Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2023 13:02

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στα εγκαίνια του έργου ανάπλασης του πυρήνα της Κοινότητας Γουρρίου και της έναρξης του Φεστιβάλ «Στες στράτες του παλαιού Τζιαιρού», χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω σήμερα χαιρετισμό του έντιμου Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Έργου Ανάπλασης του Πυρήνα της Κοινότητας  Γουρρίου, ενός αξιόλογου έργου, το οποίο έχει μεταμορφώσει ριζικά τον πυρήνα της κοινότητας και αναμένεται να αναβαθμίσει αισθητά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Το σημαντικό αυτό έργο αποτελεί απτό παράδειγμα του ενδιαφέροντος και των προτεραιοτήτων της Πολιτείας για ενίσχυση των προσπαθειών των Τοπικών Αρχών για προώθηση έργων που συμβάλλουν στη ορθολογιστική ανάπτυξη της υπαίθρου.

Η διαμόρφωση οργανωμένων και ποιοτικά αναβαθμισμένων δημόσιων υπαίθριων χώρων στις κοινότητες, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του Υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο υλοποίησης της Γενικής Στρατηγικής Ανάπτυξης και εναρμονίζεται με τη δεδηλωμένη πολιτική της Κυβέρνησης για προστασία και σταδιακή αναβάθμιση του οικιστικού και αστικού περιβάλλοντος. Τέτοια έργα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών παραμονής των κατοίκων και στην ενθάρρυνση νέων να κατοικήσουν ή να μετοικήσουν στις κοινότητες.

Το έργο ανάπλασης του Πυρήνα της Κοινότητας Γουρρίου, το οποίο σε λίγο θα εγκαινιάσουμε, αξιολογήθηκε και προωθήθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο, ως έργο προτεραιότητας. Η μελέτη, ωρίμανση και υλοποίησή του έγινε με τον συντονισμό και την καθοδήγηση της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας.

Στόχος του έργου είναι να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, να δημιουργήσει μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα του αγροτουρισμού νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Είναι με χαρά που αναφέρω ότι σε τέσσερις μήνες περίπου θα ξεκινήσει ακόμα ένα έργο στην κοινότητα, το οποίο έχει εγκριθεί ως συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης και αφορά στην κατασκευή πλατείας και χώρου στάθμευσης. Το έργο περιλαμβάνει επιπρόσθετα την ανέγερση περιπτέρων που θα λειτουργούν κάποιες ημέρες σαν Λαϊκή Αγορά. Με την υλοποίηση του εν λόγω έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2024, θα μπορούν οι παραγωγοί της περιοχής Πιτσιλιάς και Ορεινής να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή, ενώ ο αγοραστής θα μπορεί να αγοράζει φρέσκα προϊόντα ή τα προϊόντα των  εργαστηρίων παρασκευής τοπικών προϊόντων που ήδη  δημιουργήθηκαν στην κοινότητα. Ταυτόχρονα, θα μπορεί ο επισκέπτης να σταθμεύσει για να μπορεί να επισκεφθεί τις ταβέρνες που έχουν λειτουργήσει στην κοινότητα, να επισκεφθεί τον αξιόλογο πυρήνα που εγκαινιάζουμε σήμερα, να επισκεφθεί την παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το εργαστήρι υφαντικής η να διανυκτερεύσει στους ξενώνες και αγροτουριστικά καταλύματα που άρχισαν να δημιουργούνται στην Κοινότητα.

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι αυτό το έργο αποτελεί μέρος σειράς έργων που, μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, εκτελέστηκαν πρόσφατα ή εκτελούνται στις ορεινές κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας, δημιουργώντας συνέργειες μεταξύ τους και αποτελούν δράσεις που συνάδουν πλήρως με τον στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης για στήριξη των ορεινών μας περιοχών. Ενδεικτικά να αναφέρω την ανάπλαση του πυρήνα της Κοινότητας Φαρμακά και την ανάπλαση του πυρήνα της Κοινότητας Άλωνας που βρίσκονται υπό εκτέλεση, την ανάπλαση του πυρήνα της Κοινότητας Αγίου Επιφανείου που ξεκινά σε λίγους μήνες, καθώς και τη λειτουργία της στέγης Ηλικιωμένων στο Παλαιχώρι που άρχισε πριν δύο μήνες, ενός έργου αξίας €3.5 εκατομμυρίων περίπου. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις από μέρους της Πολιτείας θα συμβάλουν στην ήδη διαφαινόμενη άρση της αστυφιλίας στις ορεινές κοινότητες, ενώ σε αρκετές ορεινές κοινότητες ήδη παρατηρείται και σταδιακή ανάκαμψη του πληθυσμού.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι για την προώθηση πρωτοβουλιών για την ωρίμανση και υλοποίηση τέτοιων έργων, η συμβολή των Τοπικών Αρχών είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι προσπάθειες των Τοπικών Αρχών για βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων διευκολύνσεων στους πολίτες τους, συναντούν την ένθερμη και έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εσωτερικών, του οποίου οι μηχανισμοί και κυρίως μέσω των Επαρχιακών Διοικήσεων, συνδράμουν ποικιλοτρόπως στις προσπάθειες αυτές.

Σήμερα παραδίδεται και επίσημα στους κατοίκους της Κοινότητας Γουρρίου ένα έργο που είναι απότοκο της αποτελεσματικής και παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απευθύνομαι σε όλους όσοι συνέβαλαν στο σημερινό αποτέλεσμα και εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την προσπάθεια που έχει καταβληθεί.

Συγχαίρω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για το ζήλο και τις επίμονες προσπάθειες και ενέργειες τους για προώθηση των προτάσεων τους για υλοποίηση του Έργου, με γνώμονα πάντοτε την ουσιαστική αναβάθμιση του πυρήνα της κοινότητας τους, καθώς επίσης τον Έπαρχο και το προσωπικό της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας που υλοποίησαν και ολοκλήρωσαν το Έργο με επιτυχία.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την εδώ παρουσία σας, να ευχηθώ όπως η ολοκλήρωση του Έργου συμβάλει θετικά στην πρόοδο της Κοινότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και να σας διαβεβαιώσω ακόμα μια φορά για το συνεχές ενδιαφέρον και την αμέριστη συμπαράσταση της Κυβέρνησης μας σε κάθε φιλοπρόοδη προσπάθειά σας.

Σας ευχαριστώ.

_____________

Σημ.: Ο χαιρετισμός εκφωνήθηκε, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, από τον Έπαρχο Λευκωσίας κ. Ανδρέα Χατζηπάκκο.

(ΕΦυς)