Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-03-2023 12:50

Ομιλία Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών κ. Ανδρέα Κυπριανού στη Συνέντευξη Τύπου για ενημέρωση των γεωργών και κτηνοτρόφων

Δυνατότητες άντλησης κονδυλίων μέσω σχεδίων επιδοτήσεων και σε βάθος ενημέρωση των νέων για τον τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

 

Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη τύπου.

Θέλω να γνωρίζετε, αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ότι στο στρατηγικό σχεδιασμό του Οργανισμού, περιλαμβάνεται η απόλυτη ενημέρωση των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας για όλες τις δυνατότητες άντλησης κονδυλίων μέσα από τα σχέδια επιδοτήσεων. Ως επίσης, και η σε βάθος ενημέρωση των νέων μας που θέλουν να ακολουθήσουν είτε την γεωργία είτε την κτηνοτροφία είτε την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Η δική σας βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι κορυφαίας σημασίας και για αυτό σας ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Προκήρυξη Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων 2023

Έχει ξεκινήσει ήδη η υποβολή των αιτήσεων και έχει παραχωρηθεί περιθώριο μέχρι και τις 10.04.2023. Ακολούθως και μέχρι και τις 05/05/2023 θα είναι επιτρεπτή η παραλαβή αιτήσεων αλλά για κάθε εργάσιμη ημέρα αργοπορίας στην υποβολή της θα επιβάλλεται 1% μείωση στη δικαιούμενη ενίσχυση. Καλούνται όλοι οι αιτητές όπως συμμετάσχουν στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που θα διεξαχθούν σε όλη την Κύπρο και γενικότερα όπως αναγνώσουν προσεκτικά το Εγχειρίδιο Εφαρμογής Ενιαίας Αίτησης – Ενημέρωση Αιτητών ώστε να είναι, εκ πρώτης, σε θέση να συμμετάσχουν σε όλα τις παρεμβάσεις που τους επιτρέπεται και κατά δεύτερο να υποβάλουν σωστά και ολοκληρωμένα τις αιτήσεις. Το νέο μηχανογραφικό σύστημα έχει επεκταθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και παράλληλα ο Οργανισμός έχει προσπαθήσει να το κάνει όσο γίνεται πιο φιλικό προς τους χρήστες του.

Σύστημα Ελέγχων μέσω Παρακολούθησης Γεωργικών Εκτάσεων (Monitoring)

Με την παραλαβή της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων 2022 ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), εφάρμοσε Σύστημα Ελέγχων μέσω Παρακολούθησης Γεωργικών Εκτάσεων (Monitoring) για το Καθεστώς Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης (ΚΕΣΕ) και θα συνεχιστεί το ίδιο με επεκτάσεις και εντός του 2023. 

Μέσω των δορυφόρων  Copernicus Sentinel, ο ΚΟΑΠ θα λαμβάνει εικόνες από όλη την Κύπρο κάθε πέντε μέρες, και με χρήση εξειδικευμένων αλγορίθμων και δεικτών θα ελέγχει για την ύπαρξη καλλιέργειας ή γεωργικής δραστηριότητας στα αιτούμενα τεμάχια. Οι αιτητές μας θα πρέπει να φροντίζουν να παρακολουθούν και να ελέγχουν τα αποτελέσματα στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αίτησης του ΚΟΑΠ (EAS), και όπου διαφωνούν τους παρέχεται η δυνατότητα να αποστείλουν γεωαναφερόμενη φωτογραφία μέσω των ειδικών εφαρμογών που έχει αναπτύξει ο ΚΟΑΠ, αποδεικνύοντας την επιλεξιμότητα του τεμαχίου τους.

Όλα τα τεμάχια των αιτήσεων θα ελεγχθούν και μέσω του Συστήματος Παρακολούθησης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πιθανή μη συμμόρφωση, ο αιτητής λαμβάνει σχετική ειδοποίηση μέσω προσωπικού μηνύματος (SMS) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που είναι καταχωρημένος στην αίτησή του. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα να τροποποιηθεί ανάλογα η αίτηση του χωρίς κυρώσεις μέχρι και την 20η Οκτωβρίου 2022.

