Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-04-2023 13:07

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου κατά την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας στις 24 Απριλίου

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ σήμερα για να απευθύνω χαιρετισμό επ’ ευκαιρία της έναρξης της φετινής Εβδομάδας Πυρασφάλειας. Αρχικά όμως, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τη CNP Ασφαλιστική που συμμετέχει στην εκστρατεία αυτή ως συνδιοργανωτής χορηγός, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά την πολιτική κοινωνικής ευθύνης που χαρακτηρίζει τον Οργανισμό.

Η εβδομάδα αυτή έχει καθιερωθεί ως η ετήσια εκστρατεία διαφώτισης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυροπροστασία, που πρώτιστο στόχο έχει τη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε ότι αφορά σε κινδύνους από πυρκαγιές, τόσο σε αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο. 

Ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον και η μέριμνα για την προστασία της κάθε σπιθαμής της γης μας από κάθε μορφής κινδύνους, είναι ζήτημα ουσιώδους σημασίας για την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση και ως εκ τούτου τα μέτρα πυροπροστασίας αποτελούν ευθύνη όλων μας.

Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της την συνεχή αξιολόγηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος πρόληψης, αντιμετώπισης και καταστολής των πυρκαγιών της χώρας, τόσο μέσω της ενίσχυσης και αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών, όσο και μέσω της εισαγωγής τεχνολογικών συστημάτων και μέσων επιτήρησης, ανίχνευσης και έγκαιρου εντοπισμού δασικών και παραδασόβιων πυρκαγιών.

Με αφορμή τη φονική πυρκαγιά του Αρακαπά το καλοκαίρι του 2021, αποφασίστηκε κατόπιν μελέτης η εισαγωγή και εγκατάσταση ενός ολιστικού συστήματος επιτήρησης με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, με απώτερο σκοπό τόσο την πρόληψη, όσο και την αντιμετώπιση δασικών και αστικών πυρκαγιών αλλά και άλλων καταστροφών. Ήδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υλοποίησης της πρώτης φάσης του ολιστικού αυτού προγράμματος, συνολικού κόστους 2 εκατομμυρίων 490 χιλιάδων ευρώ, η οποία αποτελείται από την εγκατάσταση δικτύου μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων, στα συντονιστικά κέντρα επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Αεροπορίας και στα Προωθημένα Κέντρα Επιχειρήσεων, την εγκατάσταση τεσσάρων συστημάτων επιτήρησης και ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών – τα οποία σε περίπτωση εντοπισμού πυρκαγιάς θα αποστέλλουν εικόνα/ προειδοποίηση μέσω του δικτύου – την προμήθεια τεσσάρων Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones), την προμήθεια δύο πλήρως εξοπλισμένων προωθημένων Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων και την δημιουργία των τεχνολογικών υποδομών για την διαδραστική σύνδεση όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Η υλοποίηση της  Α’ Φάσης αναμένεται ότι θα ενισχύσει τον βαθμό επιτήρησης της εδαφικής έκτασης της Δημοκρατίας και σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα μέσα, δηλαδή τα drones που διαθέτει η Πυροσβεστική, η Εθνική Φρουρά, οι κάμερες που είναι ήδη εγκατεστημένες και συνδεδεμένες με το Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ, καθώς και τα παρατηρητήρια που στελεχώνονται κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, θα εξασφαλίσουν ικανοποιητικό βαθμό πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, καθότι ο εντοπισμός και η ανταπόκριση θα γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χρόνος ο οποίος αναμφίβολα θα συμβάλει στην έγκαιρη διαχείριση μιας πυρκαγιάς από το πολύ αρχικό στάδιο εκδήλωσης της.

Ταυτόχρονα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προβαίνει σε όλες τις ενέργειες και προετοιμασίες έτσι ώστε να καταστεί πανέτοιμη και σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από 1η Μαΐου  όλοι οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Υπαίθρου και τα παρατηρητήρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παγκύπρια θα ενισχυθούν και στελεχωθούν με κατάλληλο προσωπικό. Θα καταρτιστεί πρόγραμμα περιπολιών σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες, τόσο με εποχούμενα όσο και με εναέρια μέσα για επιτήρηση όλων των αγροτοδασικών περιοχών, ενώ επίσης από την 1η Μαΐου, το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» θα στελεχώνεται με προσωπικό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών. 

