Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2023 21:02

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, εκ μέρους του ΠτΔ, στην τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου

Είναι ιδιαίτερη η τιμή να βρισκόμαστε απόψε στην τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, μαζί με τον φίλο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου, για να μεταφέρουμε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί.

Θα θέλαμε με την παρουσία μας να εκφράσουμε τόσο την προσωπική μας εκτίμηση, όσο και την εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, για το σοβαρό επιστημονικό έργο που επιτελείται σε αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο συμπληρώνει ήδη οκτώ χρόνια ζωής και προσφοράς στην Εκκλησία και στον τόπο μας.

Δεν θα μπορούσαμε, βέβαια, να μην μνημονεύσουμε τον εμπνευστή και ιδρυτή της Σχολής, μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χρυσόστομο Β΄. Η τόλμη και η αποφασιστικότητά του συνετέλεσαν τα μέγιστα ώστε, το 2015, να υλοποιηθεί, με την ίδρυση αυτής της Σχολής, ένας μακροχρόνιος πόθος της Εκκλησίας της Κύπρου. Η επιτυχής διαχείριση αυτής της κληρονομιάς θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον ιδρυτή της Σχολής αυτής.

Παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας της, η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου έχει καταφέρει να καθιερωθεί στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου μας, όχι μόνο ως ένα σοβαρό και στοχοπροσηλωμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα, αλλά και ως ένα ίδρυμα που το χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια, η ποιμαντική διακονία και η κοινωνική ευαισθησία. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τη δραστηριοποίηση της Θεολογικής Σχολής στην κοινωνική προσφορά, σε ερευνητικά προγράμματα με κρατούμενους και δεσμοφύλακες και σημειώνουμε ιδιαίτερα την ερευνητική δράση της Σχολής στην περιβαλλοντική αειφορία και στην οικολογική ευαισθητοποίηση. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως κατάφερε ένα νεοσύστατο και μικρό σε μέγεθος ίδρυμα να αναπτύξει μια τόσο μεγάλη θεολογική δράση και να ανταποκρίνεται με  επιτυχία στις προσδοκίες και στις επιδιώξεις της Εκκλησίας, της πολιτείας αλλά και της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η Πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας επιθεωρεί τακτικά και παρακολουθεί την πορεία ανάπτυξης της Θεολογικής Σχολής. Μέσω του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση παρακολουθεί την ποιοτική ανάπτυξη της Σχολής και την ανταπόκρισή της στα καθορισμένα επίπεδα ποιότητας. Επίσης, μέσω του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών έχει προχωρήσει στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, που κατέθεσαν απόφοιτοί της. Πρόσθετα, μέσω του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης παρέχει τις οικονομικές δυνατότητες και τη στήριξη για ανάπτυξη διεθνών συνεργιών σε σωρεία θεματικών. Μακροχρόνιος στόχος της κυπριακής πολιτείας είναι η καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού και διεθνούς κέντρου ανώτερης εκπαίδευσης και έρευνας. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την ενεργητική εμπλοκή της Θεολογικής Σχολής στην υλοποίηση του στόχου αυτού.

Η διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιτυγχάνεται στο ίδρυμα αυτό με συστηματικό τρόπο. Η ανάπτυξη της Σχολής και η πορεία της προσελκύει ήδη ευρωπαϊκές και άλλες χρηματοδοτήσεις για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας, ενισχύει το πολιτιστικό υπόβαθρο του λαού μας και συνεισφέρει στην καθιέρωση της Κύπρου ως ενεργού μέλους και ισάξιου εταίρου στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές περιβάλλον.

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Θεολογίας» και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα» τυγχάνουν πλήρους αναγνώρισης από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς. Μέσω των προγραμμάτων αυτών, καθώς και μέσω άλλων συναφών δράσεων, που αναλαμβάνει και υλοποιεί η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, εδραιώνεται μια δυναμική παρουσία του οργανισμού, τόσο στο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, όσο και ευρύτερα στην κοινωνία. Η Σχολή, φαίνεται να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και να συμβάλλει, μέσα από τις δράσεις που αναλαμβάνει, στην ανάπτυξή της. Είναι ένα ίδρυμα που εμπνέει σεβασμό για το ήθος και την προσφορά του.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Με την αποψινή τελετή ολοκληρώνεται με επιτυχία ο κύκλος σπουδών που επιλέξατε και ανοίγονται για εσάς καινούριοι ορίζοντες. Χαιρετίζουμε τον προσωπικό αγώνα και τα επιτεύγματα του καθενός από εσάς ξεχωριστά. Σας ευχόμαστε, από καρδιάς, να αξιοποιείτε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτήσατε και να απολαμβάνετε τον πολύτιμο χρόνο της ζωής δημιουργικά με υγεία, χαρές και πολλές επιτυχίες.

Μακαριώτατε,

Εκφράζω τις προσωπικές μου ευχαριστίες και μεταφέρω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιτυχημένη πορεία και τα επιτεύγματα της Θεολογικής Σχολής. Αναγνωρίζουμε παράλληλα τον ευγενή και ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Εκκλησία της Κύπρου και εσείς προσωπικά στην κυπριακή εκπαίδευση. Ως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Θεολογικής Σχολής θα πρέπει σήμερα να νιώθετε ιδιαίτερη τιμή και καταξίωση. Η μικρή αυτή Σχολή, τόσο με το έργο της, όσο και με τους χώρους της, αποτελεί ένα στολίδι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου.

Συγχαίρω, κλείνοντας, το ακαδημαϊκό και το διοικητικό προσωπικό της Θεολογικής Σχολής για το πολύπλευρο επιστημονικό και πνευματικό τους έργο. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή πρόοδο, τόσο στους αποψινούς αποφοίτους όσο και στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ευχαριστώ.

(ΜΓ)