Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-09-2018 14:07

Ομιλία Υπουργού Παιδείας στη συνέντευξη Τύπου για την Εθνική Στρατηγική για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά στην Κύπρο και τη Γραμμή 1480

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη συνέντευξη Τύπου για την «Εθνική Στρατηγική για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά στην Κύπρο» και τη Γραμμή Βοήθειας και Καταγγελιών 1480 του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «CYberSafety – Εθνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου».

H ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικότερα η ευρεία αξιοποίηση του διαδικτύου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής, επηρεάζοντας τη ζωή όλων των ηλικιακών ομάδων παγκόσμια. Το θέμα της αποτελεσματικής και δημιουργικής αξιοποίησης του διαδικτύου με ασφάλεια και υπευθυνότητα, αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, και για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Πολιτεία, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ενέκρινε, μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, την Εθνική Στρατηγική για την Κυβερνοασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (Αρ. Απόφασης 74.721, Ημερ. Απόφασης 14/2/13 και Ημερ. Ανάθεσης 27/3/13), υπό τον συντονισμό του Γραφείου του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ). Με την απόφαση αυτή, καταδεικνύεται η δέσμευση της Πολιτείας για την εδραίωση ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της εν λόγω στρατηγικής, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη προστασίας των παιδιών και των νέων μας, αναφορικά με τις αυξανόμενες προκλήσεις του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών, αποδέχτηκε την πρόσκληση για συντονισμό της Ομάδας Εργασίας, υπό τη Δράση 14, για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Προγράμματος Ενημέρωσης (Awareness) για τα παιδιά, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Η ομάδα απαρτίζεται από 24 φορείς, εκπροσωπώντας Υπουργεία, Γραφεία Επιτρόπων, ακαδημαϊκά ιδρύματα, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, οργανωμένα σύνολα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Εργασίας, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ανέλαβε, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη «Εθνικής στρατηγικής για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο», έτσι ώστε να συνεχιστούν, να εμπλουτιστούν και να ενισχυθούν οι δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας. Η Στρατηγική καταρτίστηκε, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής στρατηγικής Καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά (Better Internet for children) και υιοθετώντας ιδέες από άλλες στρατηγικές και δράσεις από το εθνικό, το ευρωπαϊκό, αλλά και το διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, οι προτεινόμενες δράσεις προσαρμόστηκαν στα κυπριακά δεδομένα, τα οποία μελετήθηκαν μέσω διερεύνησης αναγκών, σε διάφορες ομάδες πληθυσμού (εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά).

Για την προώθηση αλλά και παρακολούθηση της Στρατηγικής, συστάθηκε διυπουργική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, και Τουρισμού, την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η Στρατηγική εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 19 Δεκεμβρίου 2017.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανέλαβε τον συντονισμό του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, αξιοποιώντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο CyberSafety - Ένα καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο. Εστιάζοντας στις νέες ανάγκες που προκύπτουν από τις εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, το ευρωπαϊκό έργο «CyberSafety - Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά» έχει αναλάβει σειρά δράσεων, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη σχετικά με την ασφαλή αξιοποίηση του διαδικτύου στην Κύπρο.

Το Έργο ανέλαβε να συντονίζει, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, με εταίρους το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Παγκύπρια Σχολή Γονέων, το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου, τη CYTA και την MTN Κύπρου LTD. Στόχος του έργου είναι να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κουλτούρας ασφαλούς διαδικτύου, ενδυναμώνοντας, έτσι, δημιουργικούς, καινοτόμους και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες στην ψηφιακή κοινωνία. 

Ενδεικτικά, θα αναφερθούμε στη συνέχεια σε μερικές από τις δράσεις του Έργου, οι οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί και συνεχίζονται.

Από τις βασικότερες δράσεις είναι η ανάπτυξη της διαδικτυακής πύλης Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, η οποία περιλαμβάνει πλούσιο εκπαιδευτικό/πληροφοριακό υλικό, πηγές και εργαλεία για παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ, παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα συνεχούς επικαιροποιημένης πληροφόρησης για θέματα ψηφιακής ασφάλειας και χρήσης στο πλαίσιο της κυπριακής κοινωνίας.