Η προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών πυρόσβεσης είναι συνεχής.  Η αναβάθμιση των Σταθμών Μονιάτη και Ευρύχου σε Περιφερειακούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς και η πλήρης στελέχωση τους με άρτια εκπαιδευμένους μόνιμους πυροσβέστες αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έγκριση των νέων θέσεων πυροσβεστών. Ήδη οι απαιτούμενες νέες θέσεις πυροσβεστών για την στελέχωση του Πυροσβεστικού Σταθμού Ευρύχου έχουν εγκριθεί και αναμένεται να περιληφθούν στον επόμενο προϋπολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επιπρόσθετα, το 2022 ολοκληρώθηκαν και τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα:

• ο Πυροσβεστικός Σταθμός για το Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό και,

• ο Πυροσβεστικός Υποσταθμός Κυβίδων Λεμεσού.

Περαιτέρω, προωθείται η ανέγερση νέων Πυροσβεστικών Σταθμών, τόσο σε αστικές περιοχές, όσο και στην ύπαιθρο, ως επίσης και η αναβάθμιση υφιστάμενων Σταθμών. Εντός του 2023 αναμένεται να αρχίσει η ανέγερση του νέου περιφερειακού Πυροσβεστικού Σταθμού Αγίας Νάπας, των νέων πυροσβεστικών Σταθμών Πάχνας, Επταγώνιας και Πεδουλά, καθώς και η δημιουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έργο το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποτελεσματικότερη διαχείριση πυρκαγιών και άλλων σοβαρών συμβάντων. 

Συνεχής είναι επίσης και η προσπάθεια ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο πλήρωσης των κενών θέσεων, οι οποίες ανέρχονται στις 260, ως επίσης και στο τελικό στάδιο για την επιλογή εθελοντών πυροσβεστών, δράση η οποία έχει θεσμοθετηθεί με την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού Νόμου ο οποίος καθορίζει, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια για απόκτηση της ιδιότητας του εθελοντή πυροσβέστη.

Αναφορικά με τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι και για την φετινή αντιπυρική περίοδο θα έχουμε στη διάθεση μας επαρκή αριθμό πτητικών μέσων, και σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για πρόσθετα πτητικά μέσα έχουμε εξασφαλίσει την άμεση συνδρομή των Βρετανικών Βάσεων, του Ισραήλ και της Ελλάδας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανταπόκρισης rescEU.

Στο πλαίσιο καλύτερου συντονισμού των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, στις 24 Μαΐου 2023 θα  διεξαχθεί στην ορεινή περιοχή Λεμεσού η Άσκηση «Πυρσός», στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές Υπηρεσίες. 

Αγαπητοί φίλοι,

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο ορατό πλέον σε όλους, με αισθητές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών, καθώς και της έκτασης των καμένων εκτάσεων. Συνεπώς, η ενίσχυση του τομέα της πυροπροστασίας και ο έγκαιρος επιχειρησιακός σχεδιασμός και κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι υψίστης σημασίας. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί.

Απαιτείται η ευαισθητοποίηση και η συμβολή όλων, τοπικών αρχών, εθελοντικών οργανώσεων, της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών. Όλοι μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε καθοριστικής σημασίας προληπτικές δράσεις, έτσι ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, είτε εξαιτίας της άγνοιας, είτε λόγω αμέλειας.

Το τίμημα των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας ήταν τεράστιο. Κόστισε τη ζωή σε αρκετούς συνανθρώπους μας, ενώ οι απώλειες ήταν ανυπολόγιστες για το περιβάλλον, τις γεωργικές δραστηριότητες την οικονομία και τη ζωή όλων μας.

Κηρύττοντας την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, καλώ όλους να εργαστούν και να συνεργαστούν για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας από τον εφιάλτη των πυρκαγιών. Κλείνοντας, εκφράζω την ελπίδα και προσδοκία ο ανθρώπινος παράγοντας να μην αποτελέσει και φέτος την κύρια πηγή πρόκλησης πυρκαγιών. 

(ΑΦ/ΕΧΡ)