Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-09-2023 17:38

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην Πολιτιστική Ημερίδα «Μαξίλλες Λυσού χθες και σήμερα»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στην πολιτιστική ημερίδα με θέμα τις μαξίλλες της Λυσού. Η Λυσός, είναι ένα από τα λίγα χωριά της Κύπρου με τη μεγαλύτερη εδαφική έκταση, αφού τα διοικητικά όρια του χωριού περιλαμβάνουν, εκτός από την κατοικημένη ζώνη, το μεγαλύτερο μέρος του δάσους Πάφου μέχρι την κοιλάδα των κέδρων, στα ανατολικά όρια του, όπου συνορεύει με την επαρχία Λευκωσίας. Η περιοχή της Λυσού είναι πολύ σημαντική από περιβαλλοντική άποψη αφού, μαζί με τα εκτεταμένα δάση, φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα με πλήθος από μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η Λυσός υπήρξε ένα κεφαλοχώρι με σημαντική εμπορική δραστηριότητα και προοδευτικούς κατοίκους. Η πολιτιστική κληρονομιά της εκτείνεται στην εποχή του χαλκού και η παράδοση της καταγράφεται στην ιστορία του τόπου. Η μαρτυρία για συμμετοχή του χωριού σε όλους τους αγώνες του έθνους τεκμηριώνει την ελληνική του ταυτότητα. Η κοινότητα, ακόμα και σήμερα, διατηρεί τις παραδόσεις της πιστά. Οι μαξίλλες αποτελούν ένα ξεχωριστό προϊόν της Λυσού, και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο διαφέρει από τα υπόλοιπα παστά σύκα λόγω του τρόπου παρασκευής του και του γεγονότος ότι χρησιμοποιούνται μεγάλα σε μέγεθος σύκα, με αποτέλεσμα την ιδιαίτερη γεύση του. Οι μαξίλλες ήταν και είναι αγαπημένο και περιζήτητο έδεσμα.

Φίλες και φίλοι,

Παρόλο που ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του τόπου, εντούτοις ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία του. Συνδράμει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης. Εξάλλου, η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο, και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Για τη διατήρηση της παραγωγής του παραδοσιακού προϊόντος της Λυσού δεν αρκεί μόνο η συνέχιση της παρασκευής του, απαιτείται και η διατήρηση των υφιστάμενων καθώς και η δημιουργία νέων καλλιεργειών με κατάλληλες ποικιλίες συκιών. Η επέκταση των καλλιεργειών μαζί με την κατάλληλη προβολή θα δώσει προοπτική και ελπίδες στην κοινότητα.

Τα τελευταία χρόνια, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ώστε να παράσχεται κάθε δυνατή βοήθεια για καταχώρηση παραδοσιακών μας προϊόντων  στα μητρώα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης. Πέραν τούτου, το νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος απονομής κυπριακού σήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία. Αυτό θα  δώσει μίαν επιπλέον ώθηση στην κυπριακή ύπαιθρο, αφού η απονομή σήματος θα αποτυπώνει ουσιαστικά την προέλευση των προϊόντων και θα τους προσδίδει μια διαφοροποιημένη παρουσία στην αγορά, συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής, καθώς και με την εγχώρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για τη σύστασή τους.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυσού, τον Σύνδεσμο Αποδήμων Λυσού καθώς και όλους όσοι  εργάστηκαν για αυτή την όμορφη διοργάνωση.

Με την ευκαιρία αυτή εξαγγέλλω χορηγία 1000 ευρώ για σκοπούς στήριξης της εκδήλωσης.

Ευχαριστώ.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Συντηρητής Δασών A΄ κ. Χαράλαμπος Χριστοδούλου.

(ΜΓ)