Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-09-2023 09:30

Παρεμβάσεις Κύπριων βουλευτών στη 13η Συνάντηση της ΜΟΚΕ Ευρωπόλ

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι εργασίες της 13ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ευρωπίου, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Δημητρίου, Νίκος Κέττηρος, Χρύσανθος Σαββίδης και Ηλίας Μυριάνθους.

Στο πλαίσιο συζήτησης με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, κ. Wojciech Wiewiórowski ο κ. Κέττηρος, αναφερόμενος στην επεξεργασία μεγάλων συνόλων δεδομένων από την Ευρωπόλ, ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσον έχει γίνει σεβαστή η θέση του Ευρωπαίου Επόπτη για την ανάγκη διαγραφής από την Ευρωπόλ προσωπικών δεδομένων ατόμων που δεν έχουν αποδεδειγμένη σχέση με εγκληματική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση στις βάσεις δεδομένων της Ευρωπόλ προσωπικών δεδομένων ανηλίκων και δη για μικροπαραβάσεις, ο κ. Κέττηρος υποστήριξε ότι πρέπει και αυτά να διαγράφονται.  Τόνισε δε ότι η επίκληση της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για να διατηρούνται προσωπικά δεδομένα πολιτών στο διηνεκές, κατά παράβαση των σχετικών αρχών της ΕΕ και του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την Ευρωπόλ. 

Στο πλαίσιο συζήτησης για την κατάσταση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο κ. Σαββίδης, απευθυνόμενος στην ισπανική προεδρία, επισήμανε ότι εντός της ΕΕ δεν επιδεικνύεται η δέουσα αλληλεγγύη στον τομέα του μεταναστευτικού, υπογραμμίζοντας ότι συντελείται έγκλημα εις βάρος των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί άλλους παράτυπους μετανάστες. Αναφερόμενος στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο, ο κ. Σαββίδης στηλίτευσε τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής έναντι της Κύπρου.  Απηύθυνε, τέλος, έκκληση για επίτευξη προόδου όσον αφορά τη σύναψη Συμφωνιών Επανεισδοχής με τρίτες χώρες, ώστε οι παράτυποι μετανάστες να επαναπατρίζονται στα κράτη καταγωγής τους, καθώς και την ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τη στάση της έναντι της Κύπρου στο ζήτημα αυτό.

Στην απάντησή της, η επικεφαλής της Μονάδας Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Πολιτική κατά των Ναρκωτικών, κ. Floriana Sipala, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Επιτροπής για επίτευξη προόδου σε ό,τι αφορά το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προς επίλυση των προκλήσεων, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Σαββίδης. Υπογραμμίζοντας ότι τα σύνορα της Κύπρου, καθώς και των άλλων χωρών πρώτης υποδοχής είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, συμφώνησε ότι πρέπει να επιδειχθεί έμπρακτη αλληλεγγύη. Τόνισε δε ότι η συνεργασία με τρίτες χώρες στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να διευρυνθεί, αλλά αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόκληση. 

Εξάλλου, ο κ. Μυριάνθους, σε συζήτηση με θέμα την κατάσταση του οργανωμένου εγκλήματος στην ΕΕ και τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Χρηματοοικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος (ΕΚΧΟΕ) της Ευρωπόλ, καλωσόρισε την πρώτη έκθεση αξιολόγησης του Κέντρου για τα οικονομικά εγκλήματα που πλήττουν την ΕΕ, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η διαφθορά και η απάτη. Ο κ. Μυριάνθους επισήμανε περαιτέρω τη σημασία της νέας νομοθετικής δέσμης μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, απευθύνοντας έκκληση για υιοθέτησή της το συντομότερο δυνατό. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία συμμόρφωσης προς τις συστάσεις που καταγράφονται στις Ετήσιες Εκθέσεις της Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη της ΕΕ. Σημείωσε δε ότι πρέπει να γίνεται προσπάθεια, ώστε να μην πλήττονται υγιείς τομείς της οικονομίας με την επιβολή περίπλοκων διαδικασιών για το άνοιγμα λογαριασμών και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Στην απάντησή του, ο εκπρόσωπος του ΕΚΧΟΕ κ. Burkhard Műhl αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπόλ για υποστήριξη των ερευνών των κρατών μελών για υποθέσεις διαφθοράς, σημειώνοντας ότι σύντομα και οι εθνικές αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς θα μπορούν να ανταλλάζουν πληροφορίες μέσω της βάσης δεδομένων SIENA. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jeroen Blomsma αναφέρθηκε στην ετοιμασία νομοθετικής πρότασης, η οποία θα προνοεί τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αρχής κατά του ξεπλύματος χρήματος, που θα στοχεύει στον συντονισμό των αρμόδιων εθνικών αρχών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)