Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-06-2023 10:35

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων – 26 Ιουνίου

Η ανθρωπότητα γιορτάζει σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων. Η προαναφερθείσα εορτή καθιερώθηκε πριν από 21 ακριβώς χρόνια και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου του 1998 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη των Θυμάτων Βασανιστηρίων, αφού το 1987 τέθηκε σε εφαρμογή η Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.

Τα βασανιστήρια αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προαναφερθείσα σύμβαση ορίζεται ότι κάθε κράτος – μέρος λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για να προλαμβάνει πράξεις βασανιστηρίων σε κάθε εδαφική περιοχή που υπάγεται στη δικαιοδοσία του, καθώς και ότι καμιά απολύτως εξαιρετική περίσταση δεν μπορεί να προβληθεί ως δικαιολογία για βασανιστήρια.

Η Κύπρος κύρωσε τη Σύμβαση με τους Νόμους 235/90, 35(ΙΙΙ)/93 και 36(ΙΙΙ)/2002 και στη συνέχεια, με τον Νόμο 2(III)/2009, κυρώθηκε και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης.

Μία από τις θεσμικές αρμοδιότητες του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας αποτελεί η παρακολούθηση, προετοιμασία, εποπτεία και ενεργός συμμετοχή, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας, σε Περιοδικές Εκθέσεις για τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διεθνείς Συμβάσεις. Οι υποχρεώσεις απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που υπεγράφησαν από την Κύπρο και που έχουν ως στόχο την προαγωγή και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επί τούτου, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, έχοντας την ευθύνη για την υποβολή της 6ης Εθνικής Έκθεσης της Δημοκρατίας κατά των Βασανιστηρίων σύμφωνα με το άρθρο 19 της σχετικής Σύμβασης μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2023, έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες για την κατάρτισή της. Η Εθνική Έκθεση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας για την εξάλειψη κάθε μορφής βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης σε θέματα που αφορούν βία, συνθήκες κράτησης κρατουμένων, εμπορία και εκμετάλλευση προσώπων και πρόληψη και διαχείριση οικογενειακής βίας, με γνώμονα πάντοτε τον σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Περαιτέρω, η Επίτροπος Νομοθεσίας, ως η αρμόδια Επίτροπος, αναμένεται να κληθεί στο προσεχές μέλλον για την παρουσίαση και υποστήριξη της εν λόγω Εθνικής Έκθεσης κατά των Βασανιστηρίων σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με ομάδα υψηλόβαθμων λειτουργών.

(ΑΦ/ΣΧ)