Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-09-2023 09:39

Σε εφαρμογή νέα Νομοθεσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών υπό πίεση

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ανακοινώνει ότι με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τίθενται σε πλήρη εφαρμογή, στις 15.9.2023, οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Συστήματα Ρευστών) Κανονισμοί του 2022 (Κ.Δ.Π. 305/2022).

Οι έλεγχοι των ατμολεβήτων και αεροθαλάμων και άλλων κατηγοριών εξοπλισμών υπό πίεση, περιλαμβανομένων και αγωγών μεταξύ εγκαταστάσεων, θα διενεργούνται πλέον από Ελεγκτές Συστημάτων υπό Πίεση που εξουσιοδοτούνται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Τα κύρια σημεία εφαρμογής των Κανονισμών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Όλοι οι εργοδότες που διαθέτουν εξοπλισμό υπό πίεση όπως καθορίζεται στους Κανονισμούς, π.χ. ατμολέβητες, αεροθαλάμους, δεξαμενές με υγροποιημένα αέρια και αγωγούς (περιλαμβανομένων των αγωγών με επικίνδυνα ρευστά) πρέπει να επικοινωνήσουν με εξουσιοδοτημένο Ελεγκτή Συστημάτων υπό Πίεση. Οι εξουσιοδοτημένοι Ελεγκτές θα ετοιμάσουν γραπτό Σχέδιο για τον περιοδικό έλεγχο του εξοπλισμού (δηλαδή θα καθορίσουν το είδος και τη συχνότητα των ελέγχων) και περιοδικά θα ελέγχουν τον εξοπλισμό.

Το Μητρώο των εξουσιοδοτημένων Ελεγκτών βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμεί να εγκριθεί ως εξουσιοδοτημένος Ελεγκτής πρέπει να συμπληρώσει και να αποστείλει σχετική αίτηση στον Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

 (ΕΠ/ΕΧΡ)