Η εισαγωγή ελέγχων με παρακολούθηση (Monitoring), για το ΚΕΣΕ το 2022, αποτελεί και το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης Εκτάσεων (Area Monitoring System), το οποίο θα είναι υποχρεωτικό στην Κοινή Γεωργική Πολιτική από το 2023.

Βασικός στρατηγικός πυλώνας του Οργανισμού είναι η υποστήριξη του ίδιου του αγρότη, του κάθε αιτητή αγροτικών επιδοτήσεων ξεχωριστά αλλά και στο σύνολό τους, γι’ αυτό το προσωπικό του Οργανισμού βρίσκεται πάντα δίπλα στους αγρότες προς αποφυγή οποιωνδήποτε λαθών που οδηγούν σε καθυστερήσεις ή και ποινές. Ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να παράσχει κάθε δυνατή και νόμιμη βοήθεια προς τον Κύπριο Αγρότη, ώστε ο στόχος της μηδενικής απώλειας Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων να τύχει πλήρους υλοποίησης. Παράλληλα πρέπει να τονισθεί ότι βασικό μέλημα του Οργανισμού είναι οι έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές.

Επενδυτικά Μέτρα της Αγροτικής Ανάπτυξης

Για τα Επενδυτικά Μέτρα της Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά στην 3η προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1 – «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» και την 2η προκήρυξη του Καθεστώτος 6.1 – «Ενίσχυση Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι αγρότες μας ήταν πρωτοφανές και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το μεγάλο ενδιαφέρον των αγροτών υποδηλώνει την μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις που υπάρχει στους πλείστους κλάδους της Γεωργίας/Κτηνοτροφίας, αλλά και την επιτυχία της ενημερωτικής εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε πριν και κατά τη διάρκεια της προκήρυξης, μέσω της οποίας ενημερώθηκαν όλοι οι πιθανοί δικαιούχοι για τις πρόνοιες των Καθεστώτων.

Η μεγάλη απήχηση που υπήρξε έχει καταδείξει ότι ο προϋπολογισμός των Καθεστώτων είναι πολύ μικρός. Ο ΚΟΑΠ αντιλαμβανόμενος από νωρίς το μέγεθος της ανεπάρκειας των διαθέσιμων κονδυλίων και έχοντας υπόψη ότι οι επενδύσεις στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής με την ενίσχυση ενός τόσο νευραλγικού κλάδου μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην Αγροτική Ανάπτυξη, προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί με σκοπό να εγκριθούν όσο το δυνατό περισσότεροι αιτητές, με την προτεραιότητα να δίνεται στους νέους γεωργούς.

Για τα Επενδυτικά Μέτρα της Αγροτικής Ανάπτυξης, οι συνολικές επιδοτήσεις για το έτος 2022 έχουν φτάσει τα 10,7 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, συνεχίζονται οι πληρωμές για τις προηγούμενες προκηρύξεις των συγκεκριμένων Καθεστώτων αλλά και του Καθεστώτος 5.2 - «Στήριξη επενδύσεων για αποκατάσταση γεωργικού δυναμικού», ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης των επενδύσεων από μέρους των αιτητών. Εντός του τρέχοντος έτους 2023 έχουν καταβληθεί, για όλα τα Επενδυτικά Μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης, 2 εκ. ευρώ.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι άμεσα αναμένεται να προκηρυχθούν και τα πιο κάτω Μέτρα / Καθεστώτα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης:

  • Καθεστώς 1.3: «Βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές για διαχείριση γεωργικών και δασικών εκμεταλλεύσεων και δασών, καθώς και επισκέψεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δάση».
  • Καθεστώς 9.1: «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών στον τομέα της γεωργίας». 

