Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-09-2023 13:07

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρ Πόπης Κανάρη σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου του προστάτη

Είναι με μεγάλη μου χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση να χαιρετίσω την δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώνει το σωματείο Europa Uomo Κύπρου σε συνεργασία με το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου του προστάτη.

Το Europa Uomo Κύπρου επιτελεί ένα σύνθετο και πολύπλευρο ανθρωπιστικό έργο, στοχεύοντας με τις δράσεις του και τις υπηρεσίες του στον άνθρωπο με καρκίνο του προστάτη και στην οικογένεια του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθένειας του. Το Europa Uomo ευαισθητοποιεί για τον καρκίνο του προστάτη εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια μέσα από πολύπλευρες ενέργειες και δράσεις. Σας  οφείλουμε ευγνωμοσύνη και ένα τεράστιο ευχαριστώ για το διαχρονικό σας έργο και τους ευγενείς στόχους που θέτετε και υλοποιείτε.

Φίλες και φίλοι,

Ο καρκίνος του προστάτη, σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, αποτελεί τη συχνότερη ογκολογική πάθηση στον αντρικό πληθυσμό, αφού ένας στους έξι άνδρες θα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του, κυρίως στις ηλικίες άνω των 50.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου, στην Κύπρο εντοπίζονται και καταγράφονται περίπου 540 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη (μέσος όρος πενταετίας 2016-2020) . Το 2019 και 2020 παρατηρήθηκε αύξηση  των περιστατικών στα 550 και 656, αντίστοιχα.  Η ιδιαιτερότητα αυτού του καρκίνου είναι ότι εξελίσσεται πολύ αργά και στα αρχικά στάδια δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων, προωθεί την ανάπτυξη του πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του προστάτη, όπως και άλλα πληθυσμιακά προγράμματα που αφορούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου που ξεκινά τον ερχόμενο Οκτώβρη και του τραχήλου της μήτρας με έναρξη αρχές του 2024.  

Όσον αφορά στην πρωτογενή πρόληψη οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Άντρες με συγγένεια πρώτου βαθμού με άτομα που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη εμφανίζουν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν την ασθένεια σε σχέση με άτομα χωρίς ιστορικό.

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, όπως σε όλες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του προστάτη, μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τη νόσο, αφού ο εντοπισμός του σε πρώιμο στάδιο, επιφέρει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στη θεραπεία.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φίλους Ουρολόγους για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που φέρουν απέναντι στους ασθενείς και στις εθνικές υπηρεσίες υγείας, κρατώντας ψηλά τον πήχη ποιότητας.

Θα ήθελα να σταθώ επίσης στην ενεργό συμμετοχή του Europa Uomo Κύπρου, ενός εθελοντικού οργανισμού, ο οποίος συμπληρώνει το έργο της πολιτείας, στηρίζοντας έμπρακτα τους συνανθρώπους μας.

Οι εθελοντικές οργανώσεις προσφέρουν χωρίς αμοιβή, όχι γιατί το έργο τους δεν έχει αξία αλλά γιατί είναι ανεκτίμητο. Γι΄ αυτό, το Υπουργείο Υγείας και η πολιτεία εκφράζουν την εκτίμηση και τις θερμές τους ευχαριστίες προς όλες τις εθελοντικές ομάδες, οι οποίες προσφέρουν με αγάπη και αλληλεγγύη τις υπηρεσίες τους προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο.

Πολύτιμοι συνεργάτες,

Το Υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας. Προς το σκοπό αυτό προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με όλες τις επιστημονικές εταιρείες και με όλους τους ΜΚΟ σε μια προσπάθεια να γινόμαστε δέκτες απόψεων και να διαμορφώνουμε σωστές πολιτικές έχοντας ως μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.

Όταν η κυβέρνηση στηρίζει την επιστημονική κοινότητα και τις εθελοντικές οργανώσεις τα μηνύματα είναι πάντοτε αισιόδοξα και τα αποτελέσματα θετικά.

Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι στη μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, έχετε πρωτοστάτη και σύμμαχο το Υπουργείο Υγείας για επίτευξη κοινών στόχων.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους που έχετε θέσει και στο σημαντικό έργο που επιτελείτε.

(ΔΚ)