Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2023 08:53

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου στην εκδήλωση για την ανάπτυξη του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς και για την Πρόληψη των Πυρκαγιών, χθες

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω την αποψινή συγκέντρωση του Συμπλέγματος Κοινοτήτων της Νότιας Πιτσιλιάς, η οποία πραγματοποιείται με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς στις κοινότητές σας, καθώς επίσης και την ευαισθητοποίηση των Παρατηρητών της Γειτονιάς στην Πρόληψη Πυρκαγιών. 

Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς αποτελεί μία εξαιρετικά σύγχρονη και σημαντική στρατηγική πρόληψης του εγκλήματος, η οποία βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στην ενεργό και εθελοντική συμμετοχή των πολιτών. Παράλληλα, απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία του θεσμού είναι η δημιουργία και εδραίωση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ των Υπηρεσιών του Κράτους, των Τοπικών Αρχών και των Πολιτών τους, με στόχο την ενδυνάμωση του επιπέδου ασφάλειας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος εφαρμόζεται σε Παγκύπρια βάση από το 2011, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει αποτελεσματικά, τόσο στην πρόληψη του εγκλήματος, όσο και στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Για αυτό τον λόγο, η συμβολή σας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των καταστροφικών πυρκαγιών που ταλανίζουν κάθε καλοκαιρινή κυρίως περίοδο τη χώρα μας θεωρούμε ότι θα είναι καταλυτική.

Παρακολουθώντας με ιδιαίτερη ανησυχία τις αισθητές επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, κυρίως σε ότι αφορά στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών, και έχοντας υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας που κόστισαν ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της τη συνεχή αξιολόγηση και ενίσχυση του τομέα της πυροπροστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και εξαργυρώνοντας στον καλύτερο δυνατό βαθμό το συμβόλαιο που έχουμε συνάψει με όλους εσάς, την κοινωνία των πολιτών, επενδύουμε στη συνεργασία σας και στην ενίσχυση της ενεργού σας δράσης για την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση του επιπέδου πυροπροστασίας στις κοινότητες σας, στα δάση μας και στο φυσικό μας περιβάλλον.

Αναγνωρίζοντας ότι ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης, έχει συνδράμει καθοριστικά στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος, αποφασίσαμε να διευρύνουμε, να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε τη λειτουργία του θεσμού αυτού προς όφελος της κοινωνίας.

Γι’ αυτό, καλώ όλους εσάς, τους χιλιάδες καταγεγραμμένους Παρατηρητές αλλά και όλους όσους επιθυμείτε να αποκτήσετε την ιδιότητα του Παρατηρητή, να συστρατευτείτε και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να γίνετε η προέκταση των παρατηρητηρίων και των άλλων μέσων επιτήρησης, όχι μόνο για τον έγκαιρο εντοπισμό και ενημέρωση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή όπου διαμένετε και δραστηριοποιείστε, αλλά και για την ενημέρωση σχετικά με τυχόν λανθασμένες ή και ύποπτες ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες δυστυχώς αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα συνεχίσει να ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την επέκταση του θεσμού του Παρατηρητή, αξιολογώντας και αναθεωρώντας τον θεσμό, με στόχο τη συνεχή του αναβάθμιση, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη δράση στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, η οποία θα περιλαμβάνει, τόσο τον τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης ενημέρωσης για την άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων Υπηρεσιών, όσο και τη δέσμευση συνεχούς, εξελισσόμενης συμμετοχής του κάθε δήμου/κοινότητας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κυπερούντας για τη φιλοξενία της αποψινής εκδήλωσης. 

Φίλες και φίλοι παρατηρητές,

Η μέριμνα για την προστασία της κάθε σπιθαμής της γης μας από κάθε μορφής κινδύνους είναι ζήτημα ουσιώδους σημασίας για την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση και ως εκ τούτου τα μέτρα πυροπροστασίας αποτελούν ευθύνη όλων μας. Η δική σας συμβολή αναμφίβολα θα συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση της πυρασφάλειας ολόκληρης της κοινωνίας που ξεκινά από την κάθε γειτονιά, τη δική σας γειτονιά.

Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι καλό και ασφαλές καλοκαίρι.

(ΝΓ/ΕΧΡ)