Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-09-2023 11:31

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο Συνέδριο για το έργο Blue – Greenway

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στα πλαίσια του έργου Blue – Greenway. Ένα έργο το οποίο συνδυάζει στεριά και θάλασσα και καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν τη ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη δημιουργία ευτροφισμού. Παράλληλα, το έργο αξιοποιεί τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις με σκοπό την ώθηση σε μια πιο πράσινη οικονομία με τη χρήση γαλάζιων και πράσινων κριτηρίων.

Οι προκλήσεις γύρω από το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία είναι πολλές και με αλληλένδετες αρνητικές επιπτώσεις. Το περιβάλλον αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και της ανάπτυξης στη σύγχρονη εποχή, με τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στον τομέα της τεχνολογίας και παραγωγής, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο πλανήτης από την αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων και την οικολογική καταστροφή.

Ως Κυβέρνηση, και ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχουμε θέσει υψηλούς στόχους και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις καθημερινά.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεών της. Στο επίκεντρο των προσπαθειών αυτών βρίσκονται οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίοι χρησιμεύουν ως σημεία αναφοράς για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τα θαλάσσια απορρίμματα, και ιδιαίτερα η πλαστική ρύπανση, απειλούν τους ωκεανούς, τη θαλάσσια ζωή, ακόμα και την ανθρώπινη υγεία μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Οι παραλίες αντιπροσωπεύουν τις κύριες πύλες εισόδου πλαστικών και άλλων απορριμμάτων στους ωκεανούς, ενώ σε συνδυασμό με τον μαζικό τουρισμό, αποτελούν απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον, ιδιαίτερα για τα νησιά της Μεσογείου.

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα της σύγχρονης εποχής είναι η σπατάλη τροφίμων, η οποία πολλές φορές είναι αλόγιστη. Είναι ένα πρόβλημα με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές παγκοσμίως.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα. Υιοθετήθηκε η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», που αποσκοπεί σε ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων. Στόχος της στρατηγικής αυτής είναι  η μείωση, στο 50%, της σπατάλης τροφίμων έως το 2030 ανά άτομο, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι επομένως να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας και να διασφαλίσουμε ένα μέλλον πιο ποιοτικό και φιλικό προς τη φύση που μας περιβάλλει. Αυτό απαιτεί συνεχόμενες δράσεις, τόσο μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά και μέσω της καλλιέργειας περιβαλλοντικής κουλτούρας.

Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν βασικούς στόχους μας και οι δράσεις που πραγματοποιούνται μέσω όλων αυτών των έργων όπως είναι το Blue – Greenway είναι σημαντικές αφού προσθέτουν το καθένα το δικό του λιθαράκι.

Μέσω του έργου Blue – Greenway αναμένεται να αναπτυχθούν μέτρα προστασίας της ρύπανσης των γλυκών υδάτων και της θάλασσας μέσω της μείωσης του θρεπτικού φορτίου, καθώς και να προωθηθούν πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες με γνώμονα την επίτευξη μιας πιο πράσινης, κυκλικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Πράσινες Συμβάσεις αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο και ισχυρό φορέα παρότρυνσης στην αγορά, παρέχοντας κίνητρα για την ανάπτυξη οικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της χρήσης χημικών και επικίνδυνων ουσιών, αφού λαμβάνεται υπόψιν ολόκληρος ο κύκλος ζωής τους.

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί αναλαμβάνουν πλέον συνειδητά την ευθύνη για εφαρμογή πρακτικών και δράσεων σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις δραστηριότητές τους, υιοθετώντας πιο βιώσιμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης και αναπτύσσοντας νέα πράσινα προϊόντα. Αυτό φαίνεται και μέσα από τις βραβεύσεις που πραγματοποιούνται για τις Πράσινες Συμβάσεις, ένας θεσμός ο οποίος ξεκίνησε το 2014 από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου.  

Το νομοθετικό πλαίσιο και οι πολιτικές του κράτους στοχεύουν και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και, κατ’ επέκταση, τη μείωση της ρύπανσης της στεριάς, των υδάτων και του αέρα. Όραμα μας είναι η συνεχής ενίσχυση της δυναμικής για προληπτική προστασία του περιβάλλοντος με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε η αναπτυξιακή πορεία της κοινωνίας μας να ενσωματώσει τις περιβαλλοντικές παραμέτρους σε μια προσπάθεια να καταστεί πραγματικά αειφόρος και αποτελεσματική.

Όλοι μαζί εργαζόμαστε για ένα πιο καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, με φιλικά προς αυτό προϊόντα και υπηρεσίες, για μια πιο πράσινη και κυκλική οικονομία.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εταίρους του έργου Blue – Greenway καθώς και την Ατλαντίς Κύπρου που εκπροσωπεί την Κύπρο στο εν λόγω έργο, για τις δράσεις τους αλλά και για τις καινοτόμες ιδέες τους, τις οποίες μοιράζονται μαζί με όλους εμάς στο σημερινό σεμινάριο.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ, είστε άτομα με ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση και έτοιμοι να συνεισφέρετε μέσα από τα καθήκοντα και τις πρωτοβουλίες σας, στα περιβαλλοντικά δρώμενα του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)