Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-09-2023 12:02

Επιμνημόσυνος λόγος της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στο ετήσιο Μνημόσυνο του πεσόντα Ήρωα το 1974 Ηρακλή Χριστοφή Αγαθοκλέους

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση και δέος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσουμε το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Ηρακλή Χριστοφή Αγαθοκλέους που έπεσε κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Η μνήμη μάς φέρνει ξανά σε εκείνο το καλοκαίρι της συμφοράς και της οδύνης. Σαράντα εννέα χρόνια μετά, με χιλιάδες πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, ακόμα μετρούμε πληγές, τελούμε κηδείες αγνοουμένων και βιώνουμε τις συνέπειες της κατοχής. Οι εκκλησίες μας μένουν βουβές και αλειτούργητες, η γη μας κατακλύζεται από έποικους, οι τάφοι των προγόνων μας έχουν βεβηλωθεί, η πολιτιστική μας κληρονομιά κινδυνεύει από ολοκληρωτική καταστροφή και οι θυσίες των παλικαριών μας μένουν αδικαίωτες.

Ωστόσο, κορυφαία υποχρέωση όλων μας είναι να παραμείνει ζωντανή η μνήμη της θυσίας τους και η απόδοση τιμής σε όσους αγωνίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά υπακούοντας στην προσταγή της πατρίδας την κρίσιμη ώρα. Δεν ξεχνάμε ότι τα ηρωικά παιδιά της πατρίδας μας αγωνίστηκαν και έδωσαν ό.τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, προασπιζόμενα τον τόπο μας, τα ιερά και τα όσια μας, συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων.

Υποκλινόμαστε στη θυσία τους και εκφράζουμε την εκτίμηση και τον σεβασμό μας στις οικογένειες και ιδιαίτερα στους γονείς, οι οποίοι ανέθρεψαν παιδιά με αρχές και ιδανικά που ομορφαίνουν τη ζωή αλλά και τον θάνατο, όταν πρόκειται για την ελευθερία της πατρίδας.

Ο Ηρακλής γεννήθηκε στο Άγιο Τύχωνα της Επαρχίας Λεμεσού στις 31 Οκτωβρίου 1956. Ηταν το πρώτο από τα τρία παιδιά του Χριστοφή και της Κλαυδίας Αγαθοκλέους. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της κοινότητάς του και αργότερα στην Τεχνική Σχολή Λεμεσού, όπου ακολούθησε τον κλάδο του Μηχανικού. Ήταν ποδοσφαιριστής στην ομάδα του χωριού του, Αμαθούς Αγίου Τύχωνα. Όλοι τον θυμούνται ως ένα τίμιο παλικάρι με ήθος, αρχές και ιδανικά.

Στα 17 του χρόνια κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά, στο ΚΕΝ Γεροσκήπου. Μετά την εκπαίδευσή του, τοποθετήθηκε, στις 9 Απριλίου 1974, στο λόχο του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.

Όταν έγινε η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974, το τάγμα του Ηρακλή πήρε διαταγή να μεταβεί στην Κερύνεια. Παρά το χωριό Κοντεμένος το τάγμα είχε δεχθεί σφοδρή αεροπορική επίθεση από τους Τούρκους. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν απώλειες, το τάγμα συνέχισε την πορεία του προς την Κερύνεια για να αποκρούσει τον Τούρκο εισβολέα. Όταν έγινε εκεχειρία, το τάγμα του Ηρακλή διατάχθηκε να επιστρέψει στα Λατσιά για ανασυγκρότηση. Εκεί τον επισκέφθηκε για τελευταία φορά ο πατέρας του.

Τα ίχνη του Ηρακλή χάθηκαν στις 15 Αυγούστου 1974 στην περιοχή μεταξύ των χωριών Κοντεμένου και Σκυλούρας όταν η διμοιρία, σε μία προσπάθειά της να οπισθοχωρήσει και να σπάσει τον τουρκικό κλοιό –χωρίς να έχει άλλη επιλογή– αναρριχήθηκε στο λόφο «Λαπάτσα» με σκοπό να κατευθυνθεί προς τα υψώματα της Αγίας Μαρίνας για να απεγκλωβιστεί.

Τα οστά του ήρωα Ηρακλή, ο οποίος ήταν αγνοούμενος μέχρι πρότινος, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA το καλοκαίρι του 2017. Η κηδεία του έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2017 στον Άγιο Τύχωνα.

Με την ίδια δύναμη ψυχής και την ίδια αποφασιστικότητα που αγωνίστηκαν οι αδικοχαμένοι άντρες της διμοιρίας του Ηρακλή, που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη, οφείλουμε και εμείς να σταθούμε απέναντι στις εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, προσμετρώντας τις δικές μας ευθύνες και υποχρεώσεις.

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η ευθύνη μας είναι να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια στον τόπο μας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στην πατρίδα μας.

Αμετάθετος μας στόχος παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού μας. Ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εργάζεται για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, για να πετύχουμε εξελίξεις που θα μετατρέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου σε πολίτες πρώτης κατηγορίας, οι οποίοι δεν θα στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών στην ίδια τους την πατρίδα.

Σε αυτήν τη δύσκολη, αλλά λυτρωτική μας πορεία, ο Ηρακλής Αγαθοκλέους θα μας συντροφεύει από το πάνθεον των ηρώων, μαζί με όλους τους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας του ‘74, μαζί με όλους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, στους εθνικούς αγώνες.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

(ΕΠ)