Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-05-2023 10:51

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στο Επιστημονικό Συνέδριο «Πτυχές της Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, 1800-σήμερα»


Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο, 5 και 6 Μάϊου 2023 – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου


Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω την τελετή έναρξης του διήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου που έχει ως γενικό θέμα «Πτυχές της Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, 1800-σήμερα», το οποίο διοργανώνει το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το Συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός νέου ερευνητικού προγράμματος που εκπονείται στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών από το 2021 και αφορά τη συγκρότηση Αρχείου Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης. Αποτελεί, επίσης, ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι η διεξαγωγή του Συνεδρίου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την ίδρυση του πρώτου εκπαιδευτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Η ιστορία της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης έχει απασχολήσει διαχρονικά πολλούς ερευνητές και έχει εμπλουτισθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με νέα ερευνητικά δεδομένα. Το ευρύ χρονικό φάσμα που καλύπτει η θεματική του σημερινού συνεδρίου, η περίοδος από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να παρουσιάσουν νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία. Τα νέα αυτά δεδομένα θα φωτίσουν άγνωστες πτυχές της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και των εκπαιδευτικών ζητημάτων της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας, της Αγγλοκρατίας, των πρώτων χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα, διασυνδέοντας τις διάφορες φάσεις της εκπαίδευσης και της ιστορίας του τόπου μας και συμβάλλοντας στην οικοδόμηση της συλλογικής μνήμης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων ανακοινώσεις που καταγράφουν την ιστορία συγκεκριμένων ιστορικών εκπαιδευτηρίων, τη δράση εκπαιδευτικών προσωπικοτήτων, ζητήματα φύλου και εκπαίδευσης, εκκλησίας και εκπαίδευσης, καθώς και ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή συγκεκριμένων εκπαιδευτικών πολιτικών. Στο συνέδριο συμμετέχει με ανακοινώσεις ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων-ερευνητών, διακεκριμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και νέοι επιστήμονες.

Είναι αξιοσημείωτο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των συνέδρων είναι μάχιμοι εκπαιδευτικοί, με επιστημονική κατάρτιση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς το συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία μας, στη Μέση και Δημοτική εκπαίδευση, γίνεται από επαρκώς καταρτισμένους και εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς, με ιδιαίτερες ευαισθησίες απέναντι στον εντοπισμό, καταγραφή, επεξεργασία και διάσωση ιστορικών τεκμηρίων που συνθέτουν το ψηφιδωτό της ιστορίας της ελληνικής κυπριακής εκπαίδευσης. Παράλληλα, ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον που επέδειξαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και για παρακολούθηση των εργασιών του συνεδρίου. Είμαι βέβαιη ότι η συμμετοχή τους θα είναι εποικοδομητική και θα συμβάλει στην περαιτέρω επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Σημειώνω, επιπρόσθετα, τη σημαντική αναφορά στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης για τη δημιουργία Μουσείου Ιστορίας της Εκπαίδευσης, την οποία το Υπουργείο μας θα προωθήσει ως προτεραιότητα.

Συγχαίρω τους κεντρικούς ομιλητές του Συνεδρίου, τους εξέχοντες ακαδημαϊκούς Παναγιώτη Περσιάνη και Δημήτρη Χαραλάμπους, των οποίων η συμμετοχή μάς τιμά ιδιαίτερα. Και οι δύο είναι πρωτοπόροι στην καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάπτυξη της ιστορίας της ελληνικής κυπριακής εκπαίδευσης, καταθέτοντας ευρύ και αξιόλογο έργο στη διεθνή και τοπική επιστημονική κοινότητα. Συγχαίρω, ακόμα, όλους όσοι συμμετέχουν με ανακοινώσεις στο Συνέδριο και ευχαριστώ θερμά τη χορωδία του Γυμνασίου Ακροπόλεως, τους μαθητές και μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς που θα πλαισιώσουν καλλιτεχνικά την Τελετή Έναρξης. Τέλος, συγχαίρω την Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου για τη φιλοξενία του Συνεδρίου στις εγκαταστάσεις του. Παράλληλα, ευχαριστώ τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης δρα Κυπριανό Δ. Λούη, για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει για ανάδειξη του έργου που παράγεται στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο οποίο διεξάγεται κυπρολογική επιστημονική έρευνα.

Εύχομαι οι εργασίες του Συνεδρίου να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία και οι στόχοι του να ευοδωθούν.

 

(ΜΒ)