Σημαντική κρίνεται, επίσης, η διεξαγωγή παρουσιάσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και βιωματικών εργαστηρίων για μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς, από όλους τους συνεργάτες του Έργου. Σημειώνεται ότι, κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018, πραγματοποιήθηκαν 433 δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 19.858 μαθητές/μαθήτριες, 1.161 εκπαιδευτικοί και 2.056 γονείς.

Επιπρόσθετα, έχοντας ως στόχο να παρέχει ενεργή υποστήριξη, αναφορικά με τα θέματα ασφαλούς διαδικτύου για τα παιδιά στην Κύπρο, από τον Μάιο του 2017, μέσω του εν λόγω Έργου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχώρησε στην υποστήριξη λειτουργίας της Γραμμής Βοήθειας και Καταγγελιών 1480.

H Γραμμή Βοήθειας 1480 (https://www.cybersafety.cy/helpline) έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να λαμβάνουν συμβουλές και υποστήριξη από εξειδικευμένους υποστηρικτές, σε πραγματικό χρόνο, σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών (π.χ., διαδικτυακός εκφοβισμός, εξάρτηση στο διαδίκτυο, διαδικτυακή αποπλάνηση).

Επίσης, η Γραμμή Καταγγελιών 1480(https://www.cybersafety.cy/hotline) προσφέρει ένα άμεσο, εύκολα προσβάσιμο και υπεύθυνο σημείο επαφής για τους χρήστες, ώστε να μπορούν να αναφέρουν και να καταγγείλουν παράνομο περιεχόμενο ή ενέργειες στο διαδίκτυο (για παράδειγμα παιδική σεξουαλική κακοποίηση, ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό).   

Όλοι οι πολίτες μπορούν να αποταθούν στη Γραμμή Βοήθειας 1480 και στη Γραμμή Καταγγελιών 1480, καλώντας, χωρίς χρέωση, στον αριθμό 1480ή αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα καθώς, επίσης, και μέσω ηλεκτρονικής φόρμας ή μέσω ηλεκτρονικής συνομιλίας – chat.

Την 30η Μαΐου 2018, η Γραμμής Βοήθειας και Καταγγελιών 1480, συμπλήρωσε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Ήδη, σε ένα χρόνο, 967 άτομα απευθύνθηκαν στη γραμμή, αναφορικά με αιτήματα που αφορούσαν στην αντιμετώπιση περιστατικών παραβίασης της ιδιωτικότητας (hacking), οικονομικής εξαπάτησης, ψεύτικων λογαριασμών σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακής απειλής, τεχνικών ζητημάτων, προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της διαδικτυακής φήμης, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση περιστατικών Διαδικτυακού / Ηλεκτρονικού Εκφοβισμού.

Η συνεχής αύξηση των κλήσεων προς τη Γραμμή Βοήθειας - Helpline 1480, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας της, πιστοποιεί την αποτελεσματική λειτουργία της και καταδεικνύει την επιτυχή διάδοση του σκοπού και των υπηρεσιών της. Επιπρόσθετα, επιβεβαιώνει τη σημαντική αποδοχή και εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτή.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας προώθησης της Γραμμής Βοήθειας και Καταγγελιών 1480,  η Άντρια Χριστοφόρου, πρωταθλήτρια της ποδηλασίας και μέλος της κυπριακής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως σημαντικό παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά και τους εφήβους, πρωταγωνιστεί στο προωθητικό βίντεο της γραμμής και απολαμβάνει τις Διαδικτυακές Διαδρομές της με Ασφάλεια και Υπευθυνότητα, στέλνοντας μήνυμα ευαισθητοποίησης στα παιδιά, τους εφήβους και τους γονείς, σε θέματα ηθικής και ασφαλούς αξιοποίησης του διαδικτύου.

Κλείνοντας -προτού προχωρήσουμε στην προβολή του προωθητικού βίντεο της Γραμμής Βοήθειας και Καταγγελιών 1480- να μου επιτρέψετε να βεβαιώσω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις εξελίξεις των ψηφιακών τεχνολογιών και να προχωρεί σε πληθώρα αποφάσεων και πολιτικών, οι οποίες σχετίζονται με τις πρακτικές και την ενημέρωση για την ασφαλή, υπεύθυνη και δημιουργική χρήση του διαδικτύου.

(ΙΠ/ΜΓ/ΕΙ)