Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-11-2022 13:09

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας Φύλων κας Ιωσηφίνας Αντωνίου στο Φεστιβάλ Κύπριας Αγρότισσας, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή την όμορφη εκδήλωση, η οποία τιμά την Κύπρια Αγρότισσά μας. Συγχαίρω θερμά τον Γυναικείο Όμιλο Πρωτοπορίας Λάρνακας που επέλεξε να αναδείξει τη συμβολή της γυναίκας της υπαίθρου στην παραγωγικότητα, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία και την πολιτεία.  Η αγρότισσα στην πόλη συνιστά μία καινοτομία που δίνει μια διαφορετική προοπτική στα μέχρι τώρα Φεστιβάλ για την αγρότισσα.

Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 15η Οκτωβρίου, αρχής γενομένης το 2008, ως τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας της Υπαίθρου με σκοπό να την τιμήσουν για το γεγονός ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ανισότητες και δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως αγρότισσα, συνεχίζει να προσφέρει ακούραστα. Η Κύπρια αγρότισσα είναι ένας αφανής ήρωας.  Είτε βρίσκεται κάτω από τον καυτό ήλιο και την ανυπόφορη ζέστη, είτε μέσα στη βροχή και το τσουχτερό κρύο, θα τη δούμε να οργώνει, να σπέρνει, να μαζεύει τους καρπούς της γης, που την ποτίζει καθημερινά με τον ιδρώτα του μόχθου και του κόπου της.  Θα τη βρούμε ακόμα μέσα στο βασίλειό της, στο λιτό της σπίτι, να κατασκευάζει όλα εκείνα τα πεντανόστιμα εδέσματα βγαλμένα από τις συνταγές των γιαγιάδων, θα τη βρούμε να υφαίνει και να πλέκει κλωστές, με νήματα μα και με καλάμια. Η Κύπρια αγρότισσα αποτελεί τον στυλοβάτη της αγροτικής οικονομίας κρατώντας την ύπαιθρο ζωντανή και παραγωγική.

Ο ρόλος των γυναικών στις αγροτικές περιοχές είναι πολύ βασικός αφού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ανάπτυξη. Οι γυναίκες διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη μετασχηματιστικών οικονομιών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών αλλαγών που απαιτούνται για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όμως, κυρίες και κύριοι, για τις αγρότισσές μας οι προκλήσεις είναι πολλές και οι ευκαιρίες λιγότερες. Η ενδυνάμωση αυτών των γυναικών είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την ευημερία των ατόμων, των οικογενειών τους, και των αγροτικών κοινοτήτων αλλά και για τη συνολική παραγωγικότητα λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει μεγάλη παρουσία γυναικών στο αγροτικό δυναμικό παγκοσμίως. Πρέπει να τους παρέχονται ίσες ευκαιρίες που να τους επιτρέπουν να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες και τις δεξιότητές τους συνεισφέροντας στην κοινωνία. Πρέπει κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι στις αγροτικές περιοχές να απολαμβάνει ισότιμα και ισάξια τόσο τις ευκαιρίες όσο και την οικονομική στήριξη.

Η ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να επιταχύνεται μέσω πολιτικών και δράσεων που να διευκολύνουν τις γυναίκες, να τις ενθαρρύνουν και να τις ενδυναμώνουν για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Πολιτικές που να δίνουν προτεραιότητα στο δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, τη διασφάλιση των εργασιακών και ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι ένας κόσμος που να είναι δίκαιος, ανεκτικός, ανοιχτός, φιλικός και κοινωνικά συμπεριληπτικός, όπου οι ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων θα ικανοποιούνται.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023, στο πλαίσιο του στόχου της Ενδυνάμωσης των Ευάλωτων Ομάδων Γυναικών, έχει καθοριστεί ως ενδιάμεσος στόχος, μεταξύ άλλων, η ενδυνάμωση των γυναικών στις αγροτικές περιοχές.

Ως Επίτροπος Ισότητας των Φύλων αλλά και ως Πρόεδρος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με συντονισμένες προσπάθειες, με συγκεκριμένες πολιτικές, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να δημιουργούμε ειδικά προγράμματα ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των γυναικών στις αγροτικές περιοχές έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε την παραμονή τους στον νευραλγικό τομέα της αγροτικής οικονομίας. 

(ΕΠ/ΣΧ)