Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-11-2022 15:21

Συμμετοχή του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε εκδήλωση του Δήμου Πέγειας για τη Μεσογειακή Φώκια, χθες

Εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή αφιερωμένη στη μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), το εμβληματικό αυτό είδος της Μεσογείου, πραγματοποίησε χθες o Δήμος Πέγειας με θέμα «Μεσογειακή Φώκια – Ένα Εμβληματικό είδος της Μεσογείου Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». 

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Γρηγορίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), κ. Παναγιώτης Δενδρινός και οι Χάρης Νικολάου και Γιάννης Ιωάννου μέλη της Ομάδας Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

Τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, πρόεδροι κοινοτήτων του Ακάμα, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δημοσίου, οργανωμένοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες αλλά και απλός κόσμος που είτε δραστηριοποιείται στη θάλασσα είτε ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα για τη Μεσογειακή φώκια.  

Η εκδήλωση είχε τεράστια επιτυχία και αγκαλιάστηκε από το κοινό σε μια κατάμεστη αίθουσα. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον εκ μέρους όσων παρευρέθηκαν αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι σωστές διαχειριστικές δράσεις που στόχο έχουν την προστασία σπάνιων ειδών όπως η Μεσογειακή φώκια δεν στερούν από τους ιδιοκτήτες γης μια ορθολογιστική ανάπτυξη βασισμένη στο σεβασμό του περιβάλλοντος. Ακολουθώντας τους όρους της περιβαλλοντικής αρχής, μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος και των δύο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παναγιώτης Δενδρινός ήταν ο εμπειρογνώμονας ο οποίος κλήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας το 2020 να εκπονήσει μελέτη που να αφορά στο καθεστώς αναπτύξεων στις θαλασσινές σπηλιές Πέγειας. Ακολουθώντας τις προτάσεις του κ. Δενδρινού, υλοποιούνται σήμερα δράσεις διατήρησης που αφορούν στην περιοχή των θαλασσινών σπηλιών Πέγειας όπως:

  • κήρυξη θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής μπροστά από της σπηλιές αναπαραγωγής και ξεκούρασης του είδους,
  • απαλλοτρίωση τεμαχίων πάνω από σημαντικά σπήλαια αναπαραγωγής,
  • δημιουργία πεζόδρομου για διέλευση των επισκεπτών κ.ά.

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την ορθότητα των μέτρων που είχε εισηγηθεί μέσω της μελέτης του, κάποια από τα οποία επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές που αποτελούν σημαντικά ενδιαιτήματα της Μεσογειακής φώκιας.

Επιβεβαίωση των πιο πάνω ενεργειών του Υπουργείου Γεωργίας αποτελεί το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, αριθμώντας 17 με 19 άτομα.

(ΕΠ/ΣΧ)