Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-05-2023 17:35

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλένας Ευαγγγέλου στη συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς».Πρόκειται για ένα πρόγραμμαστο οποίο επενδύω τα μέγιστα, καθώς πιστεύω ότι θα συμβάλει καθοριστικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στην άμεση προσέγγιση των συνανθρώπων μας που χρειάζονται τη στήριξη και την αρωγή του κράτους.Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε μόλις πρόσφατα και εφαρμόζεται επί του παρόντος πιλοτικά, για περίοδο έξι μηνών, στους Δήμους Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου και Παραλιμνίου, στις κοινότητες ορεινών περιοχών Παλαιχωρίου, Ευρύχου/Σολέας και Πέρα Πεδί/Φοινί, καθώς και στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς. Στόχος είναι, με την αξιολόγηση του προγράμματος, να επιτευχθεί η παγκύπρια επέκτασή του. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και το έχουν ήδη αγκαλιάσει. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για παγκύπρια κάλυψη όλων των περιοχών.

Προσδοκούμε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών, μέσω της ταχύτερης, αποτελεσματικότερης και πιο ποιοτικής εξυπηρέτησής τους. Αντιμετωπίζουμε στοχευμένα διάφορα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η παραβατική συμπεριφορά, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η μοναξιά και άλλα απλά αλλά και σύνθετα ζητήματα. Απώτερος σκοπός μας είναι η ευημερία του ανθρώπου και κατ’ επέκταση του συνόλου.

Ο «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς» είναι δράση, η υλοποίηση της οποίας εμπεριέχεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και αποτελεί στην ουσία έμπρακτη εφαρμογή της στόχευσης της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη για μια διακυβέρνηση με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που πολιτεύεται και πορεύεται με ενσυναίσθηση. Το κράτος πρόνοιας ενισχύεται, μειώνοντας την απόστασή του από τον πολίτη και αποκτά, αν θέλετε, ένα άλλο πρόσωπο.

Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάςλαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες για μεταρρύθμιση και εξέλιξη των υφιστάμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και αναγνωρίζοντας παράλληλα τη μακρόχρονη εμπειρία των τοπικών Αρχών σε θέματα που αφορούν στην κοινότητά τους. Είναι κοινά αποδεκτό άλλωστε, ότι οι τοπικές Αρχές, ως οι πλησιέστερες Αρχές προς τον πολίτη, μπορούν να διερευνούν αμεσότερα και να αναδεικνύουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες και τις ευαισθησίες της κοινότητάς τους.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που στοχεύουμε σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προς άλλες κατευθύνσεις. Μαζί με τις τοπικές Αρχές, στοχεύουμε  στην προσέγγιση των προβλημάτων των συνανθρώπων μας, οι οποίοι ενδεχομένως να μην αναζητούν βοήθεια ή να μην γνωρίζουν με ποιους τρόπους μπορούν να βοηθηθούν. Στοχεύουμε στην αναγνώριση κοινοτικών και εξατομικευμένων προβλημάτων, στον εντοπισμό και στην επίλυσή τους. Στοχεύουμε στο να χτιστούν εκείνες οι γέφυρες οι οποίες, στο τέλος της ημέρας, δεν θα λειτουργούν πυροσβεστικά αλλά προληπτικά.

Τι ακριβώς όμως είναι το πρόγραμμα του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς; Στην ουσία, κάθε Δήμος ή Κοινότητα που συμμετέχει έχει στελεχωθεί με επαγγελματίες με έμπειρους κοινωνικούς λειτουργούς και επόπτες, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας. Δράττομαι της ευκαιρίας να απευθυνθώ σε αυτούς και να τους ευχαριστήσω για το σπουδαίο έργο που επιτελούν. Γνωρίζω ότι είναι ένα δύσκολο έργο, έχω πλήρη εικόνα των προκλήσεων του επαγγέλματος και σας ευχαριστώ γιατί η πρώτη γραμμή είναι ο καθρέφτης όχι μόνο του Υφυπουργείου μας αλλά και της χώρας μας. Είναι το ανθρώπινό μας πρόσωπο.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Γειτονιάς, είναι ουσιαστικά το πρώτο σημείο αναφοράς των κατοίκων στις κοινότητες και στους Δήμους που χρειάζονται κοινωνική στήριξη, αλλά και αυτοί οι οποίοι θα εντοπίζουν άμεσα και έγκαιρα διάφορα προβλήματα. Περισσότερα για το θέμα θα αναφέρει στη συνέχεια η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η αγαπητή Μαρία.

Φίλοι και Φίλες,

Επιτρέψτε μου να σταθώ ξανά στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρόοδο της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας των συμπολιτών μας. Οι Δήμοι και οι κοινότητες αποτελούν ίσως τους εγγύτερους θεσμούς προς τους πολίτες και –σε συνεργασία με την Πολιτεία– μπορούν να δημιουργήσουν για αυτούς, ως οφείλουν, ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας. 

Αγαπητέ κ. Βύρα, σας ευχαριστώ θερμά για την εδώ παρουσία σας και τη συμβολή σας στο Πρόγραμμα, για την οποία θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε στη συνέχεια.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, στο πλαίσιο άλλων δραστηριοτήτων, μου την κοινότητα της Ευρύχου και της Κακοπετριάς.  Έχω συνομιλήσει τόσο με τον πρόεδρο του Συμπλέγματος Σολέας και Κοινοτάρχη της Ευρύχου κ. Ξενάκη Ξενοφώντος, τον οποίο θα ακούσουμε σε λίγο, όσο και με τους υπόλοιπους Κοινοτάρχες του Συμπλέγματος Σολέας. Έχουμε ανταλλάξει απόψεις  για τα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κοινότητες και έχω διαπιστώσει πόσο σημαντικό είναι για αυτούς και τους κατοίκους τους το Πρόγραμμα του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς.

Προγραμματίζω, σύντομα, να επισκεφθώ και τους υπόλοιπους Δήμους και κοινότητες που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα και όχι μόνο. Από το βήμα αυτό, καλώ όλες τις τοπικές Αρχές να αγκαλιάσουν τη συνέργεια αυτή και με τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς. Ως Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκομαι προσωπικά στη διάθεσή σας να ακούσω και οποιεσδήποτε εισηγήσεις μπορεί να έχετε για περαιτέρω συνεργασία.

Η παροχή προσβάσιμων, προσιτών, φιλικών και εξατομικευμένων κοινωνικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο πάντοτε μιας αγαστής και αναβαθμισμένης συνεργασίας με όλους σας, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση των διάφορων κοινωνικών ζητημάτων και τη σφαιρική κάλυψη των αναγκών της κάθε οικογένειας, του κάθε πολίτη. Επίκεντρο της προσπάθειας αυτής, στην οποία όλοι επενδύουμε, είναι ο άνθρωπος, και στόχος η ευημερία του.

Δεν θα σας κουράσω άλλο και θα δώσω τον λόγο στην Αναπληρώτρια Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κα Μαρία Κυρατζή, η οποία θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα.

ΘΘ/ΕΠ/ΣΧ