Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-07-2023 19:53

Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Δόξας Κωμοδρόμου στην εκδήλωση της Επαρχιακής Γραμματείας Πολυτέκνων Λάρνακας για την Πολύτεκνη Οικογένεια

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση αφιερωμένη στην πολυμελή οικογένεια και ιδιαίτερα στα παιδιά, τα οποία θα φοιτήσουν στην Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου κατά τη φετινή χρονιά.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την Επαρχιακή Γραμματεία Πολυτέκνων Λάρνακας για τη διοργάνωση της παρούσας δράσης, καθώς πρόκειται για μια εκδήλωση που αναγνωρίζει την προσφορά των πολυτέκνων στην κοινωνία μας, την οποία, ως Πολιτεία, οφείλουμε να τιμούμε μέσα από ουσιαστικές ενέργειες και αποφάσεις.

Όπως γνωρίζετε, στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη γινόταν εξ αρχής αναφορά στην κάλυψη των προσδοκιών της κυπριακής κοινωνίας σε πολιτικές και προτεραιότητες που αφορούν, μεταξύ πολλών άλλων, και την έμπρακτη και στοχευμένη κοινωνική πολιτική σε θέματα πολυτέκνων.

Αυτό δεν έμεινε στα χαρτιά, αφού η Υφυπουργός Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου ανακοίνωσε πριν από την ολοκλήρωση των 100 πρώτων ημερών της νέας διακυβέρνησης ότι, με στόχο την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, αλλά και τη στήριξη των πολύτεκνων, αυξάνονται οι κοινωνικές παροχές για τους πολύτεκνους, όπως το Τιμητικό Επίδομα Πολύτεκνης Μάνας κατά €50 προς όφελος 16.000 πολύτεκνων μητέρων.

Εγκρίθηκε, επίσης, η παραχώρηση εφάπαξ ποσού σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα που λαμβάνουν ήδη επίδομα τέκνου, για σκοπούς κάλυψης μέρους των εξόδων τους κατά τη θερινή περίοδο. Της εφάπαξ χορηγίας επωφελούνται πέραν των 25.000 παιδιών, με συνολική δαπάνη περίπου δυο εκατομμυρίων ευρώ. 

Αγαπητοί γονείς,

Προέρχομαι από πολύτεκνη οικογένεια (τετραμελή) και γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, όπως πολύ καλά γνωρίζω και τις προκλήσεις που έχετε ενώπιόν σας και που ενδεχομένως επηρεάζουν τόσο εσάς όσο και τα ίδια τα παιδιά.

Η οικονομική πίεση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η διατροφή και η στέγαση για πολλά παιδιά μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό οικονομικό φορτίο για τους γονείς. Μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να προσφέρουν επαρκή ατομική προσοχή και χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστά, λόγω του μεγάλου αριθμού τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης και έλλειψης προσωπικής προσοχής από τους γονείς.

Οι πολύτεκνες οικογένειες μπορεί να αντιμετωπίζουν και κοινωνικό αποκλεισμό ή διακρίσεις, ενώ η κοινωνία μπορεί να μην είναι πάντα επικεντρωμένη στην υποστήριξη αυτής της μερίδας του πληθυσμού.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στις δυσκολίες στο να βρουν και να διατηρήσουν εργασία, ειδικά όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες να εξισορροπήσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. 

Παρόλα αυτά, η πολύτεκνη οικογένεια μπορεί να είναι πλούσια σε αγάπη και αληθινές σχέσεις μεταξύ των μελών της. Η μεγαλύτερη ποσότητα μελών δημιουργεί ποικιλία προσωπικοτήτων και χαρακτήρων, καθιστώντας την οικογένεια πιο πλούσια και ενδιαφέρουσα. Επίσης, οι αδελφικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν σε ισχυρούς δεσμούς που διαρκούν για όλη τη ζωή.

Η εμπειρία της πολύτεκνης οικογένειας μπορεί να διδάξει τις αξίες της ανιδιοτέλειας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Οι παιδικές ηλικίες που συνυπάρχουν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να μοιράζονται και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες.

Επιπλέον, η πολύτεκνη οικογένεια μπορεί να προσφέρει στα παιδιά πιο διευρυμένη υποστήριξη στις διάφορες πτυχές της ζωής τους. Οι γονείς μπορούν να διαδραματίζουν διαφορετικούς ρόλους και να παρέχουν τις διαφορετικές επιδεξιότητές τους, προσφέροντας ένα πλούσιο περιβάλλον ανάπτυξης για τα παιδιά τους.

Ο πληθυσμός μιας χώρας αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική της ανάπτυξη, και η μείωση του πληθυσμού αλλά και η γήρανσή του αποτελούν μείζονες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού.

Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.  Πρέπει να ενσκήψουμε στο πρόβλημα και να μελετήσουμε πιθανά μέτρα προς αντιμετώπισή του, καθώς είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και απειλεί το μέλλον του τόπου μας.

Παρά την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της, η Κύπρος αντιμετωπίζει σήμερα αυτή ακριβώς την πρόκληση που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ευημερία της. Ο πληθυσμός της Κύπρου δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση. Αυτή η τάση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη οικονομική ανάπτυξη, υποβάθμιση του προνομίου του κοινωνικού συστήματος και μείωση του δυναμικού για καινοτομία και ανάπτυξη.

Οι πρωταρχικοί λόγοι που συμβάλλουν στο δημογραφικό πρόβλημα είναι πολλαπλοί. Η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση του αναλογικού βάρους του πληθυσμού άνω των 65 ετών αποτελούν τα βασικά αίτια. Συνεπώς, απαιτούνται στρατηγικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Πρέπει να δράσουμε σε πολλούς τομείς, μεταξύ άλλων, και της περαιτέρω υποστήριξης της οικογενειακής πολιτικής.

Επισημαίνω τη σημασία της οικονομικής στήριξης για τις οικογένειες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της μητρότητας και της πατρότητας. Επίσης, η προσφορά παιδικών σταθεροποιητικών μέτρων, όπως προσιτές παιδικές στέγες, προσχολική μέριμνα και εκπαιδευτικές ευκαιρίες, μπορεί να ενθαρρύνει τους νέους γονείς να σχεδιάσουν το μέλλον των οικογενειών τους με αυτοπεποίθηση.

Επενδύοντας στην κατάρτιση των νέων ανθρώπων, μπορούμε να τους παρέχουμε τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Η διασφάλιση καλής ποιότητας εκπαίδευσης και ευκαιριών για μάθηση και ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου μας.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με συντονισμένες και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις. Η κοινωνία και οι πολιτικοί φορείς οφείλουν να συνεργάζονται για να αναπτύξουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές που θα ενθαρρύνουν τη δημογραφική ανάπτυξη και την ευημερία της Κύπρου.

Αντιμετωπίζοντας το δημογραφικό πρόβλημα, η Κύπρος μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και να δημιουργήσει ένα λαμπρό και ελπιδοφόρο μέλλον για τους πολίτες της. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας αναλάβουμε δράση.

Είμαι πεπεισμένη ότι η πολύτεκνη οικογένεια αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά παράλληλα φέρνει μαζί της μοναδικές ευκαιρίες για αγάπη, αλληλεγγύη και ανάπτυξη. Η ισορροπημένη υποστήριξη και η ενθάρρυνση της οικογενειακής συνοχής μπορούν να βοηθήσουν τις πολύτεκνες οικογένειες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αναπτύξουν μια ευτυχισμένη και ευημερούσα κοινότητα.

Προτού ολοκληρώσω αυτή τη σύντομη αναφορά, θα ήθελα απευθυνθώ και στα πρωτάκια που ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους και να τους ευχηθώ μια υπέροχη και δημιουργική χρονιά. Ξεκινάτε μια μοναδική περιπέτεια γνώσης και ανακαλύψεων, που θα σας προσφέρει αμέτρητες στιγμές χαράς και νέες φιλίες.

Ανοίξτε τη φαντασία σας, ανοίξτε τις καρδιές σας και ανακαλύψτε τον κόσμο γύρω σας. Μάθετε από τους δασκάλους σας, από τους γονείς,  από τους φίλους και από τις δικές σας εμπειρίες. Πάνω απ' όλα, να θυμάστε να διασκεδάζετε. Η παιδική ηλικία είναι μια αξιολάτρευτη περίοδος που θα σας μείνει αξέχαστη. Φροντίστε να δημιουργείτε όμορφες αναμνήσεις και να απολαμβάνετε κάθε στιγμή. Σας εύχομαι, λοιπόν, μια υπέροχη σχολική χρονιά γεμάτη γνώση, δημιουργία και χαμόγελα. Εσείς, τα πρωτάκια του Δημοτικού, είστε οι φωτεινές μας ελπίδες για ένα λαμπρό μέλλον.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά την Επαρχιακή Γραμματεία Πολυτέκνων Λάρνακας και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για την προσφορά των σχολικών τσαντών στα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Πολιτεία προχωρεί με ευαισθησία στα θέματα που σας απασχολούν και επεξεργάζεται συνεχώς τρόπους διευκόλυνσης και στήριξης εσάς, των πολύτεκνων οικογενειών.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

(ΡΜ/ΕΠ)