Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-06-2023 10:35

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη Προκοπίου στην Ημερίδα με θέμα: «Η Ψυχική Ανθεκτικότητα της Οικογένειας: Προκλήσεις και Προσκλήσεις»

Σε συνέλευση της Ολομέλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1978, η 26η Ιουνίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, εκφράζοντας έτσι την αγωνία και τη βαθιά ανησυχία ολόκληρης της ανθρωπότητας για την ουσιοεξάρτηση και τις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία και την κοινωνία ευρύτερα.

Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις και ένα από τα πιο οδυνηρά ίσως φαινόμενα που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που απειλεί τις ηθικές άξιες του πολιτισμού μας, τη συνοχή των κοινωνικών δεσμών, τη δομή και την προοπτική της παγκόσμιας κοινωνίας.

Συνήθως, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών καταλήγουμε σε μια σειρά από διαπιστώσεις για την εξέλιξη του φαινομένου των ναρκωτικών, μετά από σοβαρή περισυλλογή, ενδοσκόπηση αλλά και αυτοκριτική.

Η κλιμάκωση που διαπιστώνουμε στο φαινόμενο των ναρκωτικών σήμερα δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, αντιθέτως μας ωθεί να ανασυνταχθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά, αλλά και με βάση τα στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου – Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών και της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το φαινόμενο αλλάζει συνεχώς, προτάσσοντας νέα είδη ψυχοδραστικών ουσιών, αύξηση της παραγωγής, της διακίνησης και της διαθεσιμότητας στην Ευρώπη, τη διαφοροποίηση της κάνναβης και των παραγώγων  της. Επιβάλλεται, συνεπώς, η ανάγκη αναβάθμισης των θεραπευτικών δομών, η αλλαγή των προληπτικών προγραμμάτων που πρέπει, πλέον, να είναι βασισμένα στα πρότυπα ποιότητας για την πρόληψη και σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές.  

Η πολυπλοκότητα του φαινομένου της χρήσης και διάδοσης των ναρκωτικών απαιτεί μια ολιστική και ισόρροπη πολιτική αντιμετώπισης, τόσο μέσω προγραμμάτων πρόληψης που στοχεύουν στην ανάπτυξη έγκαιρων μηχανισμών άμυνας στους νέους μας για αντίσταση στην πρόκληση των ναρκωτικών, όσο και μέσω προγραμμάτων θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των ουσιοεξαρτημένων.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται η ενίσχυση όλων των προσπαθειών μας μέσω της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (Υ.ΚΑ.Ν), για μια συνεκτική πολιτική σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την πάταξη των παράνομων κυκλωμάτων των εμπόρων και διακινητών, και τη δημιουργία όλων εκείνων των παραγόντων που κάνουν τον πολίτη να νιώθει ασφάλεια, σε ένα κλίμα δημόσιας τάξης και κοινωνικής συνοχής. Σημαντικό εξίσου είναι το έργο της Υ.ΚΑ.Ν. για την παραπομπή ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων και όχι μόνο, σε θεραπευτικά προγράμματα, θέτοντας  έτσι την ανθρωποκεντρική προσέγγιση  της Αστυνομίας Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή οικογένεια καλείται να επιτελέσει ένα ουσιαστικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης, αφού πιστεύεται ότι η πρόληψη ξεκινά πρώτα από τους ίδιους τους γονείς. Αφορά πρώτα από όλα κατά πόσον ο κάθε γονιός φροντίζει τον δικό του τρόπο ζωής, ώστε να αποτελεί πρότυπο και έμπνευση  για το παιδί του.

Από  τους γονείς αντλούν κυρίως τα παιδιά δύναμη και κουράγιο για να αντισταθούν στις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας, να γίνουν αυτόνομα, να έχουν αυτοπεποίθηση και να μπορούν να εκτιμούν τον εαυτό τους.

Ο ρόλος της σημερινής οικογένειας δεν είναι εύκολος. Στο πλαίσιο της οικογένειας υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία δύναται να θέτουν τις προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού και να λειτουργήσουν προστατευτικά.

Όλα αυτά θα συζητηθούν στη σημερινή Ημερίδα που φέρει τον τίτλο «Η Ψυχική Ανθεκτικότητα της Οικογένειας – Προκλήσεις και Προσκλήσεις», της οποίας χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών, ευχόμενη καλή δουλειά και παραγωγικό διάλογο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές αυτής της Ημερίδας, την Υ.ΚΑ.Ν., την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και το Συστημικό Οικογενειακό Ινστιτούτο Κύπρου και τους έγκριτους εισηγητές από Ελλάδα και Κύπρο.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η πολιτεία στέκεται αρωγός σε όλους όσοι επενδύουν στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας που ενδυναμώνει, υποστηρίζει, συμβουλεύει και ενημερώνει παιδιά και οικογένειες διαμέσου της πρόληψης, και όχι μόνο στην εκ των υστέρων θεραπεία.

Τέλος, η πολιτεία υποστηρίζει και προωθεί μια ολιστική και συνεκτική προσέγγιση, η οποία να καλύπτει ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία, τις πολιτικές στα κοινωνικά θέματα και την επιβολή του Νόμου, έχοντας πάντα ως σημείο αφετηρίας τον άνθρωπο.

(ΕΠ/ΣΧ)