Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-06-2023 16:58

Συνάντηση Επιτροπής Άμυνας με αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας για τις σχέσεις με Κύπρο και Μάλτα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag)

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος και τα Μέλη της κ.κ. Γιώργος Κάρουλλας (Αναπλ. Πρόεδρος), Κώστας Κώστα, Γιαννάκης Γαβριήλ, Χρίστος Χρίστου και Αλέκος Τρυφωνίδης και ο βουλευτής κ. Μάριος Μαυρίδης είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας - Κύπρου στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag). Της αντιπροσωπίας ηγείται η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας για τις σχέσεις με την Κύπρο και τη Μάλτα κα Derya Türk-Nachbaur και σε αυτή συμμετέχουν οι Αναπληρωτές Πρόεδροι κ.κ.  Florian Obner, Lars Friedrich Lindemann, Dietmar Friedhoff και το Μέλος κα Filiz Polat. Παρούσα στη συνάντηση ήταν η Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο, κα Anke Schlimm.

Καλωσορίζοντας τη γερμανική αντιπροσωπία, ο κ. Σιζόπουλος υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας με τη Γερμανία, ειδικότερα στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, υπό το φως των σοβαρών προκλήσεων που καλείται να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Σιζόπουλος επισήμανε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται για σαράντα εννέα χρόνια τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, καθώς και τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης των κατεχομένων. Ως μέρος δε του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Σιζόπουλος επισήμανε τον ορατό κίνδυνο αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας, μέσω του συνεχιζόμενου εποικισμού των κατεχομένων και της διοχέτευσης παράτυπων μεταναστών, μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπό το πρίσμα αυτό, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργασιών προς ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων και του αξιόμαχου της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης στον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής εξουσίας όσον αφορά στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία τα Μέλη της Επιτροπής Άμυνας στηλίτευσαν την αυξανόμενη στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Τουρκίας εις βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ήγειραν το θέμα της πώλησης γερμανικών όπλων και μεταφοράς στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία. Οι Κύπριοι βουλευτές τόνισαν τη στρατηγική θέση της Κύπρου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η οποία αντανακλάται  στις τριμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος με γειτονικές της χώρες και στην προοπτική περαιτέρω διεύρυνσής τους, στη βάση του στόχου της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποτελέσει πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρθηκαν επίσης στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στους τρόπους αξιοποίησης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς επίτευξη του στόχου της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από πλευράς των βουλευτών στο σοβαρό πρόβλημα των δυσανάλογων μεταναστευτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος, το οποίο, όπως επισήμαναν, ενδεχομένως να άπτεται πτυχών της ασφάλειας της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Εξέφρασαν ευχαριστίες για τη μετεγκατάσταση αριθμού πολιτικών προσφύγων από την Κύπρο στην Γερμανία και τόνισαν την επείγουσα ανάγκη όπως το ζήτημα αυτό τύχει συλλογικής αντιμετώπισης στο επίπεδο της ΕΕ, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της σύναψης συμφωνιών της Ένωσης με τρίτες χώρες για επιστροφές μεταναστών. 

Οι Γερμανοί βουλευτές υπογράμμισαν τις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας Γερμανίας-Κύπρου, ως ισότιμων κρατών μελών της ΕΕ και ως εκ του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή και στην ΕΕ και εξέφρασαν ευχαριστίες για τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκκένωση Γερμανών υπηκόων από το Σουδάν. Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, τόνισαν την ετοιμότητα της Γερμανίας να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μεταναστευτικό ζήτημα, σημείωσαν ότι η Γερμανία διεξάγει συνομιλίες με τις χώρες πρώτης γραμμής, προς τις οποίες επιδεικνύει την  αλληλεγγύη και έμπρακτη στήριξή της. Σημείωσαν δε την ταύτιση των θέσεων των δύο χωρών υπέρ της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, στη βάση της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)