Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2023 15:27

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Νομοθεσίας και Προέδρου της ΕΙΦ κας Λουίζας Χριστοδουλίδου-Ζανέττου στην τελετή βράβευσης διαγωνισμού της ΕΙΦ και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΙΦ), χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στη σημερινή τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών των σχολείων Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Η Επιτροπή μας, αντιλαμβανόμενη τον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα, σε διαχρονικά αγαστή συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, και ειδικότερα τη Διατμηματική Επιτροπή Φύλου, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κάθε χρόνο διεξάγει διαγωνισμό για μαθητές και μαθήτριες, επιλέγοντας κάθε φορά θέματα, τα οποία σχετίζονται με διάφορες πτυχές της αρχής της ισότητας των φύλων.

Αναμφίβολα, η εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την προώθηση της ισότητας των φύλων, αφού μέσω της ορθής διαπαιδαγώγησης και καθοδήγησης, μπορούν σταδιακά να εξαλειφθούν τα έμφυλα στερεότυπα και οι αντιλήψεις, όπως επίσης και οι κοινωνικά διαμορφωμένοι ρόλοι των δύο φύλων.

Οι σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές, στοχεύουν στη διαμόρφωση πολιτών απαλλαγμένων από στερεοτυπικές αντιλήψεις και διακρίσεις οποιασδήποτε μορφής, ενώ παράλληλα λειτουργούν και ως ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης παραβατικών συμπεριφορών και εκδηλώσεων μίσους προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Στο κομμάτι της ισότητας των φύλων είναι σημαντικό τα παιδιά να ενημερώνονται από μικρή ηλικία, ούτως ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν τον αντίκτυπο των στερεοτύπων στην κοινωνία, αλλά και να μπορούν να είναι απαλλαγμένα από παρωχημένες αντιλήψεις.

Φέτος, οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων μας, κλήθηκαν να περιγράψουν ένα σχολικό περιβάλλον, στο οποίο όλα τα παιδιά τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φύλου, έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και νιώθουν προστατευμένα και ελεύθερα χωρίς διακρίσεις.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για την ύπαρξη έμφυλων ανισοτήτων, στερεοτύπων και διακρίσεων στη σχολική ζωή και του πώς αυτά μπορούν να αποδομηθούν, ώστε να υπάρχει ισότητα ευκαιριών. Κάθε παιδί μπορεί μέσα από τις δικές του σκέψεις και προβληματισμούς να αποδώσει αυτό που το ίδιο πιστεύει ότι είναι το ιδεατό.

Αν και ο διαγωνισμός έχει ως επίκεντρο τα παιδιά οφείλω να πω ότι κάθε χρόνο, μέσα από τις εκθέσεις των παιδιών μαθαίνουμε και εμείς οι ίδιοι μαζί τους, αφού η αθωότητα και η ενσυναίσθηση που διακατέχει τα παιδιά και τους/τις νέους/νέες, μας διδάσκει και εμάς και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Αδιαμφισβήτητα, οι νέοι/νέες μας, είναι το μέλλον του τόπου μας και βασιζόμαστε σε αυτούς.

Αγαπητά μου παιδιά,

Η σημερινή τελετή βράβευσης, είναι αφιερωμένη σε όλους εσάς που συμμετείχατε στον διαγωνισμό. Είστε οι πρωταγωνιστές/στριες της εκδήλωσης αυτής και πρέπει να νιώθετε χαρούμενοι/ες και περήφανοι/ες. Εκ μέρους της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, σας συγχαίρουμε, πρωτίστως για τις εξαιρετικές σας ιδέες και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό, αλλά και που βρίσκεστε εδώ για να παραλάβετε το βραβείο σας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς και όλες τις εκπαιδευτικούς που βοήθησαν τα παιδιά, με τις συμμετοχές τους στον διαγωνισμό, αλλά και τους γονείς/συγγενείς που τα συνόδευσαν σήμερα εδώ. Να χαίρεστε τα παιδιά σας!

Θα ήταν μεγάλη παράλειψή μου, αν δεν αναφερόμουν στην πολύτιμη βοήθεια της κας Χατζηκακού και των μελών της Διατμηματικής Επιτροπής Φύλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, για την άψογη συνεργασία που είχαμε και φέτος. Τους ευχαριστώ όλους και όλες. Και βεβαίως ένα ευχαριστώ στην Υπουργό Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας για τη στήριξη προς τον διαγωνισμό αυτό, που πλέον έγινε θεσμός, και στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη στήριξή του στην Επιτροπή μας και για τα δώρα των διακριθέντων μαθητών.

 

(ΜΒ/ΣΧ)