Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-06-2023 10:16

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην ημερίδα με θέμα το πακέτο νομοθεσιών της ΕΕ για τη δέσμη «Προσαρμογής Στόχων στο 55%» («Fit for 55»)

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Αγαπητοί Συνάδελφοι Βουλευτές και Βουλεύτριες,
Κυρίες και Κύριοι
Φίλες και Φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή ημερίδα που διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων με θέμα την δέσμη ευρωπαϊκών νομοθετημάτων για τη «Προσαρμογή στο Στόχο του 55%», ευρύτερα γνωστής κι’ ως δέσμης μέτρων  «Fit for 55».

Αν και είμαι βέβαιη ότι στους περισσότερους από εσάς η έννοια του «Fit for 55» δεν ηχεί πλέον ξένη στα αυτιά, με τη σημερινή ημερίδα ευελπιστούμε και στοχεύουμε σε μια εκ βαθέων και ολιστική ενημέρωση του νομοθετικού σώματος αναφορικά με  τις σχετικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που επίκεινται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και  για τα εθνικά μέτρα και ενέργειες που θα κληθούμε συλλογικά να λάβουμε στο εγγύς μέλλον για την επιτυχή εφαρμογή των στόχων του «Fit for 55» στη χώρα μας.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ πρωτίστως τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώνεται η σημερινή ημερίδα, καθώς επίσης να απευθύνω θερμές ευχαριστίες σε όλους τους ομιλητές/τριες που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας να παρευρεθούν σήμερα και να προβούν στις δικές τους εισηγήσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια αντίδραση στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αφορούν το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί ακόμη να δράσει εγκαίρως. Η δεκαετία αυτή είναι η κρισιμότερη στιγμή για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού προς το συμφέρον της υγείας και της ευημερίας όλων

Είναι με αυτή την πεποίθηση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατύπωσε το λεκτικό για το όραμα και τη δέσμευσή της υπέρ της πράσινης μετάβασης σ’ ολόκληρη την επικράτεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Κύπρος, ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει απλά την νομική υποχρέωση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει το όραμα αυτό, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας οφείλει να το αγκαλιάσει, να γίνει συμμέτοχος και να καταστεί ενεργός συνδιαμορφωτής του.

Η έννοια της πράσινης μετάβασης δεν αφορά, εξάλλου, μόνο σε νομοθετήματα, χρονοδιαγράμματα, στόχους και αριθμούς, αλλά στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας και αντίληψης, με την οποία θα πορευόμαστε και θα πολιτευόμαστε συλλογικά ως κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, η δέσμη νομοθετικών μέτρων «Fit for 55» αποτελεί την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της ενωσιακής νομοθεσίας στους τομείς του κλίματος, της ενέργειας, των μεταφορών, των κτιριακών υποδομών, των καυσίμων και της χρήσης γης και δασοκομίας, η οποία σε συνάρτηση με άλλα μέτρα και νομοθετήματα, στοχεύουν στην υλοποίηση της ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της επίσης γνωστής «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» (European Green Deal) που έχει ως καταληκτικό στόχο την κλιματική ουδετερότητα της Ένωσης μέχρι το 2050.

Με άλλα λόγια, το «Fit for 55» δεν είναι παρά οι νομοθετικές ράγες πάνω στις οποίες θα κινηθούν τα Κράτη Μέλη για την επίτευξη του εξαιρετικά φιλόδοξου στόχου της μείωσης των καθαρών εκπομπών θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 σε χρονικό ορίζοντα το - όχι τόσο μακρινό  - 2030.

Οι νομοθετικές προτάσεις που συναποτελούν το Fit for 55  αφορούν ειδικότερα:

  • Την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και των θαλάσσιων μεταφορών
  • Τη δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου Κλιματικής Δράσης
  • Την αναθεώρηση του Κανονισμού Επιμερισμού των Προσπαθειών και των Κανονισμών σχετικά με τα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές άνθρακα από οχήματα και τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από δραστηριότητες χρήσης γης και δασοπονίας.

Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται επίσης:

  • Η δημιουργία του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM),
  • Η θέσπιση του Κανονισμού για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων
  • Η Αναθεώρηση της Οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας, καθώς και
  • Οι τροποποιήσεις των Οδηγιών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για την Ενεργειακή Απόδοση
  • Οι πρωτοβουλίες για τον κανονισμό σχετικά με τα βιώσιμα καύσιμα στις αερομεταφορές και στις θαλάσσιες μεταφορές αντίστοιχα.

Φίλες και Φίλοι,

Από τα πιο πάνω, είναι εμφανές ότι το «Fit for 55» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πολύπτυχα και περίπλοκα νομοθετήματα, με έντονο τεχνικό και επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς και ποικίλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και προεκτάσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, για να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις νομοθετικές αυτές προκλήσεις και για να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, η υπεύθυνη και ουσιαστική συμβολή του κοινοβουλίου είναι απαραίτητη. Ως νομοθέτες έχουμε κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουμε στη θέσπιση του απαραίτητου και απαιτητικού αυτού νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου και στην εν γένει επιτυχή εφαρμογή των μέτρων του Fit for 55 στην Κύπρο.

Συναισθανόμενοι έτσι, το βάρος και την ευθύνη που μας αναλογεί ως νομοθετικό σώμα, οφείλουμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για τη φύση και το περιεχόμενο των νομοθετικών αυτών μεταρρυθμίσεων και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε άρτια στο θεσμικό μας καθήκον σε μια διαδικασία στην οποία, ομολογουμένως, ο χρόνος δεν θα είναι σύμμαχός μας.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική και να διαπνέεται από πνεύμα συνεργασίας τόσο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων εντός του Κοινοβουλίου, όσο και σε συνέργεια με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και συνεκτική πράσινη μετάβαση σε όλους τους επηρεαζόμενους τομείς. 

Ταυτόχρονα, ως εκπρόσωποί του λαού, δεν λησμονούμε το καθήκον μας για την σωστή και ειλικρινή ενημέρωση των πολιτών της Κύπρου για τις δραστικές αλλαγές που επέρχονται με τη διαβεβαίωση ότι θα δουλέψουμε σκληρά για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία των ευάλωτων ομάδων και την προστασία της ανταγωνιστικότητας της αγοράς.

Κυρίες και Κύριοι,

Καθώς στο ευρωπαϊκό επίπεδο ο κύβος ερρίφθη, η επιτυχία της χώρας μας στην υλοποίηση των πολιτικών της πράσινης μετάβασης είναι πλέον η μόνη επιλογή με μοναδικό γνώμονα τα καλώς νοούμενα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα της χώρας και του λάου μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας συνείδησης.

Σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας σήμερα και εκφράζω την βεβαιότητα ότι η σημερινή συζήτηση θα αποβεί χρήσιμη και παραγωγική.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)