Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2023 11:32

Τιμητική Εκδήλωση για τον γλωσσολόγο κ. Μενέλαο Χριστοδούλου για την προσφορά του στην ελληνική γλώσσα

Τιμητική εκδήλωση για τον γλωσσολόγο κ. Μενέλαο Χριστοδούλου διοργάνωσε στις 20 Φεβρουαρίου 2023 στην αίθουσα Καστελιώτισσα το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που διοργάνωσε το Υπουργείο με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, που τιμάται από όλο τον Ελληνισμό εδώ και έξι χρόνια κάθε 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης Διονύσιου Σολωμού.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος εξήρε τη συμβολή του κ. Μενέλαου Χριστοδούλου στη μελέτη και την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας. Ειδικότερα όμως, όπως είπε, απόδοση τιμής οφείλεται στον κ. Χριστοδούλου αφενός για την προσφορά του επί 45 χρόνια στο Πρόγραμμα Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων των Ηνωμένων Εθνών και στη διεθνή καθιέρωση των ονομάτων, οδωνυμίων και τοπωνυμίων της Κύπρου, και αφετέρου για τη δημιουργία του Συστήματος Μεταγραφής του Ελληνικού Αλφαβήτου σε Ρομανικό Σύστημα Γραφής, έργου με πανελλήνια εμβέλεια. Στη συνέχεια, ο κ. Προδρόμου εξήρε την προσφορά του κ. Χριστοδούλου για τρεις δεκαετίες στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και από το 1993 στο Κέντρο Θησαυρού Κυπριακής Ελληνικής Γλώσσας της Ιεράς Μονής Κύκκου. 

Τον χαιρετισμό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου διάβασε ο Διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Κωστής Κοκκινόφτας, ενώ τον χαιρετισμό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Φώτιος.

Για το έργο του κ. Μενέλαου Χριστοδούλου μίλησε αναλυτικά η κ. Νάσα Παταπίου, ποιήτρια, ιστορικός-ερευνήτρια. Η κ. Παταπίου αναφέρθηκε στην πολυετή συνεργασία της με τον τιμώμενο, στη φιλία που τους ενώνει, στις καίριες και πραγματικά πολύτιμες συμβουλές που της δίνει κάθε φορά που απευθύνεται για επιστημονικούς λόγους σε αυτόν. Με τον βιωματικό, γλαφυρό και ποιητικό της λόγο σκιαγράφησε την προσωπικότητα του κ. Χριστοδούλου και μετέδωσε στο ακροατήριο την εκτίμηση, την αγάπη και τον θαυμασμό που τρέφει για αυτόν.    

Στη συνέχεια ο κ. Προδρόμου επέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Μενέλαο Χριστοδούλου, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης της προσφοράς της πολιτείας προς το πρόσωπό του. Ακολούθησε η αντιφώνηση του κ. Χριστοδούλου, στην οποία αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή του και ειδικότερα στην αποδοχή και αναγνώριση του επιστημονικού του έργου.     

Στη εκδήλωση προβλήθηκαν εικόνες με στιγμές από τη ζωή και το έργο του τιμωμένου, ενώ η βραδιά διανθίστηκε με μουσική από σχήμα του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας (Παγκυπρίου Γυμνασίου).

ΙΠ