Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-10-2023 12:30

Επιμνημόσυνος λόγος που εκφώνησε ο Υπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φ. Χατζηζαχαρίας, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, για ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ

Με συνείδηση εθνικής ευθύνης και ιστορικού χρέους μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον ήρωα της κοινότητας Αγίας Νάπας Λουκά Λουκά, να αντλήσουμε δύναμη θυμούμενοι τη θυσία του, ορθώνοντας το ανάστημα και το εθνικό μας φρόνημα απέναντι στις δοκιμασίες που περνά ο τόπος μας.

Σήμερα, δεν πραγματοποιούμε ένα απλό και επιφανειακό ετήσιο μνημόσυνο. Σήμερα, τιμούμε όλους αυτούς, τους δικούς μας ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας. Συμπαραστεκόμαστε στους συγγενείς και φίλους, αυτών που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της πατρίδας μας.

Σε καιρούς που εξακολουθούν να είναι δύσκολοι, έχουμε ανάγκη των ηρωικών προτύπων, τα οποία, αναδεικνύοντάς τα, κληροδοτούμε στις νέες γενιές τα οράματα, τα ιδανικά και τις αξίες όσων, είχαν το θάρρος και τη λεβεντιά να τα βάλουν με τον πάνοπλο κατακτητή, χωρίς να διστάσουν.

Ο Λουκά Λουκάς γεννήθηκε στο χωριό Αγία Νάπα, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 10 Αυγούστου 1941. Γονείς του ήταν η Θεοδώρα και ο Ανδρέας Λουκά και τα αδέλφια του η Γεωργία, η Θεογνωσία και η Λουκία.

Ο Λουκάς αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο Αγίας Νάπας και ήταν μαθητής στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, όταν πέθανε.

Ήταν μέλος των μαθητικών ομάδων της ΕΟΚΑ και η δράση του ήταν κυρίως συμμετοχή σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες εναντίον της κατοχής της Κύπρου από τους Άγγλους, ρίψη φυλλαδίων και αναγραφή συνθημάτων, τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην Αγία Νάπα.

Τη νύκτα της 3ης Οκτωβρίου 1958 χιλιάδες Βρετανοί προέβησαν, με την ανοχή των αρχών, σε κάθε είδους βιαιοπραγίες εναντίον των Ελλήνων πολιτών της Αμμοχώστου, μετά την επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού, εκδικούμενοι τον φόνο της Αγγλίδας Κάλιφ, τον οποίο η ΕΟΚΑ κατηγορηματικά είχε καταδικάσει.

Οι κάτοικοι της πόλης προέβησαν σε διαμαρτυρίες για τη βάναυση μεταχείρισή τους από Άγγλους στρατιώτες και ήλθαν σε σύγκρουση μαζί τους.

Η σύγκρουση πήρε διαστάσεις γενικότερη μάχης, με αποτέλεσμα να πληγωθούν πάνω από 200 άτομα, να φονευθούν δυο Έλληνες και ένα κοριτσάκι να πεθάνει από φόβο.

Ο Λουκάς Λουκά, που βρισκόταν την ώρα εκείνη στο σπίτι συναγωνιστή και συμμαθητή του, ξεκίνησε να πάει στο δικό του σπίτι, που ήταν δίπλα. Άγγλοι στρατιώτες που περιπολούσαν στους δρόμους τον άρπαξαν και κτυπώντας τον ανελέητα με ρόπαλα τον σκότωσαν.

Το πόρισμα του θανατικού ανακριτή για τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατό του έχει ως ακολούθως : “Ο θάνατος του Λουκά Ανδρέα Λουκά ωφείλετο σε εσωτερικήν αιμορραγίαν που προκλήθηκε από θλάσιν της αριστεράς μηνιγγίου αρτηρίας. Η θλάσις προξενήθηκε από κτύπημα αμβλέος οργάνου, το οποίον επέφερε κάταγμα στο κρανίον πάνω από το αριστερόν αυτί”.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Το παράδειγμα του ήρωα που μνημονεύουμε σήμερα είναι ένα από τα πολλά που έχει να αναδείξει ο αγώνας για ελευθερία στον τόπο μας. Ο μαρτυρικός τρόπος του θανάτου του, παρά το νεαρό της ηλικίας του, υπογραμμίζει την προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά που με τόση θέρμη μετουσίωνε, μέχρι την τελευταία του πνοή. Ο Λουκάς είναι ένας σύγχρονος μάρτυρας. Θυσίασε τη ζωή του επειδή πίστεψε ότι η ελευθερία μας από τους Άγγλους κατακτητές ήταν εφικτή.

Υπήρξε ένας ωραίος Έλληνας, ένας λεβέντης που μαρτύρησε για το δίκαιο και την αυτοδιάθεση. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό να σκεφτεί κανείς τον μαρτυρικό του θάνατο, μέσα από τον οποίο προκύπτει η μεγαλειώδης θυσία του που τον κατέστησε αθάνατο, μαζί με τους ήρωες της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα του αγώνα της ΕΟΚΑ, έχουμε χρέος κι εμείς να θέσουμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από προσωπικά οφέλη και σκοπιμότητες και μονοιασμένοι να προχωρήσουμε με την ελπίδα να επιτύχουμε τον στόχο μας για μια ελεύθερη, και ευημερούσα Κύπρο.

Δεόμαστε από τα βάθη της ψυχής μας, όπως ο πολυέλαιος και πανοικτίρμονας Θεός, κατατάξει την ψυχή του στη Βασιλεία των Ουρανών, και να τον καταστήσει συμμέτοχο της δικής Του μακαριότητας.

Αιωνία του η μνήμη.

 

(ΜΚ)