Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-01-2023 12:59

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα στη δημοσιογραφική διάσκεψη για λειτουργία Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Αξιότιμοι/ες Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με υπερηφάνεια και ικανοποίηση που βρίσκομαι εδώ σήμερα για την παρουσίαση ενός σημαντικού έργου στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, που ενισχύει τον στόχο και το όραμα μας για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας. Ενός έργου που άπτεται της εξειδίκευσης και καλείται να καλύψει κενά ετών στην αντιμετώπιση του τραύματος στην Κύπρο. Το έργο της λειτουργίας Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ.

Το Υπουργείο Υγείας, ως η Αρμόδια Αρχή χάραξης και εκτέλεσης πολιτικής στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, αφουγκράστηκε τα προστάγματα των καιρών. Δεν δίστασε να αναγνωρίσει τις αδυναμίες στον υφιστάμενο τομέα του τραύματος στην Κύπρο.

Η μη ύπαρξη κατάλληλων υποδομών για εφαρμογή των ενδεικνυόμενων διεθνών επιστημονικών πρωτοκόλλων τραύματος καθιστά την αντιμετώπιση του πολυτραυματία ως ανεπαρκής και αποσπασματική και παρόλες τις φιλότιμες, συνεχείς και άοκνες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό.

Η επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη για αναβάθμιση του συστήματος τραύματος η οποία ετοιμάστηκε από τον καταξιωμένο καθηγητή και Διευθυντή Χειρουργικής Τραύματος στο USC, καθηγητή Δημήτρη Δημητριάδη και τον Δόκτορα Χρύσανθο Γεωργίου, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λευκωσίας και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, στοιχειοθετούσε του λόγου το αληθές.

Υπαγόρευε δε την ανάγκη για αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του συστήματος Τραύματος και αντιμετώπισης του πολυτραυματία, μέσω της δημιουργίας «Κέντρου Τραύματος Επιπέδου 1». Πρόκειται, λοιπόν, για ένα άκρως σημαντικό έργο εξειδίκευσης με ορατά οφέλη σε όρους βελτίωσης της ποιότητας, της έρευνας, εκπαίδευσης και φροντίδας.

Ταυτόχρονα θα διευκολύνει τον πολυτραυματία,  ο οποίος μετά το εξιτήριο του από το νοσοκομείο θα συνεχίσει απρόσκοπτα να το επισκέπτεται αφού χρήζει μακροχρόνιας παρακολούθησης. Το Υπουργείο Υγείας υπέβαλε Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει τής οποίας εγκρίθηκε η δημιουργία Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τραύματος που θα προωθήσει περαιτέρω την υλοποίηση του έργου.

Η Επιτροπή υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας, με Πρόεδρο τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και μέλη από τον ΟΚΥπΥ (Χειρούργος Τραύματος, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ),  την Παγκύπρια Εταιρεία Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής, τη Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, εξωτερικό εμπειρογνώμονα, εκπρόσωπο του Κέντρου Τραύματος, εκπρόσωπο της Αστυνομίας Κύπρου και εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας.

Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας του κέντρου Τραύματος έγινε πλέον πραγματικότητα ως ένα ακόμα μέτρο βελτίωσης της ποιότητας και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο. 

Σας ευχαριστώ!

(ΑΦ)