28-11-2022 13:27
Διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης με θέμα «Ο Ρόλος των Διεθνών Προτύπων για την Τεχνητή Νοημοσύνη»
O Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για ενημέρωση και εκπαίδευση των ενδιαφερομένων και του κοινού γενικότερα αναφορικά με τα διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα, διοργάνωσε επιτυχώς την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022, διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ο Ρόλος των Διεθνών Προτύπων για την Τεχνητή Νοημοσύνη».
Κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούρτος, Εθνικός Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης CEN/CLC JTC 21 ‘Τεχνητή Νοημοσύνη’ και ο κ. Peter Duessen, Τεχνικός Εμπειρογνώμονας στην Διεθνή Επιτροπή Τυποποίησης ΙSO/IEC JTC 1 SC 42, αρμόδια για την εκπόνηση διεθνών προτύπων για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο κ. Τσιούρτος παρουσίασε το Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να συμπληρωθεί στα τέλη του 2023 και να καθορίσει τα επίπεδα ρίσκου, τα οποία εμπίπτουν στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αλλά και στις αυστηρές απαιτήσεις οι οποίες θα επιβάλλονται στους παρόχους και χρήστες εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Επίσης έγινε αναφορά στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα θεωρούνται από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό ως ‘υψηλού κινδύνου’ και θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση συμμόρφωσης για να μπορούν να διατίθενται στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Ο κ. Duessen παρουσίασε τον ρόλο της Διεθνούς Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης ΙSO/IEC JTC 1 SC 42 αλλά και την ολιστική προσέγγιση στην εκπόνηση προτύπων στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Επιπρόσθετα έγινε αναφορά στο διεθνές πρότυπο ISO/IEC 42001: Artificial Intelligence Management System, το οποίο έχει την δυνατότητα να εφαρμοστεί από οργανισμούς οι οποίοι διαθέτουν λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης για εσωτερική χρήση ή παρέχονται σε πελάτες.
Με το κλείσιμο της διαδικτυακής ημερίδας σημειώθηκε η σημαντικότητα των προτύπων τόσο στη δημιουργία του κυπριακού οικοσυστήματος αλλά και στην δημιουργία τεχνικών προτύπων για θέματα ασφάλειας της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς η τεχνολογία αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί καθολικά σε όλους τους κλάδους της σύγχρονης βιομηχανίας αλλά και στις υπηρεσίες των πολιτών οι οποίες χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.
(ΜΓ/ΙΚ)