Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-07-2023 12:53

Εκδήλωση για την ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργώντας δομές για τη διαπολιτισμική ένταξη στην Κύπρο»

Το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, πραγματοποίησε την Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, εκδήλωση για την ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργώντας δομές για τη διαπολιτισμική ένταξη στην Κύπρο», που υλοποιείται από το Πρόγραμμα Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, τις Τοπικές Αρχές, τους Διεθνείς Οργανισμούς, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ΜΚΟ και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Την εκδήλωση χαιρέτησε η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης κα Μαρία Αδαμίδου, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κα Μυρτώ Ζαμπάρτα, ο επικεφαλής Unit 01 – Horizontal Policies, Directorate General for Structural Reform Support, της Ευρωπαικής Επιτροπής κος Ιωάννης Χατζηγιάννης και η Επικεφαλής της μονάδας των Διαπολιτισμικών Πόλεων από το Συμβούλιο της Ευρώπης κα Ivana d’Alessandro.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η αξιολόγηση του έργου «Δημιουργώντας δομές για τη διαπολιτισμική ένταξη στην Κύπρο» με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του, η παρουσίαση των δράσεων που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του έργου αυτού και το μέλλον της διαπολιτισμικής ένταξης σε τοπικό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές και οι δραστηριότητες των τοπικών διαπολιτισμικών δικτύων για την ένταξη που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου αυτού, όπως η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, ο καθορισμός στόχων και τομεακών πεδίων δράσης, καθώς και η δημιουργία σχεδίων δράσης ανά επαρχία. Στη συνέχεια, συζητήθηκε η επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Μαρτίου 2023 στις διαπολιτισμικές πόλεις της Βαρκελώνης και της Santa Coloma De Gramenet της Ισπανίας, από Δημάρχους και Αντιδημάρχους πόλεων της Κύπρου και ακολούθησε συντονισμένη συζήτηση μεταξύ των τοπικών παραγόντων που ταξίδεψαν στην Ισπανία για τις διαπολιτισμικές πρακτικές των πόλεων αυτών. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι αρκετές καλές πρακτικές που ακολουθούν οι πόλεις αυτές, όπως η πρόσβαση των ατόμων με μεταναστευτική βιογραφία στην παιδεία, την υγεία και την εργασία κάτω από την καθοδήγηση των τοπικών αρχών θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και σε πόλεις της Κύπρου με τη στήριξη της πολιτείας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δύο παρουσιάσεις. Η πρώτη παρουσίαση αφορούσε το πρότυπο εργαλείο παρακολούθησης κοινωνικής συνοχής, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει εργαλείο μέτρησης των δράσεων ένταξης που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν τα διαπολιτισμικά δίκτυα. Στη δεύτερη και τελευταία παρουσίαση, παρουσιάστηκαν τρία εγχειρίδια που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Στα εγχειρίδια αυτά αναλύεται το νομικό πλαίσιο της εργοδότησης αιτητών ασύλου και προσφύγων, καθώς και τα δικαιώματα τους ως εργαζόμενοι στην Κύπρο.

Στο καταληκτικό σχόλιο της εκδήλωσης, ο προεδρεύων της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ένταξη των Μεταναστών κος Μιχάλης Μπέης ανέφερε ότι το έργο θα συνεχιστεί, με συγχρηματοδότηση και πάλι από την ΕΕ και την Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων, ενώ ο φορέας υλοποίησης και συνεργάτης στο έργο αυτό θα είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Μονάδα Διαπολιτισμικών πόλεων. Αναφέρθηκε, επίσης, και στις παρουσιάσεις των διαπολιτισμικών δικτύων, λέγοντας ότι σκοπός είναι να συνεχιστεί η στήριξη των περιφερειακών δικτύων στην υλοποίηση των στρατηγικών που έχουν σχεδιάσει, ενώ όπως ανέφερε η δουλειά που έγινε από τα δίκτυα αυτά θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο. Όπως είπε, με τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα εκπονηθεί στην Κύπρο ολοκληρωμένη στρατηγική ένταξης, η οποία θα διαμορφωθεί βασισμένη στις αρχές της διαπολιτισμικής ένταξης: ισότητα, αναγνώριση της διαφορετικότητας, θετική αλληλεπίδραση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και έθεσε τον τελικό στόχο «να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας για μια πολυσυμμετοχική πολυεπίπεδη, από κάτω προς τα πάνω, διαπολιτισμική ένταξη στην Κύπρο».

(ΝΓ/ΣΧ)