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες, που μέσα από την πορεία του χρόνου την αγκάλιασαν και πλέον αποτελεί ένα επιτυχημένο θεσμό.

Ένα θεσμό που φέτος επεκτείνεται από μια μέρα, σε μια εβδομάδα, η οποία θα είναι ιδιαίτερα αφιερωμένη στους νέους μας, τους αυριανούς ενεργούς πολίτες.

Μαθητές του Λυκείου από όλη την Κύπρο θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής την ερχόμενη βδομάδα για να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις υπηρεσίες και τα διαφορετικά τμήματα του Σώματος.

Έτσι θα αντιληφθούν τον πολυδιάστατο ρόλο της Αστυνομίας που δεν περιορίζεται μόνο στη διατήρηση της τάξης και της ενίσχυσης της ασφάλειας του πολίτη αλλά επεκτείνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

Γι΄ αυτό και θα ήθελα να συγχαρώ την Αστυνομία Κύπρου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης αλλά και όλων των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν από αύριο, 7 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου.

Φίλες και φίλοι,

Στην αντίληψη των πολιτών και ιδίως των νέων επικρατεί συνήθως, μια πιο αυστηρή εικόνα για την Αστυνομία αφού είναι η αρχή που καλείται να επιβάλει το νόμο και να διατηρήσει την τάξη και την ασφάλεια.

Μέσα από την Εβδομάδα όμως, η Αστυνομία θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της. Μιας υπηρεσίας που βρίσκεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο δίπλα στον πολίτη.

Της Αστυνομίας που όταν οι συμπολίτες μας χρειαστούν βοήθεια στο δρόμο, στο σπίτι, ή οπουδήποτε αλλού θα βρίσκεται εκεί άμεσα.

Και αυτό θέλουμε να επιτύχουμε. Ο πολίτης να νιώθει την Αστυνομία κοντά του, ως συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο του, αλλά και η ίδια η Αστυνομία να κερδίσει τον κάθε πολίτη, ως συνεργάτη της.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου έχουμε προχωρήσει σε εφαρμογή και άλλων θεσμών. Όπως για παράδειγμα ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, αλλά και η ποδηλατική Αστυνομία, ώστε μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο κοινωνικής συνεργασίας, οι πολίτες του τόπου να ενεργούν ως εταίροι στην προσπάθεια για δημιουργία μιας ασφαλούς κοινωνίας.

Σύντομα προχωράμε με τη δοκιμαστική λειτουργία ενός νέου θεσμού των τοπικών συμβουλίων, που αποτελούν ακόμη μια πολιτική συνεργασίας του πολίτη με τους θεσμούς της πρόληψης του εγκλήματος, στο πλαίσιο προώθησης και εμβάθυνσης της συμμετοχικής κοινωνίας. Στα συμβούλια αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε τοπικό επίπεδο εκπρόσωποι των σχολείων, των Τοπικών Αρχών, της κοινωνίας των πολιτών και όχι μόνο.

Δεν σταματούμε όμως εδώ. Αναγνωρίζουμε τις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης, αλλά και τις νέες μορφές εγκλήματος που καλείται να αντιμετώπιση η Αστυνομία.

Γι΄ αυτό και όπως θα γνωρίζετε, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομία Κύπρου προχωράμε τάχιστα με την αναδιοργάνωση του Σώματος, έτσι ώστε η Αστυνομία μας να εκσυγχρονιστεί και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα αυξημένα επιχειρησιακά της καθήκοντα. Με βασικό μέλημά μας, να ενισχυθεί ταυτόχρονα και η επικοινωνία μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών.

Γι΄ αυτό ακριβώς και η πρώτη φάση της αναδιοργάνωσης στοχεύει στη βελτίωση της επαφής των μελών του Σώματος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με τους πολίτες, μέσα από νέες βέλτιστες πρακτικές και προσεγγίσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Εύχομαι να απολαύσετε τη μουσική της φιλαρμονικής, να παρακολουθήσετε τις επιδείξεις των τμημάτων μας και να γνωρίσετε καλύτερα τις υπηρεσίες της Αστυνομίας, αφού για αυτά προσφέρετε η σημερινή εκδήλωση.

Επιτρέψτε μου όμως κλείνοντας να συγχαρώ την Αστυνομία για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι να έχετε ένα ευχάριστο υπόλοιπο Κυριακής.

(ΣΧ)