Για τα Μέτρα της ενιαίας  Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, οι συνολικές επιδοτήσεις κατά το τελευταίο έτος έχουν φτάσει τα 7 εκατομμύρια ευρώ, και αφορούσαν 1600 περίπου αιτητές. Όσον αφορά τις προκηρύξεις που έγιναν από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας και η πληρωμή των δικαιούχων αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2023, είναι τα ακόλουθα:

-       Μέτρο ΚΟΑ3: «Ενίσχυση σε Αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών Οπωροκηπευτικών με βάση τα Επιχειρησιακά τους Προγράμματα». Οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους από τις 2 Ιανουάριου 2023 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

-       Μέτρο ΕΠΣΑ 1β: «Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελώνων 2022 – 2023». Η προκήρυξη αφορούσε τη Δράση 1β.3 Κατασκευή / Επιδιόρθωση Παραδοσιακών Τοίχων Ξηρολιθιάς σε Υφιστάμενους Αμπελώνες Οινοπαραγωγής και οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους από 09/12/2022 μέχρι 29/12/2022.

-       «Μελισσοκομικό Πρόγραμμα 2023 - 2027». Η  προκήρυξη του Μέτρου έγινε στις 13 Μαρτίου 2023, και η περίοδος εφαρμογής για τις  επιλέξιμες δράσεις προς επιδότηση, ξεκίνησε από την 1/1/2023.  Πρόκειται για το πρώτο μέτρο που εφαρμόζεται από τον ΚΟΑΠ, στα πλαίσια του Νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.

Μέχρι το τέλος του 2023, αναμένεται να προκηρυχθούν και τα υπόλοιπα Μέτρα των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο:

-       ΕΠΣΑ 2 – «Επενδύσεις σε Υλικά και Άυλα Περιουσιακά Στοιχεία σε Αμπελουργικά Γεωργικά Συστήματα, σε Εγκαταστάσεις Μεταποίησης και σε Υποδομές Οινοποιίας, καθώς και σε Δομές και Εργαλεία Εμπορίας» - 2ο Τρίμηνο 2023

-       ΕΠΣΑ 4 – «Δράσεις Ενημέρωσης σχετικά με τους Οίνους της Ένωσης που διεξάγονται στα Κράτη Μέλη και οι οποίες ενθαρρύνουν την Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου ή Προωθούν Συστήματα Ποιότητας της Ένωσης που καλύπτουν τις Ονομασίες Προέλευσης και τις Γεωγραφικές Ενδείξεις» - 3ο Τρίμηνο 2023

-       ΕΠΣΑ 5 – «Προώθηση των Προϊόντων και Επικοινωνία που πραγματοποιούνται σε Τρίτες Χώρες για τη Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας του Αμπελοοινικού Τομέα και στο Άνοιγμα, τη Διαφοροποίηση ή την Ενοποίηση των Αγορών» - 3ο Τρίμηνο 2023

-       ΕΠΣΑ 6 – «Υλικές και Άυλες Επενδύσεις στην Καινοτομία» - 3ο Τρίμηνο 2023

-       ΕΠΣΑ 1 – «Αναδιάθρωση και μετατροπή αμπελώνων» - 4ο Τρίμηνο 2023

Τέλος όπως κάθε χρονιά εντός Απριλίου αναμένεται να προκηρυχθεί το Μέτρο ΚΟΑ 16: «Πρόγραμμα Γνωσιακής Ενίσχυσης για την Παροχή Φρούτων, Λαχανικών, Μπανανών και Γάλακτος στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Επιδοτήσεις άμεσων πληρωμών

Στρεμματικές Ενισχύσεις

Η καταβολή των εν λόγω ενισχύσεων έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου 2022 (που υπενθυμίζεται πως είναι το καθορισμένο από τους Κανονισμούς της ΕΕ  νωρίτερο δυνατό χρονικό όριο έναρξης καταβολής των ενισχύσεων αυτών) και έχει  ολοκληρωθεί.  Μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταβληθεί 43.5 εκατομμύρια σε περίπου 31,000 δικαιούχους.

Μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων καταβάλλονται περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 44 εκατομμύρια αφορούν Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σε περίπου 31,000 Κύπριους αγρότες. Επιπλέον 6 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται  σε περίπου 27,000 δικαιούχους, μέσω του Μέτρου 13 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, που αφορά Στήριξη περιοχών με φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα.

Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα

Κατά το έτος 2022, ο Οργανισμός επεξεργάστηκε και κατέβαλε επιδοτήσεις σε περίπου 7,000 δικαιούχους των Αγροπεριβαλλοντικών Καθεστώτων του Μέτρου 10 για τις αιτήσεις του έτους 2021, συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά στο Μέτρο 11 της Βιολογικής Γεωργίας έχουν καταβληθεί σε περίπου 1,155 δικαιούχους του Μέτρου επιδοτήσεις ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ για τις αιτήσεις του έτους 2021.

Η καταβολή των επιδοτήσεων που αφορούν τις αιτήσεις των πιο πάνω Μέτρων του έτους 2022, έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέχρι και τον Μάιο 2023.

Μ14 – Καλή Διαβίωση των Ζώων

Εντός του 2022 ο Οργανισμός κατέβαλε ενισχύσεις ύψους περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 300 δικαιούχους του Μ14 για τις αιτήσεις του έτους 2021.

Η καταβολή των ενισχύσεων για το έτος 2022 αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Απριλίου. 

Κεφαλικές Επιδοτήσεις

Εντός του 2022 έχουν παραχωρηθεί οι ενισχύσεις της Προαιρετικής Συνδεδεμένης Στήριξης Αιγοπροβάτων με κατεύθυνση το γάλα συνολικού ποσού €3,7 εκατομμυρίων σε περίπου 1000 δικαιούχους. Για το έτος 2023, αναμένεται η προκήρυξη του εν λόγω Μέτρου περί τις αρχές Απριλίου.

Κρατικές ενισχύσεις

Επιπρόσθετα και κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, καταβλήθηκαν εντός του έτους 2022 οι πιο κάτω έκτακτες ενισχύσεις:

  • Έκτακτη κρατική ενίσχυση για στήριξη του τομέα της Κτηνοτροφίας, λόγω των επιπτώσεων της νόσου Covid-19. Η ενίσχυση καταβλήθηκε στους πιο κάτω τομείς ως εξής:
    • Χοιροτροφία: 2,5 εκατομμύρια ευρώ,
    • Πτηνοτροφία: 900,000 ευρώ,
    • Αγελαδοτροφία: 1,5 εκατομμύρια ευρώ
    • Κονικλοτροφία: 22,000 ευρώ.
  • Μεταβατική Εθνική Ενίσχυση στον τομέα της Αγελαδοτροφίας ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ 
  • Μεταβατική Εθνική Ενίσχυση στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ενώ εντός του 2023 έχει καταβληθεί:

  •  έκτακτη κρατική ενίσχυση λόγω των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στους τομείς:

Κατηγορίες

Μέγιστη Συνολική Ενίσχυση (€)

(α) Πατατοπαραγωγοί

3.500.000

(β) Καλλιεργητές φυλλοβόλων

1.000.000

(γ) Καλλιεργητές επιλ. Καλ. λαχανικών

1.900.000

(δ) Πτηνοτροφία - Αυγοπαραγωγή

400.000

  • ενίσχυση de minimis αναφορικά με το Σχέδιο στήριξης γεωργών της Δυτικής Λευκωσίας για αντιστάθμισμα στο υψηλό κόστος νερού, ύψους περίπου €30,000.

Προκήρυξη Μέτρου 22 του ΠΑΑ 2014-2020 – Έκτακτη Ενίσχυση για στήριξη των γεωργών που έχουν επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το,  συνολικό ποσό στήριξης ανέρχεται κατά κλάδο σε:

  • Σιτηροκαλλιέργεια → €2,4 εκατομμύρια ευρώ
  • Αιγοπροβατοτροφία → €2,8 εκατομμύρια ευρώ

Οι σχετικές πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και να ολοκληρωθούν εντός Απριλίου.

Ευχαριστίες στο προσωπικό του ΚΟΑΠ, στους Αναδόχους, στα Κόμματα και στις  Αγροτικές Οργανώσεις.

 

Σας ευχαριστώ 

(ΑΦ/ΕΧΡ)