Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-04-2023 12:18

Ομιλία της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών», με θέμα την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών» και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για το σημαντικό έργο που προσφέρει η Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής σε θέματα εμβολιασμού.

Η ανασύσταστη της Επιτροπής το 2018 συνέβαλε στην επικαιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών της Κύπρου, που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Σχήμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, το νέο Σχήμα Εμβολιασμών Ενηλίκων και το νέο Σχήμα Εμβολιασμών των Ειδικών Ομάδων, σε συνθήκες ΓεΣΥ. Παράλληλα, με στόχο τη θωράκιση των πολιτών και κυρίως αυτών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, για την πρόληψη και τον έλεγχο της μετάδοσης του COVID-19 η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τις αποφάσεις της για τους εμβολιασμούς έναντι της νόσου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Ο εμβολιασμός είναι ένα βασικό εργαλείο δημόσιας υγείας, μια παρέμβαση που:

  • βοηθά στην προστασία εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών ετησίως
  • συμβάλλει στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης
  • μειώνει την επιβάρυνση των λοιμωδών νοσημάτων και τη χρήση αντιβιοτικών
  • μακρο-οικονομικά βοηθά στην προστασία συγκεκριμένων οικονομικών τομέων όπως τα ταξίδια, ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και η ψυχαγωγία.

Οι διαπιστώσεις αυτές ενισχύθηκαν με την εμπειρία από την πανδημία COVID-19, η οποία ανέδειξε αναμφισβήτητα την αξία του εμβολιασμού  σε συνδυασμό με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, ως μια ισχυρή ασπίδα προστασίας του πολίτη για την επιστροφή στην κανονικότητα.  

Κάθε Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή κοινότητα γιορτάζει τη σημασία των εμβολίων και τον τρόπο με τον οποίο προστατεύουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών από πολλές ασθένειες, δίνοντάς μας την ευκαιρία για ποιοτική ζωή. Στόχος είναι να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με το γιατί τα εμβόλια είναι απαραίτητα για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Το φετινό θέμα, The Big Catch-Up, είναι μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με την επείγουσα και κρίσιμη ανάγκη εμβολιασμών των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που έχασαν δόσεις εμβολίων λόγω της πανδημίας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να προσβληθούν από διάφορες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι, για να επιτύχει το Υπουργείο Υγείας στην εγκατάσταση του εμβολιασμού ως βασικού πυλώνα της πολιτικής υγείας, θα πρέπει η ορθή τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολισμών, καθώς και η έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού σε αυτό, να αποτελεί κοινό στόχο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

(ΔΚ)