Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2023 17:12

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ολομέλεια της 15ης Ιουνίου 2023

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, στον θάνατο του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, στην Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με τη σκέψη σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Ελλάδος Ιωάννης Σαρμάς κήρυξε από χθες τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, όπου τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες αγνοούνται, καθώς υπολογίζεται ότι οι επιβάτες του σκάφους ξεπερνούσαν κατά πολύ τους 500. Όσο περνούν οι ώρες και ενώ συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης, λιγοστεύουν οι ελπίδες για ανεύρεση και άλλων επιζώντων εκτός από τους 104 που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από αυτή την ανείπωτη αλλά δυστυχώς επαναλαμβανόμενη τραγωδία. 

Η άμεση και γρήγορη παρέμβαση των ελληνικών αρχών για τη σωτηρία, περίθαλψη και στήριξη των ναυαγών είναι αυτό που προέχει αυτές τις δύσκολες ώρες για τους αγνοουμένους και τις οικογένειες των θυμάτων, ωστόσο το μεταναστευτικό παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί στοχευμένη ευρωπαϊκή πολιτική και δράση. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε υδάτινο τάφο ψυχών και οι ευθύνες βαραίνουν όλες τις πλευρές, και των διακινητών, αλλά και όλων των κρατών και θεσμών που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα τη μη διασφάλιση της σωματικής ασφάλειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην εργαλειοποίηση των μεταναστών, επιβάλλεται άμεσα να οδηγηθεί σε μια κοινή και συνεκτική για τα κράτη μέλη της πολιτική για τη μετανάστευση.

Κυρίες και κύριοι,

Και αυτούς τους ελεύθερους πολιορκημένους και απόκληρους μελοποίησε ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος σε ηλικία ογδόντα τεσσάρων ετών, πλήρης έργων και ημερών, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 10 Ιουνίου. Κατά την επιθυμία του, η οικογένεια, οι οικείοι του, η Ελλάδα ολόκληρη τον αποχαιρετά σήμερα με στίχους του Διονυσίου Σολωμού από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», που ο ίδιος μελοποίησε.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπηρέτησε την τέχνη του με αστείρευτη δημιουργικότητα και δοτικότητα: τα συμφωνικά του έργα, οι συνθέσεις του για τον κινηματογράφο και το θέατρο, η μελοποίηση μεγάλων Ελλήνων ποιητών, αλλά και η συμμετοχή του και μέσα από τη μουσική του στον αγώνα κατά της δικτατορίας συνοψίζουν την πλούσια παρακαταθήκη του συνθέτη που δεν έπαψε να συνομιλεί με το παρελθόν αναζητώντας τις φωτεινές λύσεις στα αδιέξοδα του παρόντος.

Κυρίες και κύριοι,

Εκφράζοντας τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους οικείους τους, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου της Πύλου και στη μνήμη του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη των απανταχού ελεύθερων και πολιορκημένων.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας.  Στόχος η σφαιρική ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης όσον αφορά τα αναρίθμητα ευεργετικά για το περιβάλλον αποτελέσματα από τη χρήση της εν λόγω ενέργειας, η οποία αποτελεί ασύγκριτη ασπίδα προστασίας ενάντια στις κλιματικές αλλαγές. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο, ιδίως μέσω του νομοθετικού της έργου, στην αξιοποίηση της ανεξάντλητης αυτής πηγής, της αιολικής ενέργειας, και εν γένει των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με απώτερο στόχο μία πιο φιλική προσέγγιση προς το περιβάλλον.   

Η 17η Ιουνίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας το 1995 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, υιοθετώντας τη Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.  Η ερημοποίηση πλήττει σήμερα το ένα τρίτο της επιφάνειας της γης και έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως τεράστιο ζήτημα με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. 

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, συμπορευόμαστε με τις αξίες, αλλά και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσκοπώντας τόσο στην αναχαίτιση της διαδικασίας της ερημοποίησης σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο όσο και στην ανάσχεση, κατά το δυνατόν, της πορείας προς την απώλεια της βιοποικιλότητας, την υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω της απελευθέρωσης διοξιδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην 20η Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που καθιερώθηκε το 2001 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ως ημέρα τιμής και αναγνώρισης του ανείπωτου πόνου και της ασύλληπτης τραγωδίας που βίωσε ή/και βιώνει ο καθένας και η καθεμία πρόσφυγας, αλλά και της ψυχικής δύναμης την οποία διαθέτουν. 

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, εκφράζουμε τη συμπαράσταση και τον σεβασμό μας στους απανταχού πρόσφυγες και παράλληλα τιμούμε την καρτερία, το κουράγιο και την αντοχή τους.  Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε, διά του θεσμικού μας ρόλου,  να πράττουμε οτιδήποτε θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ για την άμεση ανακούφιση και την απάμβλυνση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συλλήβδην οι πρόσφυγες.  Κλείνοντας, τονίζουμε ότι το εθνικό μας θέμα, περιλαμβανομένου και του προσφυγικού ζητήματος, αποτελεί  προτεραιότητα της πολιτείας διαχρονικά και ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα αποκαθιστά τα δικαιώματα των προσφύγων στην πατρίδα μας. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)