Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-04-2023 13:43

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας, Δρος Πόπης Κανάρη στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο Χρόνιου Πόνου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση που αποδέχτηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στο 2ο Συνέδριο Χρόνιου Πόνου.

Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου στους διοργανωτές του συνεδρίου, Cyprus pain Clinic, τα Πανεπιστήμια της Κύπρου που διαθέτουν σχολές Επιστημών Υγείας (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Frederick) και τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.  

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μέσα από συστηματική προσπάθεια και συνεργασία μεταξύ Επαγγελματιών Υγείας, Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Υπουργείου Υγείας για δεύτερη συνεχομένη χρονιά γίνεται κατορθωτό να διοργανωθεί ένα συνέδριο με πλούσια και ενδιαφέρουσα θεματολογία βασισμένη στα πλέον πρόσφατα δεδομένα τεκμηριωμένης κλινικής πρακτικής. Η κορυφαία αυτή επιστημονική συνάντηση, εύχομαι να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα.

Η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων και άλλων επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον χρόνιο πόνο μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση του, θα επιφέρει αφ’ ενός ποιότητα ζωής στον ασθενή και αφετέρου οικονομία στο σύστημα υγείας και θα ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό.

Αναντίλεκτα η απόλαυση του ψηλότερου επιπέδου Υγείας, αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Η υγεία μετριέται όχι μόνο με βάση την θνησιμότητα και την νοσηρότητα αλλά και με βάση την ποιότητα ζωής του ατόμου και την ικανότητα του να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή. Η ψυχική, διανοητική και σωματική Υγεία αποτελεί βασική προϋπόθεση εξασφάλισης ευχάριστης διαβίωσης του μέσα στο κοινωνικό και φυσικό χώρο που ζει.

Ο πόνος αποτελεί μια δυσάρεστη και υποκειμενική αίσθηση που ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά. Συνήθως μπορεί να ερμηνευτεί ότι είναι μια προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο χρόνιος πόνος είναι δυσάρεστη εμπειρία που διαρκεί πέραν των 3 μηνών. Ταλαιπωρεί τους ασθενείς και έχει αρνητικό αντίκτυπο στη προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του και κατ’ επέκταση στη ποιότητα ζωής του.

Το αντικείμενο του συνεδρίου επικεντρώνεται στη θεματική ενότητα του Χρόνιου Πόνου και πραγματεύεται θέματα μεταξύ των οποίων, ο πόνος στο πλαίσιο του συνδρόμου long covid, η διαχείριση του χρόνιου πόνου σε χρόνιο τραύμα και σέ άλλες παθήσεις, η αντιμετώπιση χρόνιων κεφαλαλγιών, η Αυχενική και η οσφυϊκή ριζίτιδα, ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στη διαχείριση του χρόνιου πόνου, η Φυσιοθεραπευτική προσέγγιση ατόμων με χρόνιο πόνο, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων. Θέματα πρωτοποριακά, επίκαιρα που απασχολούν όχι μόνο την ιατρική κοινότητα, αλλά πολλούς άλλους επαγγελματίες υγείας, Νοσηλευτές, Φυσιοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Διαιτολόγους /Διατροφολόγους και άλλους.

Κυρίες και κύριοι,

Η ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών υψηλού επίπεδου, επιστημονικής εμπειρίας και γνώσεων, η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση είναι απαραίτητη για να μπορεί ο επαγγελματίας υγείας να φέρει σε πέρας τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση, το Υπουργείο Υγείας επικροτεί, ενθαρρύνει και υποστηρίζει την οργάνωση τέτοιων συνεδρίων, αφού η συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ποιότητας στην προσφορά υπηρεσιών υγείας.

Καλωσορίζω θερμά τους εκλεκτούς μας επιστήμονες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο και τους εύχομαι καλή διαμονή στην Κύπρο.

Καταλήγοντας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του με την διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 (ΔΚ)