Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-04-2023 14:02

Ομιλία Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στα εγκαίνια του Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε αυτό τον όμορφο χώρο, για να σηματοδοτήσουμε την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του εξειδικευμένου κέντρου για παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο – Νορβηγίας 2014 -2021, μετά από την έγκριση της πρότασης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με τίτλο «Δημιουργία Κέντρου για Παιδιά και Εφήβους με Νευρο-αναπτυξιακές Διαταραχές». Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης με τους Δωρητές πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, 2019, στη Λευκωσία.

Η δημιουργία του Κέντρου εντάσσεται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Στρατηγικών Σχεδιασμών, που έχουν ως στόχο την πρόληψη των διαταραχών, μέσω του εντοπισμού και της έγκαιρης διάγνωσης. Η λειτουργία του δε θα συνδράμει στην υιοθέτηση βέλτιστης Ευρωπαϊκής  πρακτικής, λόγω της άμεσης συνεργασίας που θα υπάρχει μεταξύ όλων των ειδικών του Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Dυσκολιών. Το Κέντρο για παιδιά και εφήβους με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, αποτελεί το πρώτο και μοναδικό Κέντρο στην Κύπρο, στελεχωμένο διεπαγγελματικά, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες ως κλινική μίας στάσης(one-stop clinic), για παιδιά και εφήβους με νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Με τη λειτουργία του Κέντρου, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας στα παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Μέσα από τη λειτουργία του κέντρου θα αναπτυχθούν προγράμματα, τα οποία θα συνεισφέρουν στην ποιότητα ζωής και υγείας αυτών των παιδιών, αλλά και στήριξη των γονέων στο δύσκολο αυτό ταξίδι των ιδίων και των παιδιών τους.

 Φίλες και φίλοι,

Το Υπουργείο Υγείας, παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτό το ταξίδι και στηρίζει τις προσπάθειες για ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων μέσω των οποίων προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας καινούργιες ευκαιρίες στα παιδιά με νευροαναπτυξαικές διαταραχές. Η έμπρακτη συνεισφορά του Υπουργείου Υγείας αποτυπώνεται με την ενίσχυση κατά τα τελευταία δύο χρόνια των εθελοντικών οργανώσεων σε θέματα νευροαναπτυξιακών δυσκολιών, με το ποσό των 170 χιλιάδων ευρώ, μέσω του Προγράμματος Κρατικών Ενισχύσεων.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες του Κέντρου αναμένεται να κηρυχθούν σε Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος εφόσον δεν παρέχονται σε οργανωμένη μορφή στην αγορά

Η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου αυτού, αποτελεί τραντακτό παράδειγμα που υποδεικνύει και αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη συστημάτων υγείας μπορεί να υπερβεί οποιουσδήποτε οικονομικούς ή άλλους περιορισμούς που αντιμετωπίζονται. Επιπρόσθετα η βιώσιμη ανάπτυξη κρατών και ανθρώπων δεν βασίζεται μόνο σε οικονομικά ή πληθυσμιακά μεγέθη όπως της μικρής μας χώρας αλλά στη βούληση των ανθρώπων να την κάνουν πραγματικότητα. Εν κατακλείδι θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές για τη δημιουργία αυτού του Κέντρου και να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του κοινού καλού, τιμώντας τον άνθρωπο και τις αξίες που πρέπει να υπηρετεί.

(ΔΚ)