Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-06-2023 14:17

Δηλώσεις της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου κατά την ξενάγηση στο δίκτυο υποδομών φιλοξενίας προγραμμάτων και υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου Λευκωσίας

Ο λόγος της επίσκεψής μου στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας είναι για να δω από κοντά το σημαντικό έργο που παράγεται σε σχέση με την κοινωνική πολιτική. Βλέπω με μεγάλη ικανοποίηση να υλοποιούνται προγράμματα σε σχέση με την κοινωνική πολιτική, σε σχέση με την κοινωνική ενσωμάτωση, υπάρχουν δομές για τη φροντίδα παιδιών και τα απογεύματα. Έμαθα σήμερα ότι επεκτείνονται οι υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και το Σάββατο για τη διευκόλυνση των γονιών σε σχέση με την εργασία τους, αλλά και ηλικιωμένων μεταναστών.

Πιστεύω στις συνέργειες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος θεσμός προς τους πολίτες. Περισσότερο από όλους μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι, οι κοινότητες, γνωρίζουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες τους, έτσι ώστε να είμαστε κι εμείς πιο κοντά στις ανάγκες τους και να ανταποκρινόμαστε ακριβώς σε αυτές. Και μέσα από αυτές τις συνέργειες θα ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας και τη σχέση μας, έτσι ώστε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη, αρωγή και φροντίδα απέναντι στους πολίτες και ιδιαίτερα απέναντι στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, οι οποίοι και επιζητούν και χρειάζονται την αρωγή και τη στήριξη του κράτους.

Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι αντλούνται ευρωπαϊκά κονδύλια, δημιουργούνται προγράμματα μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά, θέτουν τις βάσεις έτσι ώστε να έχουν συνέχεια και μετά που τελειώνει η χρηματοδότηση και είναι επίσης σημαντικά πάλι με τη στήριξη του κράτους. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ήδη γίνονται διαβουλεύσεις με την Ένωση Δήμων Κύπρου, με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και ξεκινά αυτή η διαβούλευση, έτσι ώστε και στο πλαίσιο της τοπικής μεταρρύθμισης να συνεχιστούν αυτά τα προγράμματα σε ό,τι αφορά στην κοινωνική στήριξη και ενσωμάτωση των πολιτών. 

Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά αποτελεί προτεραιότητα. Γιατί το ΕΕΕ, το οποίο είναι απαραίτητο και σημαντικό για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, πρέπει να καταστεί μετά από σχεδόν 10 χρόνια λειτουργίας και πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο. Και σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ πολλών άλλων, ενισχύεται η κοινωνική παρέμβαση. Και όταν λέμε κοινωνική παρέμβαση, εννοούμε όχι μόνο τη διοχέτευση των ανθρώπων αυτών στην αγορά εργασίας με διάφορους τρόπους – όπως θα ζητήσουμε και από τον Δήμαρχο Λευκωσίας και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση – αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και ενίσχυσης δεξιοτήτων και σε συνεργασία με την ΑνΑΔ, με την οποία έχουμε ήδη έρθει σε επαφή και σε συνεννόηση, έτσι ώστε να δημιουργούνται εξατομικευμένα προγράμματα για τους δικαιούχους του ΕΕΕ. Θα έρθουμε σε επαφή και με άλλους φορείς, με τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και με πανεπιστήμια έτσι ώστε, πέρα από την επιδοματική παροχή, να καταφέρουμε και τον στόχο της κοινωνικής ενσωμάτωσης όλων των δικαιούχων, που είναι ένας από τους βασικότερους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του ΕΕΕ, έχει ήδη ξεκινήσει. Πέρα από την κοινωνική παρέμβαση, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική και  στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, διότι βάζω και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη προχωρήσει σε ενίσχυση του τμήματος ελέγχου του ΕΕΕ.

Επίσης, έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη κάποιων εργαλείων, όπως είναι μια ρομποτική εφαρμογή, η οποία αυτοματοποιεί διαδικασίες για να καταστεί πιο ταχεία και ευκολότερη η διαδικασία, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα και εργατικό δυναμικό. Έχει αναπτυχθεί, επίσης, και βρίσκεται στη διάθεση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας ένα «Risk Assessment Tool», ένα εργαλείο αν θέλετε, το οποίο κατηγοριοποιεί και προτεραιοποιεί  τις αιτήσεις για να ξέρουμε ποιοι θα είναι εκείνοι που χρειάζονται άμεση παρέμβαση.

Επιπρόσθετα, τίθεται αυτόν τον μήνα σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση του ΕΕΕ, η οποία επίσης απλοποιεί διαδικασίες και τις καθιστά πιο γρήγορες.

Ταυτόχρονα, έχουν γίνει εσωτερικές ανακατατάξεις προς ενίσχυση του τμήματος του ΕΕΕ και αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες ενίσχυσης του προσωπικού του ΕΕΕ με αποφάσεις που λήφθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη και μελέτη για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΕΕΕ. 

(ΘΘ/ΕΠ/ΕΧΡ)