Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-08-2023 13:35

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης της ομογένειάς μας με στόχο την προώθηση των θέσεών μας στο Κυπριακό εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

 

Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, ερωτηθείς είπε: «To φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο της Διασποράς μας είναι το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί.

Έχουμε βιώσει τους αξιόλογους ομογενείς μας που διαπρέπουν είτε στα πολιτικά είτε στα επιχειρηματικά δρώμενα στις χώρες που διαμένουν.

Στόχος μας ως Κυβέρνηση είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πλευρό της Κύπρου, ανεξαρτήτως πόσα χρόνια είναι μακριά από την ιδιαίτερη τους πατρίδα.

Η δική μου συζήτηση μαζί τους θα είναι για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους απόδημούς μας προς ευαισθητοποίηση του κοινού στις χώρες τους, να αναπτύξουμε πιο στενές σχέσεις και με τα ΜΜΕ, ώστε να προβάλλονται οι θέσεις μας, η χώρα μας, με πρώτιστο στόχο την προώθηση του εθνικού μας προβλήματος και των θέσεών μας, για τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιδοθεί σε μια πολύ μεγάλη διπλωματική προσπάθεια. Eίναι προφανή τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή της ομογένειάς μας.

Σήμερα το απόγευμα θα απευθυνθεί στους συνέδρους ο Αμερικανός Γερουσιαστής κ. Robert Menendez που έχει ιδιαίτερα στενή σχέση με την ομογένεια και είναι συμπαραστάτης των αγώνων μας στην Κύπρο. Ένας από τους βασικότερους στόχους είναι η συστηματική προσπάθεια που η ομογένειά μας στις ΗΠΑ έχει κάνει ως προς την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κ. Menendez και πολλών άλλων που μας στηρίζουν».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Πύλα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Aυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα μετά την ομόφωνη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει αποσαφηνιστεί ξανά το καθεστώς της νεκρής ζώνης, αλλά και το απαράδεκτο των σχεδιασμών του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος. Εμείς παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, η Κυβέρνηση βρίσκονται διαρκώς σε διπλωματικές επαφές. Αυτό που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό είναι οτιδήποτε θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς της νεκρής ζώνης».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κ. Miroslav Jenča, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Jenča θα βρίσκεται στην Κύπρο ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Jenča αναφέρεται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και η επίσκεψή του «είχε προγραμματιστεί μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Guterres, αλλά και μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Κόμπου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό που εμείς θα καταστήσουμε σαφές, για ακόμη μια φορά, είναι την ετοιμότητά μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, την ειλικρινή μας βούληση για εποικοδομητικό διάλογο, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν σταματήσει αλλά και την άποψή μας, και χαιρετίζουμε ότι τη συμμερίζεται η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πως ο διορισμός ενός απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα  θα έχει υψηλή προστιθέμενη αξία, ιδιαίτερα σε αυτό το στάδιο.

ΡΜ/ΕΠ/ΣΧ