Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-06-2023 19:52

Συμμετοχή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ

«Στόχος η καλύτερη ρύθμιση της εργασίας και η απόδοση του ορθού καθεστώτος απασχόλησης είτε πρόκειται για μισθωτούς εργαζομένους είτε για αυτοαπασχολούμενους, χωρίς καταχρήσεις»

 Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου, συμμετείχε στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 12 Ιουνίου 2023, στο Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο αποφάσισε την υιοθέτηση Οδηγίας για την καλύτερη ρύθμιση της εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες, συζήτησε την αναβάθμιση της κοινωνικής διάστασης με συγκεκριμένους τρόπους παρακολούθησης και συμφώνησε σχετικά με την ενίσχυση των δομών και των πολιτικών που προωθούν την ισότητα, ενώ υιοθέτησε σύσταση προς τα κράτη μέλη για την αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου.  

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν:

α) η θεσμοθέτηση του Πλαισίου Κοινωνικής Σύγκλισης για την περαιτέρω προώθηση της κοινωνικής διάστασης στις ευρωπαϊκές πολιτικές, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα διορθωτικά μέτρα,

β) η προώθηση της Πρότασης Οδηγίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων και  

γ) η  υιοθέτηση της Πρότασης Οδηγίας για τη ρύθμιση της απασχόλησης στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, για την οποία Υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία και οδηγείται για διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την υιοθέτηση της θέσης του Συμβουλίου επί της Οδηγίας για την βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, ο κ. Παναγιώτου τόνισε την ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η καταχρηστική χρήση της αυτοαπασχόλησης ως μορφής εργασίας. Υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση ρύθμιση της εργασίας σε αυτό το περιβάλλον, με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και της ασφάλειας και υγείας των όσων απασχολούνται στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Σε παρέμβαση του για το θέμα των πολιτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ, ο Υπουργός επεσήμανε τη σημαντικότητα της ανάπτυξης των σωστών δεξιοτήτων για τη διασφάλιση της βιώσιμης απασχολησιμότητας του εργατικού δυναμικού, της προώθησης πολιτικών και δράσεων για τη βελτίωση της ισορροπίας επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, με έμφαση στην τηλεργασία, και, τη διασφάλιση αξιοπρεπών μισθών, τόσο μέσω της θεσμοθέτησης της προστασίας από τον κατώτατο μισθό, όσο και μέσω της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής τους. Σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση του Πλαισίου Κοινωνικής Σύγκλισης, ο κ. Παναγιώτου τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μιας τέτοιας διαδικασίας ως απαραίτητης για την ενίσχυση της παρακολούθησης των προκλήσεων των κρατών μελών στην απασχόληση και την κοινωνική προστασία στο πλαίσιο του συντονισμού των πολιτικών της ΕΕ.

Αναφορικά με την προώθηση των εργασιών για την υιοθέτηση της Οδηγίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων, ο Υπουργός Εργασίας επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου για να εργαστεί εποικοδομητικά προς άρση των εμποδίων στην υιοθέτηση της, ενώ αναφέρθηκε και σε νέες εκφάνσεις των διακρίσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως διακρίσεις που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και τη φτώχεια.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας με θέμα την ψυχική υγεία στην εργασία και τις μελλοντικές προκλήσεις, ο κος Παναγιώτου αναγνώρισε ως μια εκ των αιτιών επιφόρτισης της ψυχικής υγείας των εργαζομένων την επίδραση της συνεχούς σύνδεσης τους με τις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές, ειδικότερα στο πλαίσιο της τηλεργασίας. Προς τούτο, αναφέρθηκε στην πρόσφατη υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα θέματα της τηλεργασίας, με ειδική πρόνοια για το δικαίωμα στην αποσύνδεση.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός πραγματοποίησε επαφές με ομολόγους του και αξιωματούχους της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε τα εξής:

"Μαζί με τους ομολόγους μου Υπουργούς Εργασίας της ΕΕ υποστηρίζουμε έμπρακτα την καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου, την προώθηση της ισότητας και την εμπέδωση της κοινωνικής διάστασης στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Αποφασίσαμε ότι η εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να ρυθμιστεί και η καταχρηστική υιοθέτηση της αυτοαπασχόλησης πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρόοδο που επιτελείται στα εργασιακά ζητήματα στη χώρα μας".

Για το βίντεο των δηλώσεων του Υπουργού πατήστε εδώ & για το βίντεο από τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο πατήστε εδώ.

(ΜΠ/ΙΣ)