Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-05-2023 11:49

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου στη συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας

Το βίντεο που μόλις παρακολουθήσαμε αποτυπώνει πώς ακριβώς οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα επηρεάζουν –με συντριπτικό τρόπο– τη ζωή των κοριτσιών. Θα λέγαμε ότι ακόμη και οι απλές φράσεις που χρησιμοποιούμε βάζουν περισσότερες τρικλοποδιές στα κορίτσια, με αποτέλεσμα όσο μεγαλώνουν να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρατήσουν σταθερό το βήμα τους. Αυτό σημαίνει, στην ουσία, να συμβιβάζονται με λιγότερα από αυτά που θέλουν και μπορούν να πετύχουν. Και η αυτοπεποίθηση τους, η ίδια η αξία τους, κρίνεται από το πόσο καλά μπορούν να ενσαρκώσουν τους κοινωνικούς ρόλους που τους επιβάλλουμε.

Κυρία Υπουργέ, φίλη Αθηνά,

Κύριε Πρόεδρε ΚΟΚ, φίλε Ανδρέα,

Κυρία Κάλλη Χ’’Ιωσήφ, Μέλος ΔΣ ΚΟΑ, φίλη Κάλλη,

Να σας καλωσορίσω με τη σειρά μου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας (ΚΟΚ). Επέλεξα από τα επτά λεπτά που είχα στη διάθεση μου τα τρία να μιλήσουμε μέσω βίντεο.

Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Είμαι σίγουρη πως όσοι και όσες παρακολουθείτε αγώνες, ποδόσφαιρο για παράδειγμα, θα έχετε ακούσει φιλάθλους, γυναίκες και άντρες, να σχολιάζουν ένα λάθος στο γήπεδο χρησιμοποιώντας τη φράση «ρίχνει την μπάλα σαν γυναικούλα», ή «κλωτσάει σαν κορίτσι». Και δεν μου επιτρέπει ούτε η θέση μου, ούτε η ηθική μου να χρησιμοποιήσω τα γνωστά επίθετα που συνοδεύουν συνήθως τέτοιες φράσεις.

Δεν είναι νέο ότι υπάρχει διάχυτη μία τάση να μειώνεται η γυναίκα και να κρίνεται πάντα συγκριτικά με τον άντρα. Αυτό έχει πολλαπλές συνέπειες.

Ο γυναικείος αθλητισμός, φίλες και φίλοι, περιλαμβανομένης και της καλαθόσφαιρας, δεν θεωρείται από την ευρύτερη κοινωνία ως ισότιμος με τον αντρικό, όπως εξάλλου ισχύει και στην εργασία, και γι’ αυτό βλέπουμε, μεταξύ άλλων, το χάσμα των αμοιβών, αλλά και τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης από άτομα με εξουσία.

Την ανισότητα την έχουν βιώσει και οι καλαθοσφαιρίστριες της ομάδας κάτω των 16 που αποκλείστηκαν αρχικά από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ένα τέτοιο γεγονός, το οποίο τελικά αποφεύχθηκε, δεν θα είχε αρνητικό αποτέλεσμα μόνο στην αυτό-εικόνα τους, στέλνοντάς τους δηλαδή το μήνυμα ότι η κοινωνία δεν τις θεωρεί επαρκείς, αλλά θα είχε ως συνέπεια και τη διαιώνιση αυτής της πρακτικής, αποτρέποντας άλλα κορίτσια από τη συμμετοχή στο άθλημα και τον αθλητισμό γενικότερα. Ήταν, αν θέλετε, ένα crash test  για το τι τις περιμένει στο μέλλον, στην εργασία, στον μισθό, στις προοπτικές τους σε όλους τους τομείς. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αλλάξουμε, και έχουμε την ευθύνη να αλλάξουμε, φίλες και φίλοι, μέσω ενισχυτικών, ολιστικών και οριζόντιων δράσεων που θα προωθούν και θα εμπεδώνουν την ισότητα των φύλων.

Έχοντας αναφέρει τα πιο πάνω, να υπογραμμίσω επίσης ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει τα κορίτσια και τα αγόρια από οποιαδήποτε διάκριση. Εκεί όπου γίνεται διάκριση, η Πολιτεία θα πρέπει αμέσως να προβαίνει σε διορθωτική πράξη, όπως εξάλλου έγινε και μέσα από την αγαστή συνεργασία με τον ΚΟΚ και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο κ. Μουζουρίδη. 

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Είναι γνωστά τα επιχειρήματα ότι ο γυναικείος αθλητισμός δεν φέρνει τα κέρδη που φέρνει ο αντρικός αθλητισμός άρα δεν αξίζει να επενδύσουμε πολλά σε αυτόν. Δεν είναι κυπριακό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο, όπως εξάλλου και η ανισότητα των φύλων, αφού καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην πραγματική, ουσιαστική ισότητα. 

Η πρώτη μας δράση προς την ισότητα των φύλων στην καλαθόσφαιρα είναι να σταματήσουμε τη σύγκριση ανδρικού και γυναικείου πρωταθλήματος. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα και γι’ αυτό, εξάλλου, υπάρχει το γυναικείο και το ανδρικό πρωτάθλημα. Υπάρχει η διαφορετικότητα και αυτήν πρέπει να γιορτάζουμε, να την  προτάσσουμε και να διεκδικούμε. Και, όπου χρειάζεται, οφείλουμε να την προστατεύουμε από διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Προς αυτή την κατεύθυνση και μέσα από αυτή τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με την ΚΟΚ θα προχωρήσουμε με ενημερωτικές προληπτικές δράσεις στον κόσμο της καλαθόσφαιρας, με εκπαιδεύσεις στο προσωπικό, στους/στις προπονητές και προπονήτριες και στα ίδια τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, για τις έννοιες της ισότητας των φύλων, τη σημασία της ισότητας και πως η διασφάλιση της ισότητας είναι προς το συμφέρον των κοριτσιών, των αγοριών και ολόκληρης της κοινωνίας, όπως επίσης και στις/στους φιλάθλους.

Με την ευκαιρία, είναι σημαντικό να υπογραμμίσω και να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του βουλευτή κ. Ανδρέα Αποστόλου, καθώς επίσης και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον ΚΟΑ για την πρόταση νόμου που αφορά στον ΚΟΑ και που διασφαλίζει την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, τη διασφάλιση, μεταξύ άλλων, των ίσων πόρων σε γυναίκες και άνδρες στις εθνικές ομάδες. 

Ευχαριστώ ξανά όλους και όλες όσοι/ες έχουν συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια και προσβλέπω σε μια ακόμη πιο παραγωγική συνεργασία με όλες και όλους.

 

ΕΠ/ΜΒ/ΕΧΡ