Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-02-2023 13:59

Παρέμβαση βουλευτή κ. Χρίστου Σενέκη στην 22η Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ)

Στο πλαίσιο των εργασιών της 22ης Χειμερινής Συνάντησης της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, ο βουλευτής κ. Χρίστος Σενέκης συμμετείχε σε συζήτηση στη Γενική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές για προσιτή, ασφαλή, καθαρή και βιώσιμη ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ.

Ο κ. Σενέκης επισήμανε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία υπονομεύει σοβαρά την οικονομική και περιβαλλοντική ασφάλεια. Ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών διαφόρων ειδών πρώτης ανάγκης έχουν πλήξει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Ειδικότερα, πρόσθεσε, η τιμή των βασικών γεωργικών προϊόντων, όπως τα σιτηρά, παραμένει κρίσιμη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και, ως εκ τούτου, οι εξαγωγές τους από την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα. Εξέφρασε δε απογοήτευση για το ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συμμετέχει στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η Τουρκία στα κυπριακά πλοία.  

Ο κ. Σενέκης επισήμανε το πλήγμα που δέχθηκε ο κυπριακός τουριστικός τομέας λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει οι κοινές αποφάσεις που αφορούν κυρώσεις, να συνοδεύονται ταυτόχρονα από μέτρα απάμβλυνσης των επιπτώσεων που προκαλούν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, ο κ. Σενέκης τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης. Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται προς αυτή τη κατεύθυνση, προχωρώντας στην κατασκευή σημαντικών έργων, όπως το EuroΑsia Interconnector, με σκοπό τη μεταφορά προς την ηπειρωτική Ευρώπη ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εναλλακτικό ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τέλος, εξ’ αφορμής των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και άστεγους, ο κ. Σενέκης σημείωσε ότι η Κύπρος συμμετέχει στο καθολικό κύμα συμπαράστασης με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. Την ίδια στιγμή, επισήμανε ο κ. Σενέκης, αυξάνεται η ανησυχία για τον υπό κατασκευή  πυρηνικό σταθμό στη σεισμογενή περιοχή του Άκκουγιου, πολύ κοντά από το επίκεντρο του σεισμού και απέναντι από την Κύπρο, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για επαναξιολόγηση της κατασκευής του εν λόγω σταθμού, ο οποίος συνιστά άμεση απειλή για ολόκληρη τη περιοχή.    

(Το κείμενο όπως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

(ΜΧ/ΕΧΡ)