Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-04-2023 14:02

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρ Πόπης Κανάρη σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Επιτρέψτε μου καταρχάς να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση.

Δραττόμενη δε της ευκαιρίας, επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της πολιτείας για την τεράστια συμβολή και συνεισφορά του ιδρύματος, τόσο  στην αξιοποίηση και διάχυση, όσο και στον εμπλουτισμό και διεύρυνση της επιστημονικής γνώσης. Αυτό  επιτυγχάνεται με την από μέρους του πρωτοπόρα και επιτυχή σύζευξη της ταυτόχρονης και παράλληλης παροχής και διεκπεραίωσης εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και θεραπευτικών προγραμμάτων προς τους ασθενείς.

Η όλη δράση του Ινστιτούτου, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα που  υποδεικνύει, αλλά και αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης μπορεί να υπερβεί οποιουσδήποτε οικονομικούς ή άλλους περιορισμούς που τυχόν να αντιμετωπίζει.

Η επιστημονική διαδικασία συνίσταται ουσιαστικά στη συστηματική έρευνα για απόκτηση νέας γνώσης. Όπως χαρακτηριστικά μας υποδεικνύει ο Πλάτωνας, για τη διαμόρφωση άποψης για οποιοδήποτε θέμα, απαραίτητη είναι η γνώση επί του συγκεκριμένου αντικειμένου, καθώς διερωτάται χαρακτηριστικά «Γνώμην δύνανται να έχουν άπαντες…Γνώσιν δια να έχουν γνώμην, έχουν;». Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, όχι μόνο κατέχει τη γνώση, αλλά τη δημιουργεί μέσα από την έρευνα και την προωθεί, κάτι που καταδεικνύεται μέσω της πολύχρονης πορείας του.

Κυρίες και κύριοι,

Η ανακάλυψη της δομής του DΝΑ, του μορίου της κληρονομικότητας, από τους James Watson και Francis Crick το 1953 είναι από τις λίγες που άλλαξαν εκ βάθρων μια επιστήμη, αφού συνέβαλε ουσιαστικά στη θεμελίωση της μοριακής βιολογίας.

Θεωρείται από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα και από πολλούς επιστήμονες όλων των εποχών.

Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε τη βάση και τον πρόδρομο για την μετέπειτα ανάπτυξη, μεταξύ άλλων,  της προγεννητικής, της προεμφυτευτικής και της μεταγεννητικής διάγνωσης, της πρόληψης, της γενετικής συμβουλευτικής, αλλά και της θεραπείας των γενετικών παθήσεων προσφέροντας βελτίωση της υγείας των ασθενών και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Η μικρή χώρα μας πρέπει να είναι περήφανη για τη συνεισφορά της στον τομέα, καθότι το έργο που επιτελείται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Το Ινστιτούτο δικαίως θεωρείται περιφερειακό κέντρο στην διεξαγωγή πρωτοπόρας και καινοτόμας έρευνας.

Με πρωτεργάτη τον Δρ. Λεύκο Μίντλετον και άξιους συνεχιστές, το Ινστιτούτο κατάφερε να εδραιωθεί και να πρωτοστατήσει στους τομείς δραστηριοποίησής του, φροντίζοντας να διευρύνει και να ανανεώνει συνεχώς τους στόχους του.

Το Ινστιτούτο, πάντα δηλώνει παρόν και συμμετέχει στις προσπάθειες της χώρας μας, για προστασία και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Έχοντας δε ως επίκεντρο τους ασθενείς, το Ινστιτούτο από την πρώτη μέρα εντάχθηκε και προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσα από το Γενικό Σύστημα Υγείας, και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, έχει κάνει τις σχετικές διευθετήσεις έτσι ώστε όλες οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου να προσφέρονται στους δικαιούχους του ΓΕΣΥ.

Στο Ινστιτούτο διεκπεραιώνεται πρωτοποριακή έρευνα μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα που εξασφαλίζονται, η χρηματοδότηση των οποίων προέρχεται από οργανισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και από Κύπρο. Σημαντική είναι η συμμετοχή του σε διεθνή δίκτυα για συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών συμβάλλοντας  στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών και την αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών, όπως η συμμετοχή και συμβολή του σε εννέα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς

Φίλες και φίλοι,

Το Υπουργείο Υγείας βρισκόταν ανέκαθεν στο πλευρό του Ινστιτούτου καθώς η πρόληψη και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι και δικός μας πρωταρχικός στόχος. Η σχέση που υπάρχει είναι αμφίδρομη με κοινό στόχο την προσφορά των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους συμπολίτες και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Χρέος της πολιτείας  είναι να συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους υψηλούς στόχους του Ινστιτούτου έχοντας ως απώτερο σκοπό, την συνεχή εξέλιξη της λειτουργίας του προς όφελος της επιστήμης, των εθνικών μας στόχων και των συνανθρώπων μας.

Στόχος όλων μας είναι να αποδείξουμε ότι η ανάπτυξη κρατών και ανθρώπων δεν βασίζεται μόνο σε οικονομικά ή πληθυσμιακά μεγέθη αλλά στη βούληση του λαού να την κάνει πραγματικότητα.

(ΔΚ)