Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2023 14:16

Επίτροπος Ισότητας των Φύλων: Στοχευμένες και εφαρμόσιμες δράσεις τα αποτελέσματα από τη σημερινή ευρεία διαβούλευση

Με στόχο την ετοιμασία της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026 πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρεία διαβούλευση ανάμεσα στο Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών.

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ανέφερε στον χαιρετισμό της η Επίτροπος κα Τζόζη Χριστοδούλου, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εφαρμόσιμη στρατηγική σε βάθος τριετίας, που μπορεί να αναθεωρείται και θα περιλαμβάνει λίγες αλλά στοχευμένες εφαρμόσιμες δράσεις.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ΜΚΟ, πανεπιστημιακά ιδρύματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και άλλους φορείς και οργανώσεις.

Στον χαιρετισμό της, η κα Χριστοδούλου τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην προώθηση της ισότητας των φύλων, με ειδική αναφορά στην αυξημένη γυναικεία εκπροσώπηση στο κυβερνητικό σχήμα.

Η Επίτροπος παρουσίασε εν συντομία δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί από το Γραφείο της, όπως, μεταξύ άλλων, την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε γυναικεία είδη υγιεινής, την ενεργοποίηση 40 γυναικών οδηγών λεωφορείων, συνεργασίες με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, το ΚΕΒΕ, την Ένωση Δήμων κ.ά., οι οποίες «συμβάλλουν στο να γίνει η ισότητα κανονικότητα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε τη σημασία της επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη δημιουργία και εμπέδωση μιας κουλτούρας ισότητας στην Κύπρο μέσω συνεργατικών και συμπεριληπτικών προσεγγίσεων.

Με το πέρας των εργασιών, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα των ομάδων εργασίας, τα οποία στη συνέχεια θα τύχουν επεξεργασίας ώστε να αποτελέσουν το προσχέδιο της στρατηγικής, με σκοπό αυτό να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και έπειτα να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν το τέλος του έτους.

Η κα Χριστοδούλου εξέφρασε την ικανοποίηση του Γραφείου της για τη σημερινή εποικοδομητική συζήτηση και αγαστή συνεργασία ανάμεσα στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες, ευχαριστώντας τους/τις θερμά για τις ιδέες και τη συνεισφορά τους.

(ΜΠ/ΕΠ/ΣΧ)